top of page

RUIDE RNS geodéziai mérőállomás

RUIDE RNS

Megmondom őszintén, nagyon szeretek mérőállomásokkal foglalkozni. Egy mérőállomásról szóló cikk esetében nem merül fel az olvasókban, hogy mért-e magas fal mellett, vagy lombkorona alatt.

A felhasznált alappontok sem 20.200 km-re száguldoznak az álláspont felett, ráadásul az euklideszi geometriai megoldások egzaktak, nem statisztikai alapon működnek.

 

Ezért is örültem, mikor a RUIDE RNS került a kezeim közé. Az eszközt a közösségi média szakmai csoportjaiban már korábban is nagy várakozás előzte meg. Pikantériája ugyanis az Android operációs rendszer.

Ez a platform a GNSS vevők kezelőegységein már egyáltalán nem ritka, felsorolni is nehéz lenne a piacon fellelhető összes hardver-szoftver variációt.

Mérőállomásoknál azonban más a helyzet.
Itt még elsősorban a külső kontrollerként funkcionáló tableteken fordul elő – visszautalandó a GNSS kezelőegységekre és szoftverekre, ami egyébként érdekes mixelt megoldásokhoz vezet.
Láttam, sőt használtam olyan kialakítást, ahol a Robot mérőállomás fedélzeti kezelőjén FieldGenius futott WinMobile alatt, míg a távoli vezérlés egy Android-os alkalmazással történt, LongRange Bluetooth-on keresztül.
Az Android-os távvezérlés szakmailag összehangoltabb, 800-1.000 méteres megvalósítására idén március elején jelentette meg a Trimble a TSC5-t, ami - a már korábbi kontrollerein is használt - 2.4 GHz-es szórt spektrumú rádióval oldja meg a Robot irányítását.
Ezzel az operációs rendszerrel, amolyan klasszikus on-board mérőállomás kontrollerként eddig csak a
Trimble TCU5 bírt, bár az is egy levehető és rádiós kerettel „távvezérlősíthető” megoldás.

Summa-summarum, kevés még az Android-os fedélzeti mérőállomás a piacon s így talán elmondható, hogy ebben a szegmensben is szép és hosszú karrier áll még előtte.

Ennek a trendnek egyik hírnökének tekinthető a RUIDE RNS. A gyártó a SOUTH Group tagja, így ne csodálkozzunk, ha a mérőállomás erősen fajtajelleget mutat az N1-essel. 

 

A klasszikus RUIDE oliva-szűrke színű mérőállomás kötőcsavaros kialakítású. A kötő,- és paránycsavarok I. távcsőállásban jobb oldalra esnek, amit én kifejezetten szeretek, mert így egy kézzel is irányítható a műszer. Különösen fontos tud ez lenni pl. rádiózás közben, vagy ha néha le kell kapkodni a szemüveget.

A távcső 45 mm-es szabad optikai átmérője, a látómezőben a szálkereszt köré bemart végtelen jel, illetve az okulár nem koaxiális elhelyezése nagyon-nagyon Topcon optikára emlékeztet engem. Ezt erősíti meg a távcső kristálytiszta képe is.

 

Az RNS kétoldali tasztatúrával rendelkezik, melyeken a már beharangozott Android 6.0 fut. A fekvő képernyők 5”-ak és kiváló fényerővel bírnak. Nekem mindig egyszerre csak egyet sikerült bekapcsolnom.

A képernyők alatt van egy-egy numerikus billentyűzet: az ujjbegy szurkálós gombok egy sorba vannak összezsúfolva. A vezérlő szoftverben egyébként mód van az összesre felhasználói funkciók kiosztására. Ezeket kiegészíti még a képernyők jobb oldalán elhelyezett további négy fizikai billentyű is, amiből az egyik a ki/bekapcsoló, a másik egy programozható FN, illetve egy-egy fel/le navigációs gomb. Meg kell hagyni, hogy ha nem is túl elegánsan, de a gyártó minden kis helyet kihasznált.
Persze, mindezeket kiegészítik az Android-nál megszokott funkcionális érintőgombok.

 

Az I. távcsőállásban lévő vezérlő bal oldalán kártya slotok is találhatók. Az egyikbe microSIM, a másikba a belső 32 GB memória megnövelésére szolgáló TF-kártya dugható. Az LTE modem kiváló lehetőséget biztosít az azonnali terepi-irodai adatátvitelre. Emellett a műszer rendelkezik még Bluetooth és WiFi vezeték nélküli kapcsolatokkal.

