top of page

Melyik GPS-t vegyem meg?

A GNSS piacon egyre több és több műszergyártó (és így forgalmazó) jelenik meg. Vannak közöttük innovatív „technológiai úttörők” és vannak közöttük „technológia követők”.
Általában a gyártók többféle GNSS vevőt és konfigurációt kínálnak palettájukról.
Ezek kiépítése különböző lehet, úgy frekvencia számban, vett jelek szerint, adatátviteli módszer alapján, mint maguk a hardverelemek összetételében…

Nem kerülhetjük meg az ár kérdését, amit a fentiek nagyban befolyásolnak. Noha a közelmúltban leestek az árak és a válságban mindenki eladni akar, akár jelentős árkülönbözettel is találkozhatunk a piacon, a brand-ek hasonló eszközei között.

Az ár nem tulajdonsága a terméknek (ami azt jelenti, hogy elsősorban technológiai paraméterek alapján választunk eszközt, nem az ára szerint), azonban – lássuk be – sokmilliós beszerzésnél nem elhanyagolható szempont.

Az eszközt gazdaságossági szempontból ár-teljesítmény viszonya jellemzi a legjobban. Ez azonban szubjektív, minden felhasználó maga dönti el, melyik funkció, esetlegesen mennyi többletráfordítást ér meg neki.

Túl az eszközök technikai és financiális tulajdonságain, a beszerzéskor legalább 50%-kal esik latba a forgalmazó személye. A partnerrel közösen történő műszer kiválasztása, bemutatása, tesztmérése nagyfokú szakmai és kommunikációs felkészültséget igényel(ne). A partner által beszerzett eszközt, a forgalmazónak professzionálisan be kell(ene) tudnia tanítani.
Emellett a működő eszköz folyamatos terméktámogatást igényel. Ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy a partner ne tudná megtanulni, használni eszközét és így telefonos segítséget kér! Terméktámogatás az is, hogy a forgalmazó a technológia fejlődésével megjelenő új információkat, híreket, rendszerfrissítéseket megosztja a partnereivel.

A jó forgalmazó az, aki tudja és érezteti: a partneri viszony nem ér véget a műszer kifizetésével, hanem azzal kezdődik!

Ebbe a témakörbe tartozik még a biztos szervizháttér, ill. probléma esetén a csereműszer biztosításának lehetősége is. Persze, a szerviztevékenységnél nem kell rögtön működési hibára gondolni: a fejlesztések során megjelenő firmware-ek és szoftverek frissítése is ide sorolandó!

Összefoglalva a fentiekben leírtakat, új GNSS vevő beszerzésekor érdemes mérlegelni a technikai paramétereket, az ár-teljesítmény viszonyt, valamint a forgalmazó felkészültségét, ill. olyan plusz szolgáltatásait, melyekkel hosszútávon is számolhatunk.

A cikkel kapcsolatban kérdés, észrevétel esetén a gpstakarok@gmail.com címre várom a leveleket!

bottom of page