top of page

Spectra Precision Mobile Mapper 300
RTK GNSS vevő - 1. rész...

Egy letisztult Facebook szakmai csoportnak meg van az az elvitathatatlan előnye, hogy szakmánk ott (is) értesülhet az Őt érintő információkról, azokról jót polemizálhat szűk, tematikus körben.

 

Nem feltétlen a műszerújdonságokra gondolok, hiszen nem egy jogszabályváltozás került már ott megvitatásra, munkák, formanyomtatvány-minták cseréltek gazdát, konferenciákról szerezhetünk tudomást. Speciel, a Mobile Mapper 300-as, okos GNSS antenna is ott úszott be a szakemberek látókörébe s mindjárt tucatnyi lájkot és kommentet élt meg. Talán az is vonzóvá tette, hogy nem a mára „klasszikusnak” nevezhető „fejezet+vezérlő+(3rd party) szoftver” kombó…

 

Pontosan ezért is kerestem meg Érsek Ákost és kértem el tőle az eszközt kipróbálásra.

Mielőtt még belefogok a bemutatásába, azt mindenképpen hangsúlyozni szeretném, hogy ez a rendszer még nincsen készen….

Jó, jó! Egész pontosan készen van (bocsánat az előbbiért), fogalmazzunk úgy, hogy nem feltétlen geodéta-mérőkész!

Miért fogalmazok így?

Mert pontosan attól, hogy flexibilis és nagy teret enged a saját fejlesztéseknek, mindig az egyén, a felhasználó döntheti el, pontosan mikor van „készen” a mérőrendszere. Éppen ezért úgy gondolom, ebben a cikkben bemutatom az eszköz jelen állapotát s mikorra a felhasználói oldal eljut egy kész(ebb) állapotra, folytatjuk a leírását!

 

No, de vágjunk bele!

 

A Spectra Precision Mobile Mapper 300 lényegében egyetlen antenna: egy okos kis antenna. A „kis” jelző méretére és súlyára is igaz. A 200 mm átmérőjű és 650 grammos jószág IP67-es környezetállósági besorolású, oldalán ütéselnyelő gumiborítással. Az inteface-ét nem bonyolították túl: egy bekapcsoló gomb van rajta, illetve 2 LED. Az egyik az elem,- a másik a Bluetooth állapotot jelzi.

Csatlakozóból egy jutott neki, mely az 5.000MAh-s belső (nem cserélhető) akkumulátor töltésére szolgál. Mivel az energiafogyasztás minimális, így akár több mint 10 óra működésre is képes.

 

Belsejében egy 220 csatornás L1L2 NAVSTAR+GLONASS GNSS vevő bújik meg, egy, statikus mérés rögzítésére alkalmas 6MB-os belső memóriával. Továbbá, mivel Trimble-szív dobog benne, így Trimble xFILL képes.

 

Alkalmazási terület szerint három – firmware és pénztárca függő – pontosság besorolási szint választható: 
 

  • 30/30 – azaz Hz/V= 30 cm (korrekcióval)

  • 7/2 – azaz Hz= 7 cm; V= 2 cm (korrekcióval)

  • FULL RTK -  azaz Hz= 10 mm+ 1 ppm; V= 20 mm+1 ppm (korrekcióval)

 

Megelőzendő a szörnyülködést, a második opciót a gyártó kifejezetten vízügyi mérésekhez ajánlja. 

 

Az általam kipróbált MM300 változat egyébként a 30/30 megbízhatóságú opciót tartalmazta. Az RTK korrekciókat a forgalmazó budapesti bázisáról töltöttem le, DIP (Direct IP) kapcsolaton keresztül. 

 

Ez volt hát a „fejezet” oldal. Mi van a rendszer túlfelén, a vezérlőnél? 

 

Itt jön az érdekesség – a vevőhöz a Trimble, saját fejlesztési igény esetén, biztosítja az SDK-t (Software Development Kit – Szoftver Fejlesztő Készlet)!

Ezt egyébként az R10-nél is megtette már, de nem szokatlan egyéb gyártóknál sem, ez az új filozófia, pl.: Stonex S10 (gondolom ez utóbbin nem lepődött meg senki). 

 

Ennek megfelelően, az MM300 is olyan operációs rendszerrel és szoftverrel (lesz) irányítható, amilyennel az ügyeskezű felhasználó meg kívánja szólítani…ráadásul olyan hardverről, amiről neki tetszik! 

 

Android-on érhető el hozzá egy kis díjmentes alkalmazás, a SPace, mely mérésrögzítésre nem alkalmas még. Ezt töltöttem le jómagam is telefonomra a Google Play-ről. 

 

A vezérlőoldalon, – ami így gyakorlatilag lehet mobiltelefon, tablet, stb. – mindössze az alábbi feltételnek kell teljesülnie: adatátviteli modem és Bluetooth kapcsolat.

Az előbbire a korrekciók miatt van szükség, az utóbbival a vezérlő kommunikál a fejezettel. A megoldás klasszikus Trimble: a vezérlőbe beérkezik a korrekció, amit az felküld a GNSS fejezetbe. A számítás ott történik meg, majd az eredmény visszaküldésre kerül  a vezérlőbe.

 

Esetemben a terepálló telefon mindkét feltételt kielégítette, így az eszközök BT párosítása és a CORS beállításokat követően már kezdődhetett is a próba. A SPace jelzi a pozíciónkat (WGS-ben), a megbízhatóságot, emellett lekérdezhető az RTK korrekció kora (az adatlátencia).

 

De teszteltem más módon is az „adatáramlást”! 

Ha valaki olyan tablettel (vagy bármilyen egyéb eszközzel) rendelkezik, melyben ugyan van Bluetooth és WiFi, de nincs GPRS modem, annak sem kell elkeserednie!
Ha ilyen tabletjével (vagy egyéb eszközével) WiFi-n keresztül, WiFi hotspot képes telefonra csatlakozik rá, az korrekció letöltés úgy is, automatikusan megvalósul. Azt, hogy a SPace a hálózatot milyen módon érte el (GPRS vagy WiFi) szintén kijelzi.

 

Maga a terepi felhasználói érzet kiválónak mondható a MM300 esetében.
Egyrészt a rover súlya elenyésző. Felesleges lenne itt külön súlyadatokat közölni, hiszen mindenkinek saját fejformájától függ, milyen vezérlővel oldja meg az észlelést. A telefonnal esetemben két kezes volt a mérés, hiszen külön mobiltartó nem volt hozzá. Ha azonban valaki tablet irányába indul el, az máris választhat a 7”-os és 10”-os rugós tartók közül.

Másrészt tablet alkalmazásakor igazán jól áttekinthető és élvezetes a nagyfényerű-színes-szélesvásznú „kis tv” szemlélése a terepen.

 

Tehát, itt tartunk most! Várjuk a – forgalmazó által néhány héten belül ígért –, teljes vezérlőszoftver változatot. Remélem, akkor ennek az írásnak folytatásaként, egy újabb műszerbemutató cikk jelenhet meg a GPS-t akarok!-on, a Mobile Mapper 300-ról! 

 

Az már elöljáróban elmondható, hogy ilyen jellegű vevőkonfigurációkban jelentősen el fognak tolódni a költségarányok. Szerte a piacon, a milliós gyári „vasak” alatt fel fognak tűnni a pár-tízezer forintos, Androidos okostelefonok, tabletek…mi meg csak kapkodjuk a fejünket!

 

….szóval folyt.köv.!

 

 

Végezetül, ezúton szeretném megköszönni Érsek Ákos úrnak, és a GPSCOM Kft.-nek a kipróbálási lehetőséget.

bottom of page