top of page

Ruide R8i COMET RTK GNSS mérőrendszer

Ruide R8i COMET

Hanyas vagy? R8i?


Mi félszavakból megértjük egymást.

​Azt mondod: Ruide COMET.

Azt mondom: Sokkia GCX3


Azt mondod: Mi van?

Nos, nem csoda!

Mai cikkünk páciense az új Ruide„üstökös” rúdantenna kinézete ismerős lehet valahonnan. Néhányan talán még valóban emlékezhetnek is ilyesmi dizájnra, ami 2014-ben tűnt fel az Integeo-n, sőt az is rémlik nekik, hogy melyik gyártó standján látták azt.
Mivel a Topcon fúziót követően, a hazai műszerforgalmazás zavaros vizeiről eltűnt a Sokkia gyártó műszerpalettája, így pár Facebook bejegyzésen és kommenten kívül semmi sem őrzi itthon ennek a speciális kialakítású vevőnek az emlékét.

Alapvetően ez nem is baj, mivel az R8i nem sokban hasonlít rá, mégis biztos vagyok benne, hogy aki kicsit is követi a GNSS eszközök világát, meglátva a műszert, azzal kezdené, hogy ez tuti egy Kínában átöltöztetett Sokkia…pedig nem az!

Sem külcsínyben (méret, forma, tömeg, csatlakozók, stb.), sem belbecsben (csatornaszám, adatátviteli megoldások, megbízhatóság, stb.). Úgy gondolom, ezzel ezen a témán kecsesen tovább is lendülhetünk…

No de, ha már belefutottunk a dizájn kérdésébe, kezdjük is vele!

Ruide Rudi (bocsánat, ezt nem hagyhattam ki) egy jókötésű, hasáb alakú kis rúdantenna, mely nem éri el a 20 cm-es magasságot és a 70 dekás tömeget.

Robosztus kialakítás, oldalain gumi védőborítással. Előlapján négy állapotjelző LED (Bluetooth, Adatátvitel, Műholdak, Bekapcsolás), bekapcsoló és funkció gombokkal.
Ez utóbbit, kissé feleslegesnek érzem, mivel WiFi-n keresztül elérhető saját webfelületén vezérlő nélkül is programozhatjuk akár telefonunkról. Persze, ha mégis minden okos eszköz otthon maradna, akkor jöhet a Funkciógombozás (ha ha ha...).


A COMET belső SSD memóriája egyébként 8 GB-nyi statikus adatot képes tárolni, melyet a fent említett WiFi kapcsolaton varázsolhatunk ki belőle.

A vevő alján van egy LEMO-USB csatlakozó, ezen keresztül tölthető a belső, nagy kapacitású (10.000 mAh) akkumulátora – amivel egyébként 10 órát is elketyeg.


De ha már a műszer talpánál járunk, érdekes 5/8”-os csatlakozásra lehetünk figyelmesek. Itt van ugyanis az integrált URH adatátviteli rádió antenna kimenete (ha jól érzem, ez az un. SMA). Ha emlékszünk a Spectra SP60-nál volt egy olyan megoldás, hogy a vevő aljába betekert, szokásos URH antenna becsúszott a bot tetejébe.
No, itt egész másról van szó! Itt ugyanis a teleszkópos rúd 5/8” apa része is rejt csatlakozót. Ennek megfelelően maga az antennabot teteje az URH antenna. Elmés megoldás és így tényleg nincs, ami elgörbüljön, letörjön. Persze, ha hálózati vevőként, a vezérlőre letöltött mobil internet adattal RTK-zunk, akár „közönséges” antennarudat is alkalmazhatunk. Úgy alakították ki a műszer csatlakozóját, hogy ne daráljuk le egy sima 5/8” végű bottal sem.

Ezzel el is érkeztünk az RTK adatátvitel kérdéséhez.

A Ruide COMET ebből az URH Rx megoldással van ellátva (azaz csak rádiós rovernek alkalmas).

A hazai mobilnet lefedettségi- és CORS szolgáltatói viszonyok mellett, a vevőpár megoldások kikopóban vannak, így aki az R8i mellett dönt, úgyis hálózatos NTRIP vevőnek használja majd. Arra meg ott van a Polar H3 Plus terepi vezérlő duál-SIM-es GSM modem kialakítása….de erről majd később!

Természetesen, a COMET megfelel a mai kor minden multi-konstellációs elvárásának: NAVSTAR+GLONASS+GALILEO+BeiDou jelvétel, három frekin, 401 csatornán.

Alaplapja a korábbi R90i NEO-hoz hasonlóan szintén saját South fejlesztés.
Kicsi a bors, de erős (és vannak barátai), így az IP67 por és vízállósági besorolású működési hőmérséklete
-25°C- +65°C, a műszer 2 méterről betonra dobható.

Manapság már igény az új vevőknél a dőlésérzékelő és/vagy kompenzátor megléte. Ez valóban egy jópofa műszaki tulajdonság és valóban hasznos, bár meglátásom szerint, kissé azért túl van hájpolva.

Lássuk be, azért ezek a rendszerek nem mindenhatók – sőt, alapvető szakmai tudás nélkül, még veszélyesek lehetnek!

Ferde rúdtartással pl. logikátlan erőltetni a kitűzést RTK módban (is), illetve nem feltétlenül kell elhinni, hogy bekapcsolt kompenzátorral egy hálózatos vevővel elég egy epochát rögzíteni!

