top of page

Stonex S900 RTK GNSS vevő

Stonex S900 sorozat

Alig másfél hónappal ezelőtt úgy zártam a Stonex S10A-ról szóló cikkem, hogy nyomában liheg a trónkövetelője, az S900 széria.

Nos, két dolgot nem gondoltam volna még akkor: az egyik, hogy ilyen hamar kezembe kerülhet – ha csak rövid időre is – egy S900.

A másik, hogy valójában nem az S10A-ra fog hasonlítani, sokkal inkább a Stonex S9i-re.

No, de tekintsük át röviden az Stonex S900 családot!
Tényleg alig néhány hete tűnhetett fel hivatalosan, hiszen nemrég még csak rövid étvágyfelkeltő aperitif videók jelentek meg a gyártó honlapján, csepegtetendő az információkat az új szériáról.

S tessék... most hirtelen, a nyári uborkaszezonban már kézbe is foghatja a nagyérdemű!

A Stonex S900 sorozat három tagból áll, ami noha impozánsnak tűnhet, ám én önkényesen inkább kettőre redukálnám: piros és kék(ek), azaz S900A és S900/S900T. Persze, nem csak a színeik miatt.

Az alábbi táblázat mutatja a legfontosabb tulajdonságaikat.

 

 

 

 

 


 

 

 

 

Az S900 és S900T-nél látszik, hogy csak a csatornaszámokban és a pozíciófrissítésnél van eltérés közöttük.

Az első paraméterről már többször értekeztem.

A csatornaháború már szerencsére évekkel ezelőtt lezajlott s hirtelen nem tudok olyan feladatot hazai viszonyok közt, amit 555 csatornás vevővel meg lehet oldani, de 336 csatornással nem! Szóval ezt hagyjuk!

 

A pozíciófrissítés sebessége pedig akkor „kezd el játszani”, ha a (mobil)hálózatos 1 Hz-ből ki akarunk lépni és saját URH-s bázisról oldjuk meg a korrekció vételt. Itt valóban, már az 5 Hz is zökkenőmentesebbé teheti a „gyalogos” kitűzést. Nem beszélve olyan dinamikus alkalmazásokról, mint a gépvezérlés, ami a 20 Hz környékén vagy afelett működik jól.

Ez szintén megvan mindkét kék készüléknél, csak a „T”-set másodpercenként 50-es sebességig is fel lehet húzni.

 

Ebben a vevőben egyébként az Rx-Tx (!!!) rádió alapfelszereltség, míg a sima S900-nál opcionális. Azonban ha valaki az URH és a dinamikus felhasználások felé szeretne elmozdulni, az úgyis a „T” mellett foglal majd állást. Aki hálózatos RTK GNSS-ben gondolkodik, az pedig marad a sima 900-as beszerzése mellett – azért nyitva hagyva az URH lehetőségét is.


A piros S900A kicsit más tészta: színe és nevében az „A” jelölés a gyártónál megszokott ATLAS és aRTK képességeket jelöli. Így, aki minden oldalról be akarja biztosítani magát, az a földi hálózatos korrekció vétel és az (opcionális) URH rádió mellé, választhatja még az égből jövő szolgáltatást is.

Ez hát az új GNSS család háttértörténete, a gyártó tudatos piaci eszköz pozicionálásával – tessék szépen választani!

Jómagam egy S900T vevőhöz jutottam hozzá, így erről fogok most mesélni.
A NAVSTAR+GLONASS+GALILEO+BeiDou(+QZSS) vételi képességű műszer új, kis méretű Stonex hordládában érkezett.

Kiemelve a dobozból érezhető a felhasznált anyagok jó minősége s hogy valami spéci fémötvözetből van az egész. Por- és vízállósági besorolása IP67 s elvileg szilárd burkolaton 2 méteres rúddal való felborulást is kibír. Ezt ugyan nem próbáltam ki, de fogásra hihetőnek tűnik.

Tenyérnyi méretéhez képest súlyát meglepően nagynak éreztem, 2 akkumulátorral majdnem 1.3 kg.
 

Na igen! Beszéljünk kicsit az energiaellátásról!
Az S900 dupla akkumulátor kamrás, így akár 12 órányi folyamatos mérést is lehetővé tesz. Emellett mód van menet közben, kikapcsolás nélkül is telepet cserélni benne.

A 3.400mAh-s akkumulátorokat egyszerűen és biztonságosan lehet a helyére pattintani, akkor is a helyükön maradnak, ha az akkufedeleket elfelejtjük visszatenni. A telepek töltöttségi szintjét a rajtuk lévő gomb megnyomásával LED soron ellenőrizhetjük. Az akkufedelek egyébként dupla zárral rögzíthetők.

Tényleg szép megoldás!


Nem különben az átgondolt tervezést dicséri az „A” akkukamrában, a telep alatt elhelyezett SIM kártya és microSD kártya slot kialakítása is. Könnyen eltávolítható vízzáró lapkák védik ezeket.

Így nem kell csavarhúzóhoz folyamodni cseréjükhöz, ugyanakkor nem szabadon lógicsálnak.

