top of page

Spectra Focus6 mérőállomás

Úgy tűnik, a Spectra az utóbbi időben azzal akarja sokkolni a piacot, hogy mindenből igyekszik a legkisebb tömegűt és méretűt kihozni.

 

Ez igaz a most bemutatásra kerülő Spectra Focus6 mérőállomásra is, mely magassága alig
30 cm és telepeivel együtt sem éri el a 4 kg-ot.


A szakértő szemeknek ismerős lehet a műszer merész dizájnja: ugyanez az apróság Nikon kékeszöld színre fújva a NIVO eszközcsalád.

 

Persze, a Trimble – Nikon 2003-as összeborulása óta ezen nem is kell csodálkozni! Árnyalatnyi eltérések azért nem csak a színekben vannak. A Nikonnál pl. ez a széria elérhető
2”, 3” és 5”-esben, míg Focus6-ként csak 2” és 5”-esben.

A japán minőségről egyébként, diszkréten a műszer alján elhelyezett címke és a „Made in Japan” felirat is tanúskodik.

 

A műszer egy gusztusos kis kék, retikülméretű hordládában érkezett. Az aprócska műszeren szinte komikus a tekintélyes,
45 mm-es szabad optikai átmérőjű távcső, melynek képe egyébként kristálytiszta. Az élességállítást megkönnyítő végtelen jel és nyíl a távcső látóterében szintén a japán gyártót idézi.

 

Ami egyből szemet szúr, az a mindkét műszeroszlopon megtalálható akkufedél, mely egy-egy 5.000 mAh-s Li-Ion telepet rejt. Ezek mérés közben cserélhetők, de ha dugóra fel vannak töltve, akár 24-26 órás folyamatos mérést is lehetővé tehetnek. Olyan pofon egyszerű volt ezt kitalálni! Nem…?

 

A műszer végtelenített paránycsavarokkal rendelkezik, aminek előnyeit nem kell különösen magyaráznom. Igaz, az általam próbált 5”-es műszernél eleinte picit nagynak éreztem a másodperc értékek ugra-bugrálását finom tekerésükkor. Ezt kitűzéskor kicsit szokni kellett.

 

A mérőállomás optikai vetítője – helyesen – az alhidádéba van építve, de igény szerint rendelhető lézeres vetítővel is. A talpcsavarok menete elég hosszú, megfelelő játékot engednek pontraálláskor.

 

A műszer az 5”-es változatban egy kijelzővel/billentyűzettel rendelkezik, az I. távcsőállásban. A gombok eléggé aprócskák, de lévén gumiból vannak, nem annyira az „ujjszúrós” fajták.

Kicsit az volt az érzésem, a tervezők maximálisan szerették volna kihasználni a helyszűkét, így minden gomb többféle funkcióval bír, sőt egyes gombok szerepe a felhasználó által definiálható. A kb. 6 cm x 3 cm-es, egyébként grafikus háttérvilágítható, dot-mátrix képernyőre meglepően sok információt zsúfoltak be. A mérési programok leírását, sőt egyes lépéseit is jól áttekinthető ábrák szemléltetik.

 

A műszer távmérési megbízhatósága a megszokott 2mm+2ppm prizmára és 3mm+2ppm szabad felületre.

Az utóbbi mérési mód hatótávolsága 300-400m körül van. Megmondom őszintén, ennek határait ezúttal nem feszegettem, a teszt során a beépített környezet adta <100 m-es hosszaimat gyorsan és szépen megméregette.  (A forgalmazó, saját bevallása szerint 450 métert is kisajtolt belőle.) 

 

A programok portfóliója lefedi, sőt egy hajszállal túl is mutat az alapvető geodéziai feladatokon.