Kábeles adatcserére USB-C konnektoron keresztül van lehetőség. Ide a műszerhez mellékelt OTG átalakító is csatolható, azaz egyből Pendrive-val is megvalósítható a fájlcsere. Én ezt találtam a leggyorsabban használhatónak a tesztek során.

Ami még különleges, hogy a műszer GNSS vevővel is rendelkezik. Ez arra lenne hivatva, hogy mérés közben elhelyezzen bennünket megközelítőleg az on-line térképen. Sajnos, azt kell mondanom, ez még szorul némi fejlesztésre, mivel – noha a GPS státusz a helyes pozíciónkat mutatja WGS84 koordinátákkal – térképi helyzetünk valahol Borneo sziget középbe esik. Persze, hogy erre rájöjjünk, alaposan ki kell zoom-olni belőle.
Természetesen, a fejlesztők tudnak róla s jelezték, hogy folyik a javítás. Ez egyébként tényleg szuper kis fícsőr lesz, szóval már nagyon várom az újabb rendszerfrissítést!

No de, menjünk tovább.

A műszer maga 2” szög megbízhatóságú, szóval egész széles megrendelői szegmenst ki lehet szolgálni vele.
A távmérési megbízhatóság prizmára a szokásos 2 mm+2ppm.

A prizma nélküli távmérés hatótávolsága szintén említésre méltó. A gyári adat 1.500 méter. Ekkora összelátható távot én a fővárosban, a közelemben nem tudtam fellelni, így az általam gond nélkül megmért szabadfelületi hossz kb. 720 méter volt. (A forgalmazó ennél jóval messzebbre látott vele, neki az 1.220 m jött össze Baja környékén.)
Persze, legyünk őszinték, ekkora távolságokat a gyakorlatban már csak azonosíthatóság miatt is prizmával illik megmérni.

 

Ha már szóba került a gyári leírás. A RUIDE-nél megszokhattuk, hogy ATMOSense szenzorokkal vannak felszerelve. Éppen ezért is furcsálltam, mikor megjelent az új RNS, hogy a papír(forma) szerint nem mér hőmérsékletet és légnyomást. 
Aztán megnéztem a szoftverét, és DE….méri magától ezeket és automatikusan számítja az atmoszferikus javításokat. Abból eredhet az értelmezési zavar, hogy míg a gyártó többi műszere ezt folyamatosan teszi és folyamatosan számítgatja a PPM-et, addig az RNS-re rá kell parancsolni időnként a „GET” gombra bökve.

Mint az szintén megszokhattuk, a vetítő itt is lézeres. Egyelőre ez a típus még nem méri a műszermagasságot, de tuti ebben is bővíthető opció lesz a dolog.
 

Az eszköz energiaellátása 3.100 mAh-s Li-ion akkuról történik, amiből szokás szerint kettőt is kapunk. A vadi új műszer hozzám olyan új telepekkel érkezett, hogy az első néhány hosszú idejű töltés során én formázgattam le őket. Mikor elérték a maximális kapacitásukat, egy teleppel kb. 7.5 - 8 órát tudtam dolgozni.

Térjünk át a szoftveres oldalra. Érdekes élmény az Android egy mérőállomáson. WiFi kapcsolattal, vagy adatkártyával akár videózgathatunk is, vagy netet böngészhetünk a terepen.

Persze, most nem erről lesz szó.

Az RNS fedélzeti vezérlő alkalmazása az un. Survey Star. Szép megjelenésű, jó grafikájú, gusztusos kis program.
Ahogy ennél az operációs rendszernél megszokhattuk, szinte nincs is válaszidő a kezelés közben.
Az újdonság varázsa mellett sem szabad elfelejtenünk, hogy azért ez a mérőállomás alapvetően egy felsőkategóriás belépőszintnek tekinthető.

Egyébként használata igen egyszerű, bár néhány alprogram elérésére előszörre kissé nehezen jöttem rá.
Ilyen például az adatkezelés, ami nem megszokott módon a főmenü egyik ikonja mögött kapott helyet, hanem egy mindenhonnan elérhető merevlemez piktogram megnyomásával indítható el.  
Itt szemlélhetjük megmért pontokat, illetve egy újabb „hárompettyes” szimbólumra bökéssel tudunk adat import/export-ot végrehajtani. Eltartott egy ideig, mire ezt megtaláltam.

