top of page

Visszajelzések az olvasóktól...

Véleménye van? Szeretne csatlakozni a hozzászólokhoz? Ide írjon: gpstakarok@gmail.com

Az alábbi oldal pártatlan módon teret enged szakmai visszjelzéseknek, írásoknak, azokat torzitatlanul leközli.  

Ezek az álláspontok egyéniek, nem feltétlenül tükrözik a honlap üzemeltetőjének véleményét.

Olvastam az új honlapod. Már nagyom hiányzott. Örülök, hogy pont neked jutott eszedbe, annak meg pláne, hogy ilyen színvonalasan sikerült formába öntened ;)
Gratula a cikkhez ("Stonex S9" - a szerk.), bár tőled nem is vártam/tunk ennél gyengébbet, és a stílusa, az külön élvezet :D:D:D Várom a következőt. Lehet már tudni, hogy ki lesz a "szerencsés"?
(Lennert József, Szeged)

                                                    
Nagyon zsír az oldalad, egészen biztos, hogy az egyetlen geodéziai GPS-ekkel (is) foglalkozó szakértői lap.
A kivitelezés, ismerve a hátteret (gondolom te pakolgattad össze üres óráidban) nagyon is jó, bár kissé a 90-es éveket idézi a dizájn, de ez lehet retro :D
Kicsit irigy vagyok a dologra, én tartok tőle, hogy sose jutok el erre a szintre semmilyen területen :)
Szóval nagyon jó, hogy megcsináltad szerintem, csak így tovább. Később lehetne gondolkodni többnyelvűsítésen, nem csak Hungária van!
(Novák József, Budapest)   

             
Mint egykori kollégád, üdvözlöm az ötleted: valóban érdekes "vállalkozásba" kezdtél az oldaladdal.
Az egyik rovatodhoz fűznék észrevételt - természetszerűleg a Garancia és szerviz-hez: 

Sokéves gyakorlatom után állíthatom, hogy létezik egy alapvető tézis a szervizekről: 99%-ban akkor fordulunk a szervizhez, amikor "baj van".
Egy műszer beszerzése általában felemelő élmény, annak meghibásodása már kevésbé. Értékesítés, műszereladás nélkül nem létezik szerviz, de fordítva is nehezen (egyre nehezebben) elképzelhető.
Ha önálló magyarországi geodéziai műszerszervizről beszélünk, akkor nem szabad elfelejteni, hogy ezek a cégek szintén maguk teremtik elő a működésükhöz szükséges költségeket úgy, hogy közben folyamatosan igyekeznek tudásukat/eszközparkjukat 
fejleszteni, ezeket az áraikba reálisan beépíteni. Mégpedig úgy, hogy emellett a forgalmazókhoz hasonló módon kereskednek - bár a közhiedelemmel ellentétben nem az általában viszonylag alacsony rabattal értékesített szervizalkatrészekkel- , hanem 
szolgáltatásaikkal.
A szolgáltatások közé sorolandó a javítás, a karbantartás, kalibrálás melyek standard szolgáltatások, ezeket kínálja gyakorlatilag mindegyik szerviz, vagy olyan vállalkozás, amely magát szerviznek mondja. Léteznek-e azonban ún. értéknövelő tényezők? (De léteznek ám!)
Értéknövelő tényezők lehetnek emellett: ISO-minősítés, NAT-akkreditáció ill. a gyárak által kiadott nemzetközi szervizengedélyek melyek garanciális-, és nagyjavításokra jogosítanak stb.
Kiegészítő tevékenységként néhány szerviz csereműszer(eke)t biztosít javítás idejére, melyre egy mérnökirodához hasonlóan beruház, majd sajátjaként üzemeltet - legyen szó akár néhány tízezer forintos nagyságrendű szintezőműszerekről, vagy akár több százezres (netán milliós) nagyságrendű mérőállomásokról.

Mikor műszerhasználóként szervizt választunk, akkor ne felejtsük el, hogy más "precíziós szerviz-iparágakban" - lehet ilyen akár az érdekesség kedvéért a repülőgép karbantartás - korán sem az ár a legfontosabb argumentum. Hazai és nemzetközi hatósági auditok és kiképzett/levizsgázott szakembergárda nélkül el sem képzelhető, hogy egy gép a karbantartást vállaló cég hangárjába guruljon, nem hogy komplex üzemképesség-tanúsítást kapjon a szervizmunkák befejeztével.
Nem lehet tehát az ár az egyetlen döntő szempont, amikor szögmásodpercekben és milliméterekben kifejezett mérőképességgel rendelkező eszközünk szervizeléséről van szó.

