top of page

RUIDE RENO1 RTK GNSS és H6 vezérlő

RENO_H6_elokep.jpg

Több, mint két hónapja harangoztam be  a RENO1 RTK GNSS  bemutatóját a blog FB oldalán, de őszintén szólva nagyon el voltam/vagyok havazva az elmúlt időszakban.

A jelentős lemaradásért ezúton is elnézést kérek.

 

Jöjjön tehát a RUIDE új zászlóshajója!
A jelzőt nem én aggattam rá, hanem maga a gyártó hivatkozik így legújabb fejlesztésére.
Azt kell mondanom, hogy nem is véletlenül.

A kompakt méretű vevőt letisztult forma, ízléses színvilág jellemzi.

A felhasznált anyagok kiváló minősége elvitathatatlan, de azt hiszem, ezt már régen megszokhattuk a Kínából érkező műszereknél. Kézbe véve és bekapcsolva a mérőrendszert, az első, ami rögtön szembetűnik, az a homlokpanelként funkcionáló OLED kijelző.


Nem a RUIDE az első gyártó, aki ilyen megoldással él, sőt egyre több integrált fejezeten találkozhatunk vele.
Én eleinte szkeptikus voltam a „kis tévék” alkalmazásával kapcsolatban, hogy vajon hogyan bírják a hideget - meleget, a sokkot, ám úgy fest az egyetemes innováció iránya rácáfolt félelmeimre.

A bekapcsoló- és funkció gomb közötti színes monitor számos információval szolgál mérés közben.
Ez különösen a vezérlő nélküli, pl. statikus észlelésnél, vagy URH rádiós bázis alkalmazásnál jöhet jól. Persze, RTK módban is nagyszerű szórakozás a színes skyplot, a 3D pozíció, illetve a számítás státuszának lekérdezése. Tulajdonképpen, a kijelzőn a két gomb segítségével mindent konfigurálni tudunk a vevőnkben.

 

Fordítsuk meg az IP68 por,- és vízállósági besorolású vevőt! Szép számmal kapunk csatlakozókat!
Mivel a RENO1 integrált akkumulátorral rendelkezik, itt találjuk a (gyors)töltéshez szükséges USB-C konnektort. A belső telep egyébként 10.000 mAh-s, ami egy feltöltéssel RTK módban 12 órányi folyamatos munkát biztosít. Az USB-C nagyon hasznos tud lenni, hiszen rajta keresztül egy sima powerbank-kel is megtáplálhatjuk vevőnket, ha úgy alakul.

A következő gumifül alatt egy 5-tűs LEMO port van, ahová külső energiaellátás, vagy külső rádió dugható.
Tekintve, hogy a fejezetben van egy integrált rádió, a LEMO melletti következő csatlakozó az URH antennáé. Maga a rádió 1-3 W teljesítményig konfigurálható adatátviteli egység, mely az X-link technológiának köszönhetően 8-15 km bázison is képes korrekciót szolgáltatni.
És persze a műszer alján találunk egy SIM kártya slot-ot is, a 4G modemhez.
Megfordítva, a vevő hátulján lévő jelzés szerint a RENO1 rendelkezik NFC (Near Field Communication) érzékelővel is.

A RUIDE RENO1 valójában egy két tagból álló műszercsalád. Az egyedek közötti különbség az eltérő GNSS alaplapokban keresendő. A „sima” RENO1 MK-803 kínai board-dal, míg a „Pro Edition” a jól ismert Trimble BD990-nel érhető el.

Én az utóbbit kaptam kézhez, tehát ebbe az irányba kanyarodunk tovább.

Magát az OEM board-ot szerintem nem nagyon kell már bemutatnom: a világ legjobbjai közé tartozik. Tekintettel a gyártójára, kapjuk vele a Trimble RTX és xFILL szolgáltatásokat. Az első az OmniStar alapú műholdas korrekcióvételi lehetőség, mely a Világ bármely pontján függetleníti a Felhasználóját a földi szolgáltatóktól. Ez a hazai CORS viszonyok között kevésbé releváns műszaki tulajdonság, ráadásul elég nehéz lenne elbábozni egy földhivatali leadásnál a hátterét. Ugyanakkor kifejezetten előnyös lehet expedíciós munkáknál.

Az xFILL a földi valós idős korrekciók megszakadásánál segít. Ilyen esetben a vevő még 5 percig „tartani” képes a FIX megoldást. Ha ebben az időintervallumban a szolgáltatás visszatér, a mérőrendszer automatikusan visszaáll arra.

Maga a BD990 board 336 csatornás és természetesen valamennyi műholdrendszer jeleit követni képes.

A RENO1 IMU, sőt a gyártó elnevezése RIMU alapú dőlés kompenzátorral rendelkezik. Ebből is a továbbfejlesztett 2.0-s változattal. Akár 60°-os botferdeség kompenzálására is képes 5 cm-es megbízhatósággal. Én azért ezt a dőlést is erős túlzásnak érzem. Bármilyen kocsi alá kell bedugni a botot, mert az ráparkolt egy aknára, ilyen mértékben megdönteni véleményem szerint nem kell a mérőrendszert. De hát, ha tudja, hát tudja!


Az IMU tesztelésének legegyszerűbb módja, hogy a FIX megoldást követően elkezdjük a függőlegesből kimozgatni az antennarudat s közben figyeljük a koordináták változását.

A RENO1 jól teljesített, 2-2.5 cm lötyögést figyeltem meg mindössze, amit akár a GNSS technológiából adódóan is összeszedhetünk.


