top of page

Stonex S40 terepi vezérlő és S900A GNSS

Stonex S40

E heti cikkünkben bemutatott mérőrendszer főhőse elsősorban a terepi vezérlő, a Stonex S40.

Természetesen, elkerülhetetlen lesz, hogy ne szóljunk pár szót arról a vevőről, amit a teszt közben kiszolgál, azaz az S900A-ról, illetve a rajta futó alkalmazásról, a CUBE-A-ről is.

Ezekről már született leírás korábban, amiket itt lehet (újra)olvasni:
Stonex 900 GNSS és Stonex CUBE-A.

El lehet mondani, hogy az utóbbi néhány év az Android operációs rendszerekre íródott vezérlőszoftverekről szólt.
Pár horror sztoritól eltekintve – mely vevőkhöz és gyártókhoz személyesen nem volt szerencsém, így sem megerősíteni, sem megcáfolni nem tudom azokat – azt kell, hogy mondjam, hogy az általam kipróbált Android-os alkalmazások mindegyike kiválóan vizsgázott.

 

Gondoljunk csak a HiTarget Hi-Survey Road-jára, a Ruide SurvX-ére, vagy jelen vizsgálatban részt vevő Stonex CUBE-A-re: mind teljes értékű, professzionális terepi programcsomagok.
Szükség is lesz rájuk, hiszen a „hagyományosnak” tekinthető WindowsMobile támogatása MS oldalról megszűnik.

Aki használt már Android-os operációs rendszerű terepi szoftvert, szerintem gyártótól függetlenül zongorázni tudja a különbséget: a sok ujjas multi touch, a szinte azonnali válaszidő, az on-line térképek gyors kezelése összehasonlíthatatlanul hatékonyabbá és kényelmesebbé teszi a GNSS használatot.
Megszoktuk ezeket mindennapos használatú okos kütyüinken, elvárhatjuk tehát munkaeszközeinken is.

Ezzel az igénnyel azonban csapdába is eshetünk: hiszen minek megvenni egy terepi vezérlőt, ha az alkalmazás elfut egy pár-tízezer forintos telefonon is?
Számítástechnikai akadálya valóban nincs ennek, ám terepi korlátokból jócskán akad. Egy „civil” életbe szánt tablet vagy okos telefon nem szélsőséges időjárásra van tervezve. Akkumulátoruk kapacitása nagy melegben vagy nagy hidegben jócskán rövidül.


(Személyes tapasztalatom volt, hogy egy másik földrészen végzett munkán, a nappali +42°C-ban, 3D-szkennerhez használt terepi (!) telefonom úgy forrt fel, hogy éjszakára az akkuját a minibár hűtőjében tárolva tudtam csak életre hívni!)


Egy, az antennarúdra még „felgumipókozható” méretű, bekábelezett powerbank is csak ideig-óráig lehet segítség: egy ilyen 4 órás terepi jelenlét kevésnek bizonyulhat, egy üzemszerű 8-10 órához képest.
Egy átlagos mobiltelefon továbbá jó, ha cseppálló kivitelű, „leejtésállónak” pedig egyik sem nevezhető. Éppen ezért óvva intenék mindenkit, hogy – néhány kisebb kivételtől eltekintve – pár tízezer forintos okos eszközre építse fel mindennapi munkaeszközét.

Nem véletlen tehát, hogy a fent magasztalt gyártók mindegyike rendelkezik saját, Android operációs rendszerű, terepálló vezérlővel, illetve tablettel.

 

Így van ezzel a Stonex is.
A UniStrong fúziónak köszönhetően talán az egyik legszélesebb körű saját, robosztus tablet PC kínálattal bír a piacon: van belőle 6”, 7”, 8” és 10.1” képátmérőjű.
Emellett gondolt a hagyományos kezelőforma kedvelőire is.

Ennek jegyében jelent meg idén nyáron az S40!