Mint a műszer beszerzését megelőzően, itt is érdemes néhány dologra odafigyelni:

- Van-e a szerviznek megfelelő jogosultsága/eszköze?
- Van-e kiképzett/feljogosított szakember a munka elvégzésére?
- Van-e a szerviznek megfelelő alkatrész-utánpótlása?

Mindezek figyelembe vételével érdemes döntés hozni - mielőtt műszerünket szervizbe visszük! Munkádhoz további sok sikert kívánok,
(Gritsch Norbert, Budapest)

                                                        
Nos, olvastam a honlapod http://www.gpstakarok.atw.hu/-t. A retró kinézet mögött nagyon összeszedett és értékes anyagokat olvashatunk tőled.
Néhány téma, mint például az „Akciók és alkuk”, vagy mint a „Használtműszer beszámítás” nekem, mint műszer felhasználónak egészen új perspektívából mutatja be az itt boncolgatott élethelyzeteket.
Gratulálok neked a honlap értékes tartalmának összeállításához, az pedig különösen örömteli, hogy az élet zavaros vize által generált, szakmától való eltávolodásod ellenére, a saját ötleted alapján volt, van affinitásod egy szakmai, tanácsadó honlap üzemeltetésére. Csak így tovább!
(Sági István, Szőlősgyörök)

                                                        
Örömmel olvasom a „GPS-t akarok” web-oldaladat!

Ismét megbizonyosodhattam a’ felől, hogy Magyarország a korlátlan lehetőségek hazája!
Ha egy ember magát ilyen erkölcstelen módon képes fényezni, még akkor is, amikor már messze eltávolodott a szakmától, már nem tart lépést a technika, a technológia fejlődésével, és mindössze személyes ambíciói hajtják unos-untalan ugyan azokra a pályákra, amit olyan nagy hévvel és elszántsággal hagyott faképnél, nos mi ez, ha nem a lehetőségek hazája.
Nézem a Tőled megszokott 10 éves web dizájn-t, valóban nem tudsz kibújni a bőrödből.
Kicsit el is pityeredtem, amikor olvastam a magadról szóló részt. valóban nincs semmi  más elfoglaltságod? nincs barátod, barátnőd, akivel a szabadidődet eltöltsd?
Feltétlen a jól értesült kispolgár szerepében kell felhívnod magadra a figyelmed? Ennyire megsavanyodtál volna? Ennyire rossz választásbak bizonyult a pálya módosításod?
Mindenképpen egy kis figyelemre vágysz? Pontosan olyan emberek figyelmére, akiket „aktív” korodban semmire nem becsültél? Most pontosan ezekbe az emberekbe kapaszkodsz, ezek figyelmét akarod ismét magad felé fordítani. Gondolod hogy a GPS technológia terén elsajátított sekélyes tudásod a mai napig megállja a helyét? Korábban sem voltál nagy mestere a technológiának, most így majd egy év távlatából mit javult a helyzet?
Külön tetszik, az a cinkos összekacsintás a szakma művelőivel, ahogy „elárulod” a műhely titkokat. Te vagy a titkok tudója, a kulcsok őre, te vagy az, akihez bármilyen kérdésben fordulhatunk, legyen az matematika, GPS technológia, marketing, cégvezetés, vagy bármi! Te lettél korunk illetékes elvtársa! Gratulálok!
Sajnálattal látom azonban, hogy minden cikked, és a hozzá tartozó rajzok már egyszer megjelentek a Navicom gondozásában.
Emlékezz rá, a munkaszerződésedben benne volt, aláírtad!! hogy minden a cég (Navicom) érdekében készített, a cég eszközén készült, a cég rendezvényein bemutatott prezentáció, hírlevél, az a továbbiakban a Navicom tulajdonát képezi. Éppen ezért szépen kérlek, hogy vagy vedd le ezeket a cikkeket a web oldaladról  a grafikákkal egyetemben, vagy ha szeretnéd a továbbiakban használni, akkor jelöld meg ezek forrását, mint Navicom – Plusz Bt, és tégy egy méltányos ajánlatot arra nézve, hogy mekkora összeget szánsz arra, hogy ezeket továbbra is a saját web felületeden, mint sajátodat népszerűsítsd.
Biztos vagyok abban, hogy „külső szakértő” bevonása nélkül ebben meg tudunk egyezni.
Néhány napon belül ismét ránézek az oldalra, remélem szembetűnő lesz a változás.
Most hirtelen ennyi időt tudtam szánni arra, hogy reagáljak a látottakra, talán később folytatom még…
(Bartha Csaba, Biatorbágy)

