top of page

GeoMax ZIPP20 R400 mérőállomás

A kispesti havazással együtt megérkezett a 27. műszerbemutató cikkem a honlapra.
A főhőse a GeoMax ZIPP20 R400 mérőállomás lesz.

 
Mivel is kezdjem? 
Először beszéljünk egy kicsit az előzményekről. A 2015-ös Intergeo-n Horváth Zsolt Úr, a pécsi
GeoSite Kft. ügyvezetője standunkon, az orrom alá dugott egy Android-os tabletet, amin az X-PAD vezérlőszoftver volt. Őszintén szólva, már akkor is nagyon tetszett, Ő pedig tett egy felelőtlen ígéretet, hogy kipróbálásra kölcsön ad nekem valami olyan mérőrendszert, amin X-PAD fut.
A Sors fintora, hogy végül nem Android-on sikerült (először) tesztelnem, hanem Windows CE operációs rendszerű mérőállomáson…ám ez - úgy gondolom -, mit sem von le az élményből.
 

No, de nézzük meg először magát a szürke-sárga mérőállomást! 


GeoMax ZIPP20R400, azaz pedigréje szerint 2”-es szögpontosságú, prizma nélküli távmérési hatótávolsága 400 méter. Kötőcsavaros, ezek első távcsőállásban jobb kézre esnek.
A bal oldali műszeroszlopon, a gumi védőfül alatt kis és nagy USB konnektor található.

Az előbbi kábeles kiolvasást tesz lehetővé, az utóbbiba pendrive dugható. A jobboldali műszeroszlop oldalában kap helyet a 4.400mAh-s akkumulátor, melyről a gyártói leírás szerint, akár 8 órát is elketyeg.


A távcső elülső része érdekesen gömbölydedre sikerült. A mérőállomás por és víztűrési besorolása IP54, amit én kicsit kevésnek érzek. A műszer lézeres vetítővel rendelkezik.


Mivel Windows CE op.rendszerű, lényegében bármilyen szoftverrel szállítható lenne (pl.: Field Genius), ráadásul 2Gb-os belső memória el is bírna akár több terepi szoftvert.

A 320x240 pixel felbontású 3.5”-os, nagyfényerejű kijelzőn minden elfér, jól kezelhető és áttekinthető…sőt, a nagy felbontás miatt néha nehéz volt eltalálni legördítő nyilakat.
Meg kell hagyni, hogy ellenfényben is csodálatosan láthatók a betöltött DXF-térképek, még azok sárga vonalai is. 


Alap szoftverként a műszerben megtalálható a ZIPP20 alkalmazás. Itt lehet kalibrálni az eszközt, állítani a lézervetítő és a szálkereszt világítás erőségét, illetve alapmérések hajthatók végre benne. 
Persze, a munkát az X-PAD alkalmazással végezzük!


Az X-PAD fejlesztője az LSE S.r.l. olasz cég,  - melynek székhelye Velencétől, mintegy 80 km-re, észak-keletre található - , exkluzív viszonteladója pedig a GeoMax.

 
Mint a rövid bevezetőben írtam, amiben nagy szám az X-PAD, - mint teljes értékű terepi vezérlő alkalmazás -, az az, hogy elkészült a manapság legfontosabb operációs rendszerre, az Android-ra is. Ott meg aztán, egy GNSS-t kiszolgáló, nagyképernyős tableten, tényleg kényelmesen működnek az okostelefonnál megszokott gördítések, nagyítási-kicsinyítési mozdulatok. 


Az X-PAD GPS és Mérőállomás (TS) moduljai, a GeoMax mérőrendszerekhez érhető el. Ezek kiegészíthetők „Advanced” opcióval, mely, mint általában mindenhol, az Útszerkesztő/kitűző valamint a DTM (felületek/térfogatok) további modulokat rejti.

A műszer rendelkezik Bluetooth kapcsolattal, így ha valaki pl. GNSS irányából indítja meg a műszerparkja kiépítését, elég, ha a vevőjéhez használt tabletjén felszabadítja az X-PAD TS modult s azt külső vezérlőként használhatja a mérőállomáshoz is.