A kézi számítógépet sajátos dizájn jellemzi, mely nagyon hasonlít a Windows Mobile-os S4HII-re.
Magasságuk és szélességük 1 mm híján azonos, ám az S40 kijelzője jóval nagyobb.
A nagy fényerejű, 4.3” kapacitív képernyő alatt egy 22 gombos, megvilágítható billentyűzet található. Az S4HII szintén háttér világítható billentyűihez képest, az S40 gombjai picit kisebbek, de ez még éppen nem zavaró, jól használható méretűek.

Az IP67-es por és vízállósági besorolási vezérlő jól összerakott, robosztus, ugyanakkor ergonomikus kialakítású. Erre erősít rá például a hátlapi akkufedél tenyércsúszás álló textúrája.
Ha már itt járunk, eltávolítva az akkufedelet láthatjuk, hogy az energiaellátása is az S4HII-nél megszokott, illetve pl. az S900-ban is használatos, intelligens akkumulátorral történik. Benyomva a telep teszter gombját, a LED-soron láthatóvá válik a töltöttség.

Mondanom sem kell, hogy milyen fontos tud lenni, ha a GNSS fejezet és a terepi vezérlő azonos akkukat használ!
Ha pl. a duál-töltőt felejtettük otthon, a vezérlőben a fejezet akkui is feltölthetők, ha pedig a kezelőegység kábelét hagytuk az irodában, a duál töltőben valamennyi telep töltése megoldott. Igazán tetszetős az olasz gyártó ilyen apróságokban is tetten érhető rendszerszemlélete!

Kiemelve az akkut, lelünk rá a microSD és microSIM kártya aljzatokra.
Az előbbivel a 8 GB-os belső memóriát lehet tunningolni, az utóbbi az LTE modemen keresztüli adatcserét (pl.: NTRIP korrekció letöltés) teszi lehetővé.  

 

A kábelnélküli kapcsolatokat a Bluetooth és a WiFi képviseli. WiFi-n keresztül mód van a WebUI-val rendelkező GNSS fejezetek megszólítására, konfigurálására, bármilyen telepített internet böngészőben.

Kábeles kapcsolatok terén nem vagyunk túlságosan elkényeztetve. Az S40 alján csak egy C-típusú USB konnektor található, ami viszont már a szimmetrikus fajta. Így mindegy hogyan dugjuk be az USB kábelvéget, nem tudjuk beletörni a csatlakozót.
Ezt az új megoldás egyébként legalább 10.000 csatlakoztatásra tervezték, ami azért elé tartósnak mondható.

 

Az Android 6.0-s vezérlő tartalmaz egy 72 csatornás, L1 (NAVSTAR+GLONASS+GALILEO+BeiDou) GNSS vevőt is, illetve számos egyéb szenzort. Ezekből az E-iránytűt emelném ki, mely a kitűzéseknél nagyon hasznosnak bizonyult.

Kapcsoljuk be!


Az S40 fürgén boot-ol. Kezeléséhez a gyártó mellékel gumibogyó végű stylus-t, de megmondom őszintén én egyszer sem használtam. Persze, hidegben, „buta” kesztyűben biztos nagy hasznát veszi a felhasználó.

Elindítva a CUBE-A-t az automatikus csatlakozásra konfigurált S900A szinte azonnal adta a FIX-et. Az alkalmazás nagy előnye, hogy egy jól beállított konfiguráció mellett tényleg semmi dolgunk sincs: a „checklist” lefut, s ha a rendszer nem talál problémát, már indulhat is a mérés.


Noha a fejezetben is volt SIM kártya, én az S40 integrált modemét használtam. Az RTK korrekciókat a forgalmazó GeoNET CORS hálózatáról töltöttem le. Az alig 7.3 km-es bázishosszon a mobilnetes lefedettség mellett nem igazán lehetett megriccenteni a műszerkonfigurációt.

 

A CUBE-A egy logikusan felépített gusztusos vezérlőszoftver.

Mérési képernyőjén a különböző menük összecsukhatók, így ha már nagyon zsúfolttá kezd válni, javíthatunk az áttekinthetőségén. Mértem vele pontot, vonalat, négyszöget, kört, végeztem folyamatos felmérést. Ezek mind-mind a mérési képernyőről elérhető funkciók, nem kell keresgélni őket a menüpontokban.