                                                               
A weboldaladra azt írtad "Szakmai visszajelzések a tesztekkel és az oldallal kapcsolatban", így bátorkodom én is -ugyan nem szakmabeliként-, de azzal kapcsolatban tevékenykedőként, önreklámozás nélkül, egyszerűen csak gratulálni a weboldaladhoz. :)
Csak így tovább!
(Kuti Judit, Pécs)

                                                   

Pusz-nyusz, Csaba arany vagy!
(Stenzel Károlyné, Budapest)

                                                           
Vegyes érzelmeim támadtak honlapod olvasása közben.
Egyrészt jó dolog, hogy - most már kívülállóként - bizonyos műhelytitkokat elárulsz a műszerkereskedelemről az ügyfeleknek. A mi szánkból egy-két megállapítás - bármennyire igaz -  furcsán hangzana és negatív hatást keltene. Ugyanakkor kérdéses, hogy kinek és mennyire jó ez a kitárulkozás.

Ráadásul honlapoddal kicsit kifogtad a szelet a vitorlámból, ugyanis elég nagy az átfedés honlapod tartalma és az én új cégem tevékenysége között (pl. GNSS cikkek). Tanultam belőle, rávilágítottál arra, hogy kevesebbet foglalkozom az "általános" (nem márkaspecifikus) supporttal, mint ahogy azt a cég indításakor terveztem.
(Varga Zoltán, Pécs)

                                                             
Kedves Sanyi! Tetszett a honlapod, és az építő kritikákat is fogadnod kell :-)!
Az oldal kezdeményezésével egyetértek, ha már van (Népítélet) autók tekintetében, akkor miért ne legyen Geodéziai GPS-ek tekintetében is ilyen oldal. A műszer forgalmazók, pedig ne sértésnek vegyék, inkább visszacsatolásként kezeljék az itt megjelenő írásokat.
Jelen anyagias világunkban senki nem feltételezheti azt, hogy önzetlenül fordítasz ebbe energiát, és valljuk be nem is, mivel profitálsz is ebből, például tapasztalatot, kapcsolatokat nyersz. Ezt jómagam nem is sajnálom tőled, és senki nem is róhatja ezt a szemedre, legfeljebb csak azt sajnálom, hogy miért nem nekem jutott ez előbb az eszembe. Javaslom fórum indítását ahol a kollégák leírhatják tapasztalataikat, véleményüket, segítséget kérhetnek, illetve adhatnak egymásnak.
Valamilyen hasonló kezdeményezést indított el Papp Ferenc kollégánk, aki kisebb alkalmazásokkal segíti a mindennapi munkánkat. Megítélésem szerint rohanó, és számító világunkban szükségesek az egyéni kezdeményezések, és az internet ennek ad teret.
Igen, bevallom nekem is problémás volt annak idején eligazodnom a GPS piac nyújtotta lehetőségek között, sőt halvány gőzöm nem volt, hogy mit is keresek. Vásárlásom, és döntésem meghozatalánál nagyon nagy szereped volt, és a mai napig nem bántam meg. 
Nem titok barátok is vagyunk, ellenben üzleti döntéseimnél ez inkább hátrány mint előny, mert már sok barátság ment tönkre közös üzlet miatt.
Arra készülök, hogy az általam vásárolt berendezést is a rendelkezésedre bocsátom egy teszt mérés erejéig, hogy bővüljön a megvizsgált eszközök palettája, és erről is születhessenek újabb vélemények. További sok sikert kívánok az oldalad fejlesztésében.
(Vámos Attila, Esztergom)          

                                                                      
Szerintem szükség lenne egy tipusonkénti fórumra ahol azokat az infókat osztanánk meg 
egymással akik azonos műszertipust használunk!
(Keszeg Béla, Bábonymegyer)