 

A homlokpanelen a bekapcsoló gomb két oldalán 2-2 színes információs LED tájékoztat a műholdhelyzetről, az adatátvitel, - illetve az akku állapotról, valamint a BT kapcsolatról.

 

Található a fejezeten egy 5-, illetve egy 7-tűs LEMO konnektor is, külső telepről való meghajtáshoz (pl.:12 óránál hosszabb statikus méréshez v. URH bázis alkalmazáshoz), illetve NMEA kimenethez (pl.: szkenner, talajradar, drón, szonár csatoláshoz).
A „T” vevő esetén a 4G modem és az adatátviteli rádió egy egységben kapott helyet, így egy TNC csatlakozóba csavarhatók a GPRS és URH antenna (persze, nem egyszerre).

 

A vevő WebUI-ja megszólítható, agyonkonfigurálható a szokásos IP címen, bármilyen WiFi-képes, internetböngészővel rendelkező eszközről, legyen az okostelefon, tablet, stb.

A felhasználói felület is megújult, szebb, mint az eddig megszokott, sőt kiegészült néhány új funkcióval is. Ilyen pl. a skyplot nézet.

 

Az S900 széria rendelkezik E-buborékkal is. Ennek képét – beállítástól függően – akár folyamatosan láthatjuk a mérési képernyőn. Ha be van kapcsolva s antennarudunk dőlése kívül esik a munkatartományán, egyszerűen letiltja a mérést.

 

A kölcsön kapott műszercsomag még egy Windows Mobile op.rendszerű, robosztus Stonex S4HII terepi vezérlőt tartalmazott.

Ez forma gyakorlatilag már minden színben és felségjellel fellelhető a piacon, ám ahogy én tudom, elsőként az olasz gyártónál jelent meg, kiváltandó a korábbi S4H-t.

Tartalmaz egy 72 csatornás, egy-frekvencián valamennyi égi rendszert venni képes GIS GPS antennát+vevőt is.

Ami a földmérőknek fontos, hogy rendelkezik HSDPA modemmel, azaz az S900 széria bármely tagjával két SIM kártyás rendszert alkothat.

Meg kell még említeni, hogy ugyanazt a Li-Ion telepet használja, mint az S900 fejezet, így teljes a kompatibilitás a két eszköz között.

Ezúttal nem mennék bele jobban a vas részletezésébe, ez korábbi leírásaimban fellelhető.


A teszt során egyébként a vezérlőbe helyezett kártyával dolgoztam, a forgalmazó GEO-NET bázisállomásairól letöltött RTK korrekciók használatával.

Nagy csudák nincsenek. A vevő gyorsan inicializált, illetve lefordításokat követően <10 mp alatt újrainicializált. Munka közben folyamatosan egy nyávogós női hang beszél a fejezetből s tájékoztat az aktuális helyzetről.

Az S4HII-n ezúttal a SurvCE futott. Újdonságot nem nagyon hozott a kezelése, mindössze kiegészült olyan S900 specifikus opciókkal, mint pl. az E-buborék. Tekintve, hogy ez az egyik legnépszerűbb 3rd party szoftver a piacon, igazán ezt sem beszélném túl. Teszi a dolgát, kiválóan együtt működik valamennyi gyártó eszközével.

Így a Stonex S900-assal is.


Fenn volt még a terepi kezelőn a gyártó saját fejlesztésű CUBE-M alkalmazása is, amit a magam örömére felkonfiguráltam és játszottam vele egy kicsit.

Gusztusos kialakítású alkalmazás, meg kell hagyni.
Azonban ezúttal is azt éreztem vele kapcsolatban, hogy a gyártó egyre inkább a terepi tabletek és az Android felé tolná el a felhasználóit és a CUBE-ot, mivel ez a Windows Mobile-os verzió („M”) sokkal kevesebb funkciót kínál, mint azok. Ez mondjuk érthető is, hiszen a UniStrong fúzióval a Stonex térdig jár a jó minőségű, terepálló, speciális tabletekben...
Ennek megfelelően, akit érdekelnek az „alternatívabb” megoldások, egyeztessen a hazai forgalmazóval!

 

Milyen zárszót írhatnék a Stonex S900-ról szóló cikk végére?
Műszakilag kifejezetten professzionális kivitel, látszik, hogy odafigyeltek a funkcionalitásra, ugyanakkor a modern dizájnra is! S ami különösen vonzó, hogy mindezt a tudást még így is bele tudták gyömöszölni a két milliós végár alá!

 

Ezúton szeretném megköszönni Nagy Géza Úrnak és a Geotools Europe GNSS Kft.-nek, hogy a vevőt és a GEO-NET hozzáférést biztosították számomra.

FRISSÍTÉS:
A CUBE-A megjelenésével valamennyi Stonex vevő - így az S900 család tagjai is - vezérelhetők Android operációs rendszerű okos eszközről (pl.: telefon, tablet, Android-os terepi vezérlő). A CUBE elérhető továbbá Window10-re is, így a Stonex műszerek kezelése ilyen operációs rendszerű tabletről is megoldható.

Képgaléria:

bottom of page