Egyébként a (R)IMU inicializálása néhány másodpercet vesz igénybe. Ezt lehet, hogy észre sem vesszük, mert ha bekapcsolást követően elkezdünk mozogni vele, az egész lefut a háttérben. Így nekem sem kellett különösebben rázogatnom a vevőt, hogy a kompenzálás működésbe lépjen.


Ha kb. 2 percig vasfiguránsban rögzítettem a botot, akkor az IMU kikapcsolt. Ám ahogy kihúztam belőle, újra aktiválta magát. Szóval az újrainicializálás is nagyon gyorsan megvan. A ferde botállással történő mérésre csak jó FIX megoldásnál van lehetőség. Jó indikátora lehet tehát a FIX „elromlásának”, ha az IMU letiltja a döntött észlelést.

Ha már az inicializálás szóba került, a teljes rendszer hidegindításakor az első FIX elérése 60 másodpercen belül maradt, míg a fizikailag kikényszerített újrainicializálások 5-11 mp-et vettek igénybe.

 

Az NTRIP módszerhez a GeodétaNET 2.0-t, illetve új nevén a CORRIGO bázisállomás hálózatot használtam. Nem elég, hogy ez a rendszer 4-konstellációs (é.: GPS+GLO+GAL+BDS), de ráadásul valódi VRS korrekciókat biztosít. Így a bázistávolságunk mindig maximum néhány méter a virtuális referenciától. Nagyon menő!

Térjünk át a terepi vezérlő kérdésre!


Természetesen, a RENO1-hez szabadon választhatunk hardvert, de a RUIDE maga a hozzá színben is passzoló, legújabb H6 vezérlőjével reklámozza.

A H6 egy nagyon jól sikerült, IP67-es terepi számítógép. Teljes alfa-numerikus billentyűzetén a gombok ergonomikusan vannak elhelyezve.

Sajnos ABC kiosztásúak, személy szerint nekem egy QWERTY jobban kézre állna. Vigasztalhat viszont az a tudat, hogy a gombok megvilágíthatók, így az ilyen késő, korán sötétedős őszi időben is jól láthatjuk őket.


Az 5”-os, álló, színes érintőképernyő nagyszerű fényerővel és nagy felbontással bír.
Az Android – ahogy már az ilyen operációs rendszerű eszközöknél megszokhattuk – villámgyors, szinte válaszidő nélküli kezelést tesz lehetővé.


Az eszköz egyetlen kábeles konnektora egy USB-C, így ha a RENO1 töltőjét otthon is felejtjük, a H6 kábelével és töltőjével még simán életben tudjuk tartani teljes műszerkonfigurációnkat.

Persze, a beépített nagy felbontású, vakus kamera, a különféle szenzor, illetve a GPS mind-mind alaptartozékok. A kezelő 64 Gb-os belső memóriáját microSD kártyával tuningolhatjuk.


A Bluetooth és a WiFi is alap. Ez utóbbin keresztül külső hotspot-ról megosztott mobilnetet is alkalmazhatunk az NTRIP korrekciók letöltésére.


A RUIDE H6 duálSIM slot-tal rendelkezik. Ha ide helyezzük be a mérőrendszerben használt adatkártyát, módunk van mérési eredményeinket azonnal terepről az irodába küldeni, illetve az on-line térképet az észlelés közben a kezelő alkalmazásban háttérként megjeleníteni.

Rátérve a kezelőszoftverre, a RUIDE RENO1+H6 kombónál ez a SurvX. Több ízben is írtam már erről az alkalmazásról. Az elsők közt jelent meg az Android-os vezérlők univerzumában. Igazán klassz, funkcionalitásában erőteljes szoftvercsomag.

Az akár 3D-ben is szemlélhető CAD eszköztára előtt le a kalappal. Ez ha teljesen kiváltani nem is, de nagyon komolyan támogatni tudja az irodai szerkesztést.
Mérés közben is van lehetőség azonnali rajzi elemek (vonallánc, kör, négyszög, stb.) rajzolására. Az egyes megmért pontokhoz szabadkézi rajzokat, jegyzetek, pontinformációt, valamint a H6 kamerájával készített fotódokumentációt fűzhetünk.


A mérési eredmények számos formátumban kiírhatók, illetve a „Share” paranccsal e-mailben, cseten, stb. azonnal továbbíthatók. Ez nekem kifejezetten tetsző funkció.

Vizsgálódásaim során a H6-on találtam egy új RTK GO alkalmazást. Belenézve a demóba, stílusában és filozófiájában nagyon hasonlít a SurvX-hez.

A gyártó honlapján már önálló termékként jelenik meg, bemutató videója stílusosan egy H6 képernyőjén indul el.

Izgatottan várom a folytatást a témában!

Összefoglalva a fentieket, a RENO1 a BD990 alaplappal egy kiváló RTK GNSS vevő, a H6 terepi vezérlővel pedig nagyon komoly és profi mérőrendszert alkot.

A három napos teszt során sem lassulást, sem problémát nem tapasztaltam, a visszamért pontok nagyon szépen ültek a helyükön. A maximális eltérés koordinátáikban a 25-27 mm-t nem haladta meg.


A RENO1-re tényleg a RUIDE portfólió zászlóshajójaként kell tekinteni.
Ráadásul forgalmazója így az év végére elég komoly karácsonyi kedvezményekkel kínálja. Szóval, aki még idén szeretne belevágni 1.6 m Ft alatt eszközbeszerzésbe, annak mindenképpen érdemes elgondolkodnia rajta.

 

Nem maradt már más hátra, minthogy ezúton köszönjem meg FORGEO Kft.-nek Forgó Zoltánnak, hogy lehetőséget biztosított az eszköz kipróbálására.

bottom of page