A szoftver, ahogy a továbbiakban még látni fogjuk, jól átgondolt, könnyen kezelhető – látszik, hogy a fejlesztők nagyon odatették magukat megalkotásánál. Funkciójában, mintha csak egy irodai szoftvert pöcögtetnénk terepen. Ezt még kiegészíti az is, hogy kifejezetten gusztusos, 21. századi a látványvilága. 


A minap a Facebook-on, egy szakmai oldalon volt egy rövid „posztváltás” arról, hogy mennyire lehet „készre” készíteni már terepen, a vezérlőben a munkát és ezzel együtt mennyi utófeldolgozást igényelhet még a hagyományos geodézia. Nos, az X-PAD-ből, akár már a benne generált szintvonalas rajzot is exportálhatjuk;….bizony kérem, itt tartunk!

  

Most nézzük meg közelebbről ezt a Leica-stílusú, sárga hordládában érkező műszert!

Felállítást követően beállítottam az elektronikus libellát, ami kicsit lassan reagált a talpcsavarok tekergetésére…ezt én a 0ᵒC közeli hőmérsékletnek tudtam be. 
Mint minden mérőállomás tesztemnél, most is megvolt a szabadálláspont számítás, előzetesen már megmért pontokra. Természetesen, ez az álláspont meghatározási módszer intelligens fajta, így a hibás irányok-távok „kivehetők-visszatehetők-részben felhasználhatók” az iterációban. Újszerű megoldás, hogy a számítás akár külön is kiírható, CSV jegyzőkönyvbe! 


A műszer távcsöve nagy fényerejű, képe kristálytiszta. A távmérés gyors és teljesen hangtalan. A csendesség okát egy szervizes kolléga tudná tudományosan elmagyarázni. Én, mint egyszerű felhasználó, annyit érzékeltem, hogy nincs kattogás-csörgés-zörgés sem a távmérő kalibráló motor, sem a szürke ék irányából. 


Az időjárás viszontagságai miatt önvédelemből, napfénytető alól dolgoztam, így 144 méternél nem láttam hosszabb irányokat. Azokat a műszer prizma nélkül szépen, gyorsan teljesítette --- azt gondolom, nincs okunk kételkedni, hogy tudja a beígért maximumot is.

A lézerirányzék lézerpöttye kifejezetten nagy fényerejű, nagyobb távolságokról is jól látszik. Ennek szerkezetmérésnél lehet komoly jelentősége.

Természetesen, végeztem kitűzéseket is: nagyon szépen megcsinált grafikus felületű funkció.


Ami azonban az X-PAD igazi erősége az a kézre álló COGO funkciók sokasága és a térképkezelés.

20Mb-os DXF fájlt is megevett s érdekes módon, a munkaterület mérete azzal együtt sem haladta meg az 1Mb-ot.

A térképeket gyorsan mozgatja s elképesztően jó az objektumféleségek kezelése.

Minden polyline, poligon, minden metszéspont él, csak koppintani kell rájuk, s pillanatok alatt elvégezhető egy vonalfelosztás, területosztás, vagy bármilyen térképi elem rajzolása...sőt akár feliratokat is elhelyezhetünk.

Az emeltszintű (és árú) opciókból a DTM generálást és kubatúra-számítást próbáltam ki. Elképesztően jó! Akár szintvonalrajz generálható rá s írható ki belőle!  

A temérdek "extrán" és funkción végigmenni ennek a cikknek a keretein belül nem is tudnék...ám a galériába (alant) kitettem néhány árulkodó képernyőképet!

 

Az X-PAD Windows CE alatt is kiváló felhasználói élményt nyújtott, gondolom Android alatt pláne élvezetes. 


Összességében elmondható, hogy a GeoMax ZIPP20R400 X-PAD-del egy nagyon versenyképes, térinformatikai szemléletű darabja a mérőállomás piacnak.

Elsősorban olyan kollégáknak való, akik szeretnek DXF-térképet kivinni a terepre, ott abból dolgozni, kezelni, szerkeszteni s egy munkát már a mérőállomásban (majdnem) készre elkészíteni.


Ezúton szeretném megköszönni a lehetőséget Horváth Zsolt Úrnak, a GeoSite Kft. ügyvezetőjének, hogy kipróbálhattam az Általa forgalmazott mérőállomást.

 

Képgaléria:

bottom of page