Mivel az S900A tartalmaz E-libellát, kipróbáltam a három dőlt antennarúddal végzett pontmérést, majd ugyanazt a pontot megmértem magában is. 1.5 cm-en belül jöttek vissza a koordináták.

Kipróbáltam ugyanezt az ellenőrzési módot az un. sarokmérés programrészre is. Ott <1 cm-es eltérést tapasztaltam.

A CUBE-A-ben is megtalálható a kontrollpont mérés. Ilyenkor több független mérést hajt végre a műszer, minden mérési etap között újrainicializálva. Ami nagyon tetszett, hogy az ilyen nagy pontosságú mérést követően az eredményről, magyar nyelvű mérési és számítási jegyzőkönyvet generál a szoftver, HTML formátumban.

Persze, nem hagyhattam ki a Fotó & Vázlat funkciót sem, ahol a ponthoz rögzített képen a mért koordinátákat, saját megjegyzéseket, rajzelemeket helyezhetünk el. Hasznos lehet egy olyan munkánál, ahol eddig külön fényképezőgépet, vagy telefont kellett használni a fotódokumentációhoz.

A kitűzés is nagyon felhasználóbarát a CUBE-A-ben. Végrehajtható északi, vagy déli irányhoz (ilyenkor hasznos a korábban említett e-iránytű az S40-ben), illetve a naphoz, vagy saját árnyékunkhoz.

A CUBE-A kipróbálása után elkezdtem a magam örömére nyomkorászni az S40-t.
Két érdekes felfedezésbe botlottam.

Az egyik egy Stonex SW MAPS nevű GIS alkalmazás. Sokra nem mentem vele, bár kezelte az S900-t és tudtam vele pontot rögzíteni. Kérdésemre a forgalmazó elmondta, hogy ezt a Stonex kizárólag az olasz térinformatikai piacra fejlesztette és adatgyűjtéskor felhőalapon szolgáltat térképi alapot Itália bármely pontjára.  

A másik érdekesség a SurPAD nevű alkalmazás. Aki rendszeresen olvassa a „GPS-t akarok!” honlapot, talán emlékszik is erre a névre.

2015 tájékán bukkant fel először az S10 vevő kapcsán. Egy teljes értékű Windows Mobile terepi alkalmazás volt, mellyel a fejezet dőlésérzékelőjét is kalibrálni lehetett. Végül nem lett belőle itthon termék.


Nos, ez a SurPAD köszönt most vissza az S40-en megint, Android-os formában. Magyar nyelvű, tudja a VITEL-t, tele van COGO funkcióval, CAD lehetőségekkel.
Sajnos, a tesztalany S40 nem tartalmazott hozzá végfelhasználói licencet, így sok mindent nem tudtam kipróbálni benne. Kértem a forgalmazót, ha lesz folytatás, engedjen bepillantást ebbe is!
Mindenesetre nagyon érdekes fejlemények ezek, hiszen így a Stonex az Android világán belül, akár két alternatívával is képes szolgálni erre a platformra. Persze, a többi az olasz gyártó világpiaci pozícionálásán és stratégiáján múlik.

Mivel zárhatnám a mai cikket?


Az Android használata a szakmánkban már nem a jövő, hanem a jelen! Nem hóbortos úri huncutság, mely kiegészíti a jól megszokott Window Mobile-os technológiát.

Az általam kipróbált és fent említett, Android-ra íródott terepi szoftverek, kőkeményen teljes értékű termékek, melyek alá kőkemény terepi hardver dukál.
Ilyen a CUBE-A és az S40 is, mely modern belbecsével, ugyanakkor klasszikus formavilágával a hagyományos terepi vezérlőt szerető felhasználóknak kedvez.

Ezúton köszönöm meg Nagy Géza Úrnak és a Geotools Europe GNSS Kft.-nek, hogy a Stonex S40+S900A műszerkombót biztosította a teszthez.

Képgaléria:

bottom of page