Logikája gyorsan átlátható. Azért az mindenképpen kissé zavaró, hogy míg a többféle álláspont meghatározás (STN), a számtalan kitűzési (S-O) és eltolási (O/S), valamin felmérési (PRG) funkció saját gombot kaptak, addig a CoGo (koordináta geometriai) megoldásokért a MENU gomb alatt kell kutakodni, ahol egyébként a munkaterület,- és műszerbeállítások találhatók. Persze, ha az ember kiismeri, utána már nem okoz problémát.

 

Egyébként ugyanebben a (MENU) menüben találtható egy "kalibráló" funkció is. Így ha sokáig nem használtuk, vagy éppenséggel kicsit erősebben vertük oda a pick-up platójához a műszert, ezzel az egyszerű programmal le is ellenőrizhetjük eszközünket!

 

Végigjátszottam a szokásos, még kereskedői múltamban, a műszerbetanításaimkor kidolgozott tematikám.

Azaz először létesítettem egy légből kapott álláspontot, melyet valamerre letájékoztam. Innen mértem jó pár részletpontot. Ezután, mint meghatározó irányokra szabadálláspontot számítottam rájuk, ezt követően kitűzögettem a maradékot.
 

A szabadálláspont funkció 3D értelmű és intelligens (azaz kivéve a hibás méréseket, az álláspont pozíciója újraiterálható). Előszörre furcsa volt, hogy az iránysorozat mérése után kellett műszermagasságot beadni neki, mely elmulasztása a Z koordinátában, a műszermagassággal egyező eltérést produkált, a várthoz képest.

 

Kipróbáltam a referencia vonalhoz történő mérést, a vonalkitűzést, különféle metszéseket, stb..

Azt kell mondanom, kiismerését követően könnyű és jó móka ezzel a műszerrel dolgozni.

 

Amiről még mindenképpen említést kell tennem, az az adatkiolvasás. Egyrészt simán működik Bluetooth-on keresztül: elvégre dübörög a XXI. század.

 

Másrészt megmaradt a klasszikus soros kábeles megoldás. Ez utóbbi nagyon nem fér a fejembe. Kifelé futunk 2016-ból, s lassan csak elvétve találunk soros porttal rendelkező asztali gépet vagy laptopot. Miből állt volna a gyártónak olyan madzagot kiadnia az egyébként szerethető Focus6-hoz, aminek USB a vége?

 

Azért a történet nem oly’ drámai, mint lefestem. A kipróbált műszercsomag része volt egy soros-USB átalakító. Ehhez a Windows7 néhány perces gondolkodást követően, automatikusan letöltött egy illesztő szoftvert.
Eztán már csak a műszerben ki kellett választani a letöltendő munkaterületet, majd a Trimble Data Transfer-rel a nyers és számított adatok pillanatok alatt lehúzhatók voltak. Maga a kiolvasott Nikon (DC) formátum egy, akár Jegyzettömbben is szemlélhető, értelmezhető jegyzőkönyv. Tetszett s a további feldolgozásával én már nem foglalkoztam.

 

Mit lehet elmondani összességében a Focus6 mérőállomásról?
Egy mondatban „kicsi a bors, de erős”. Sok "nagyobbnak" kikiáltott eszköz sem tudja hozni a Focu6-ban elérhető funkciókat! Mint korábban írtam, "szerethető" kis eszköz!


Ha kell, kisebb vállalkozásoknál, átlagos geodéziai munkavégzéshez, önállóan is megállja a helyét.
Ám (akárcsak Piszkos Harrynél egy rejtve, bokán viselt back-up pisztoly, a hónaljtokban hordott 44-es Magnum mellett), kiváló kiegészítője lehet felsőkategóriás mérőállomásoknak, vagy GNSS vevőknek, nagyobb műszerpark részeként.

 

Erre ráerősít bevezető ára is, mely az első néhány darabra nem éri el az 1 millió jó magyar forintot.

 

Végezetül, ezúton szeretném megköszönni Érsek Ákos úrnak, és a GPSCOM Kft.-nek a kipróbálási lehetőséget.

 

Képgaléria:

bottom of page