Kissé, elkalandoztam (bár a fenti példákat az Élet írta), ám a lényeg, a COMET is rendelkezik dőlésérzékelővel. Egyelőre azonban ezt még amolyan „előkészített” funkciónak mondanám, mivel a teszteléskor kipróbált SurvX vezérlőszoftver erre a vadi-új modellre még nem volt rákészülve. (Igaz, a gyártó ezt a tulajdonságot hivatalosan még nem is kommunikálta sehol, én találtam rá titokban, megelőzve őket.)

Ezzel át is térhetünk a kezelésre! A mérőrendszer egy Polar H3 Plus Android operációs rendszerű, kontrollerrel érkezett. Ez az eszköz a South univerzum valamennyi gyártójának nevével elérhető.

Az IP68-as terep állóságú, 1.3 GHz-es, 16 GB-os tárhelyű eszköz teljes billentyűzettel van ellátva.


Az L1 NAVSTAR+GLONASS jelvételi képességű GPS mellett számos szenzort is belepakoltak. Ebből az egyik leghasznosabb az iránytű, mely nagyban segít kitűzéskor.

Szintén fontos megemlíteni a duál SIM tulajdonságát, mellyel így akár két mobilnet szolgáltató kártyáját is belehelyezhetjük. Ez tovább tunningolható, ha még egy külső telefont mobil hotspotként osztunk meg a közelében, amit WiFi-n keresztül elérhet. A Polar H3 Plus WiFi-jével természetesen a vevő WebUI-ja is megszólítható.

A RUIDE Android-ra fejlesztett SurvX alkalmazása csúcsra járatja a mobil operációs rendszer valamennyi előnyét. A szoftver – Win Mobile-nál sosem tapasztalt – villámgyors válaszideje, a többujjas gesztusokra épülő kezelés mind-mind csak hozzátesznek a korszerű felhasználói élményhez.

Korábban a honlap „GNSS technológia” rovatában foglalkoztam a SurvX-szel. Azóta folyamatosan történtek rajta a fejlesztések. Megjelentek pl. más gyártók vevői is a kiválasztható eszközpalettán (Trimble, Topcon, Sokkia), igaz egyelőre csak az alsóbb kategóriás műszereikkel.  


A szoftver természetesen rendelkezik VITEL transzformációs paraméterekkel.  

Maga, a jelenleg még angol nyelvű SurvX elképesztően sokféle programmal és funkcióval bír.

A számos koordináta geometria, út,- vasút,- torony kitűzés mellett az „egyszerű” felmérés is rengeteg lehetőséget kínál. A pontmérés mellett azonnali grafikai elemek rajzolására is mód van (vonalak, ívek, négyszögek, stb.). Méréseinket fotóval, illetve akár az arra elhelyezett jegyzetekkel, pozícióadatokkal, nyilakkal, szabadkézi rajzokkal dokumentálhatjuk (Photo&Sketch).

Az egyik legkimelkedőbb programrész azonban, mégiscsak a CAD.

Egyedülálló módon 2D, illetve 3D nézetben szemlélhetjük és szerkeszthetjük adatainkat. Belerajzolhatunk az adott grafikába, végezhetünk COGO műveleteket, indíthatunk róla közvetlen kitűzéseket.  

Méréseink alá megfelelő sávszélességű mobilnet esetén on-line Google Térképet, vagy Open Street Map-et is behívhatunk.
Kiolvasáskor számos formátumból válogathatunk, legyen az egyszerű pontlista, DXF rajz, GoogleEarth formátum, vagy éppen a képi foto-dokumentáció. Emellett saját szöveges jegyzőkönyv formátumszerűséget is összeállíthatunk.

Az alkalmazás sokszínűsége mellett fejlesztői egyértelműen a testre szabhatóságra is rámentek. Az egyszerű ikonrendszerezési, illetve elrejtési lehetőségeken túl összeállíthatjuk saját menüinket a legtöbbet használt funkciókból.

De a Felhasználóbarát szemlélet nem csak itt érhető tetten: a mérési vagy kitűzési képernyők egy koppintással „kiüríthetők” az ikonok elrejtésével. Szellemes kis megoldás továbbá, hogy a Mérés gombot, a zsúfolt képernyőn oda húzhatjuk el, ahová akarjuk, sőt a fejlécbe, vagy a láblécbe is rögzíthetjük. Így sosincs útban. Egyébként bekapcsolt dőlésérzékelő/kompenzátor esetén, maga ez a mérés gomb az e-buborék megjelenése is.

A tesztek során a COMET R8i+Polar H3 Plus+SurvX műszer konfiguráció mind a vezérlőbe helyezett SIM kártyával, mind a WiFi hotspot-on keresztüli korrekciókkal szépen muzsikált.

A fizikailag kikényszerített újrainicializálásokat 7-12 mp alatt teljesítette a forgalmazó által biztosított
GEODÉTA-NET CORS hozzáféréssel. Az újramért pozíciók 2-3 cm-re tértek csak el egymástól.
Néha még BeiDou műholdak is felbukkantak a megoldásban.

Mit lehetne elmondani összegzésként a Ruide COMET csomagról?

A rover maga kb.2 kg-os összsúlyával, a vevő formabontó alakjával, az Android op. rendszerű vezérlő SurvX alkalmazásával igazi csemege a hazai piacon. Jelenlegi, bevezető ára <1.2 m Ft nettó, ami meg aztán végképp vonzóvá teheti ezt a geodéziai mérőrendszert.

Ezúton szeretném megköszönni Forgó Zoltán Úrnak és a ForGeo Kft.-nek, hogy a műszerkonfigurációt kipróbálásra biztosították számomra.

FRISSÍTÉS:
Firmware frissítést követően az I. generációs COMET vevők is kezelik az E-buborék funkciót, illetve az újonnan beszerzett műszerek már automatikusan azzal érkeznek.

Képgaléria:

bottom of page