 

Érezhető, hogy a gyártónak tetszik ez az ikonos – piktogramos vezérlés, mert a képernyő fejlécében több is szerepel. Így pl. a már megszokott „csillag” gomb itt is megvan a gyors funkciókkal (lézerpetty, atmoszferikus javítások, stb.). De megtalálható itt a távmérés módjának (egyszeres, többszörös – állítható mérésszámmal, folyamatos, stb.) és jellegének (prizma, prizma nélkül, reflex fólia) konfigurálási lehetősége is, egy-egy piktogramon. Ezek tényleg hatékonnyá teszik a mérést.
Jár értük a piros pont.
Ami miatt viszont vissza is kell vennem mindjárt, az a szabadálláspont megoldás.
Nagyszerűen áttekinthető, jól működik, ám a fejlesztők kifelejtették belőle az iterálás lehetőségét. Engedi a pontok törlését és újramérését az észlelési listában, ám a bemeneti adatokkal való játékra, sorozatos újraszámításra nem ad módot. Nagyon bízom benne, hogy a következő frissítés ezt megoldja majd!

 

A felmérési képernyő letisztult és áttekinthető. Három fülre osztott: a mérésire, az adatra és a térképire.
A mérésit nem különösen magyarázni, az adat az eggyel korábbi észlelésről ad infót. A térképi nézetben látjuk a pontjainkat.
Külön layerként DXF, SHP, KMZ grafikát, vagy georeferált TIF-et húzhatunk be munkaterületünk alá. Ezek egyelőre csak háttérként funkcionálnak.

Méréskor kódolhatunk, sőt gyors-kódolhatunk is. Így vagy a kódunkhoz rendelt sorszámot ütjük be mérés során, vagy legördülő menüből választhatunk a mért ponthoz leírást.

 

A kitűzési képernyő sem ad okot a panaszra, még egy kis grafikus tájolószerűség is megjelenik, segítve, hogy merre fordítsuk a műszert. Itt jön jól, a fent említett  mérési módok egy piktogram koppintásos változtatási lehetősége, pl. a folyamatos és az egyszeres mérés között. Kitűzhetünk még referencia egyenest, vonalat, ívet is.

Számos további kisebb program is színesíti a palettát az „adatgyűjtés” menüben.
Ezek közül van, ami grafikus támogatást is nyújt, egyrészt elmagyarázza, mit kell csinálni, másrészt az eredményeket szemlélteti.

Ugyanez igaz a külön COGO menübe szedett alap koordinátageometriai programokra is.

Nagyon szimpatikus, hogy a műszer önellenőrző szoftvercsomagot is tartalmaz.
Így ha sokáig nem használtuk, vagy kicsit keményebben tettük be a pick-up hátuljába, ezekkel ellenőrizhetjük is mérőállomásunkat.

 

Foglaljuk össze a RUIDE RNS-ről szerzett tapasztalatokat!

Android operációs rendszerének köszönhetően kényelmes és korszerű napi kezelést biztosító mérőállomás.
A vas jó minőségű, mind optikai, mind opto-mechanikai értelemben.
2”-es, így komolyabb feladatokban is megállja a helyét, nagy hatótávolságú PN távmérője pedig tényleg megfelel a terepi elvárásoknak. Az adatcsere lehetőségei úgy kábeles-kártyás, mint vezeték nélküli módokon abszolút XXI. századiak.
Szoftverezettségét tekintve egy erős belépőszintet képvisel, melyről azonban már most tudható, hogy fejlődni fog.

A minap egy másik gyártó közel azonos kategóriájú, új Windows-os műszerének oktatására kértek fel. Az a cucc igazából egy valamivel hozott többet az RNS-nél: az árát. Az ugyanis ennek legalább a háromszorosa volt!  

Mai alanyunk ára nem egészen 1.1 millió Ft nettó.
Úgy gondolom, ez viszont teljesen reális ezért a mérőállomásért.

 

Ezúton szeretném megköszönni Forgó Zoltán Úrnak és a FORGEO Kft.-nek, hogy a műszer konfigurációt kipróbálásra biztosították számomra.

Galéria:

bottom of page