                                                                     
Na, csak leírom, Boldog Karácsonyt és Újévet!
Egy ideje kíváncsian figyelem a hozzászólásokat.
Amit a Sándor próbál csinálni, az egy manapság GNSS vevőt keresőnek olyan, mint egy falat kenyér, hasonlóan ahhoz, amit a Varga Zoltán tesz a tesztjeivel, cikkeivel. Nagyon köszönjük Nektek! Idén voltam (pontosabban jöttek házhoz) mindenki műszerbemutatóján, parasztvakításán. Az év eleji Széchenyi Terves pályázatkor azt lehetett hallani, hogy fizess 
300 kilót, lehet új géped bla, bla, bla...
EGYEDÜL a Varga Zoltán volt az, aki feketén-fehéren leírta, hogy ez így mese habbal. Azután a GIS Openen már előadásban is hallható volt az ionoszférikus cirkusz, a műszerbemutatókon a nagy KUSS erről a témáról!!! Említés szintjén sem!
Értem én, el kell adni mindenáron, ha nincs nagyon vevő a kütyükre, akkor is, satöbbi.
Azután itt olvasom az egyik forgalmazó hozzászólását, személyes hangvételű, sérelmei miatti kirohanását. Talán igaza van, megítélni csak ők tudják. Csak egy dolog jutott azonnal eszembe: két éve márciusban az openen nem az lett meghirdetve, hogy mindenki mondhat bármit, csak az igaz legyen??? Amikor a bemutató volt, akkor se ionoszféra gondok, se 
Sokkia műszerek, csak a GRS-1, HiperII, meg persze a mérőállomások.
De nem, a GOWIN csoda az nem, az csak akkor, ha fikázni kell a használt műszereket. Én személy szerint inkább vennék pl. TC 600-ast, 1010-t, vagy akár ősöreg Geodimetert (igen, inkább cipelem a 10 kg akksit J), mint a Gowinkát. Aki megvette, gondolom rájött, hogy miért.
Persze az elv nem sérült, miket beszélek, hiszen amiről nem beszélek, arról nem tudok hazudni sem, legfeljebb agyon van hallgatva a téma.
Nekem viszont számít, és ha milliókat fizetek, akkor ELVÁROM, hogy tájékoztatva legyek a forgalmazó által, hogy hé, töki, ilyen gond lehet a cuccal. A bemutatókon erről egy szó sem esett. Most meg a duma, hogy ne keverjük a karácsonyt az üzlettel, mert az milyen csúnya dolog. Szerintem meg álszent.
Szóval nem értem azt a kirohanást az ellen, hogy a Sándor „belsős” infókat osztott meg.
Az a nagy büdös helyzet, hogy ma itthon 2 ujjamon meg tudom számolni azon forgalmazókat, akik számomra korrektnek mondhatóak. Nem hallomásból, mind tapasztalat.
Végezetül a kedvenc hozzászólásom, „A” szervizes hozzászólása. ISO, NAT, mindenféle bizonyítványok, pofátlan önreklám egy olyan oldalon, ami NEM EZÉRT jött létre. Értem én ezt is, el kell adni a céget, ezzel megint csak egy gond van: beleverni másba a csúfot, akinek nincs izónat minősítése, csupán harmad áron(!) elvégzi ugyanazt, amit ők horribilis pénzért, ezért viszont a jegyzőkönyv lapok fejléce legalább színes J. Tudom, van erre igény, van ahol követelmény ezeknek a hárombetűsöknek a megléte, de nem ilyen mértékben. Nekem például bőven elég az a „fecni” minden csicsa nélkül, amit Pécsen kaptam. Tömjén, fényezés stb. nélkül egyszerűen megcsinálták. Olcsón. Jól. Ennyi.
Talán egy kérés a végére: ha van rá mód, lehetne-e olyan teszteket készíteni, ahol csak GPS képességű vagy Glonassos régebbi vevők szerepelnek. Pl.: 500, 1200-es széria, GSR 2700 ISX, stb.
Egy szónak is száz a vége: köszönjük szépen Sándor, hogy megosztod a tapasztalataidat velünk!
BUÉK!
(Kusmicki Tibor, Szeged).

 

 

A nagyszerűen létrehozott honlapodon lévő egyik teszteléshez szeretnék hozzászólni. Konkrétan a Stonex S9 RTK-hoz. Nálunk a tanszéken (BME Ált és Felsőgeodézia Tsz) is van egy példány. Elmondhatom, hogy a legtöbb kollégám szereti, pontosan a gyorsasága miatt. Azonban a most már több mint egy éves tapasztalat alapján el kell mondanom két negatív tulajdonságát:
 

1. A vevő nem képes egyszerre RTK üzemmódban rögzíteni a statikus méréseket. Párszor igen jól jött volna nekünk utófeldolgozáshoz, de sajnos így jártunk.

2. A vevő bármilyen RTK üzemmódban 1 másodperces automata rögzítési módra nem képes. Azt hogy ez a Getac kontroller, vagy a vevő hibája kérdéses. A probléma inkább az vele, hogy a programban be lehet állítani, és úgy is tűnik, hogy másodpercenként rögzít, de sajnos az adatokat kiolvasva látható, hogy nem így van.

Ezek a problémák ilyen áron simán elfogadhatók, nem is azért írtam, hogy lehúzzam a műszert (mint írtam mi is nagyon szeretjük), csak a teljesség kedvéért ezzel is tisztában kell lenni. 
Az oldaladhoz további jó munkát és kitartást kívánok!

(Tuchband Tamás, Budapest)

 

 

Megjelenítendő véleményem van! Köszönöm, olvasom, nagyon hasznosnak tartom.
(Mészárosné Szollár Klára, Szeged)

bottom of page