top of page

FORGEO F90 RTK GNSS vevő, H3 Plus vezérlő

ForGeo F90

Mielőtt a mai eszköz, bemutatásába kezdenék, két bevezető gondolattal nyitnám meg a cikket.
 

Az egyik a dőlésérzékelő és kompenzátor témája.
Erről már értekeztem több korábbi leírásban is, bemutatva a piacon jelenlevő kiépítési lehetőségeket.
Az alapelgondolás a dőlésérzékelés és különösen a –kompenzálás nagyban könnyítheti meg a terepi munkavégzést, pl. ha egy épület sarkot akarunk megmérni az eresz alatt, vagy egy parkoló jármű alatt vagyunk kíváncsiak egy akna fedlap pozíciójára.

A problémát az egyes megoldások körüli marketing kommunikációban látom, mely felteszi az Élet, a Világmindenség, meg minden nagy kérdését: magnetométeres vagy IMU-s?

Mindkettőnek megvan a maga előnye, ám a mindkettő legfőbb hátránya, hogy szaktudást egyikhez sem adnak.

Nagyfeszültségű vezeték alá pl. egyik GNSS vevővel sem tanácsos bemenni, vagy az egyik promó videóban feltűnő transzformátorállomás közepén is javasolt néha ránézni a jó öreg analóg libellára.

A másik és ezzel rá is kanyarodunk a mai eszközünkre, az az elnevezése. Mikor megjelentek a Facebook-on az első bejegyzések róla, rögtön felmerült a kérdés: milyen műszer a FORGEO F90?
Baján nyílt volna egy GNSS gyártó üzem? Nem egészen.


A FORGEO Kft. a FOIF (Suzhou First Optical Instrument Factory) hazai forgalmazója.
A gyártó többféle kiépítésben és board-dal szállítja az F90-t világszerte. A FORGEO F90 a magyar forgalmazó kérésére és a hazai piaci igényeknek megfelelően összeállított mérőrendszer. Ezért kaphatott speciális címkét.

Bontsuk ki végre az ajándékcsomagot, ami esetünkben egy kis méretű műszerdoboz!
Kiemelve az F90-t, egyből érezhető, hogy masszív kis jószággal van dolgunk. Noha felépítése kissé a korábban már bemutatott Stonex S900 vevőt idézi, egyedi kék színkombinációs kinézete messziről is felismerhetővé teszi.

 

Homlokpanelén a trapéz alakú bekapcsoló gomb körül négy háttérvilágított információs LED szolgál tájékoztatással a műhold,- és korrekció vételről, valamint a WiFi és Bluetooth kapcsolatról.

A vevő alján két akkumulátorkamra található, így az egyébként intelligens telepek menetközben, leállás nélkül cserélhetők a műszerben. Az „A” akkumulátor alatt található a microSIM és TF kártya foglalat.
Szeretem, ha egy akkumulátor ténylegesen biztonságosan rögzíthető – főleg, ha alatta vannak a fent említett kártyák. Itt aztán erre nagyon figyeltek: a telepek úgy pattinthatók be, hogy a fedelek visszahelyezése nélkül is stabilan a helyükön maradnak. Az akkufedelek pedig kettős zárral rögzíthetők. A 3.400 mAh-s telepek töltöttsége egyébként a rajtuk elhelyezett teszter gomb megnyomásával, az információs LED-soron lekérdezhető.

Szintén a vevő alján található a süllyesztett URH rádió TNC antenna csatlakozója, illetve 5,- és 7 tűs LEMO konnektorok. Ez utóbbiak külső akku csatolására, illetve NMEA mondatok közlésére (pl.: víz mélységmérő szonár felé) szolgálnak.

Van még egy hangszóró is, ahonnan üzeneteket kaphatunk a vevő állapotáról egy visítós női hang formájában.

Ez a külcsín. Nézzük a belbecset!

A FORGEO Kft.-nek hála, a hazai F90-ben Trimble BD990-es szív dobog, annak minden előnyével.
A 336 csatornás multi-konstellációs vevő így alkalmas L-Band jelvételre, azaz a Trimble RTX szolgáltatás használatára.
Természetesen, a magyarországi viszonyok közt a számos földi CORS szolgáltató mellett pénzpazarlásnak tűnhet előfizetni egy égire is.
Ez világos, ám egy-egy külföldi projektnél már meggondolandó, semmint a helyi kártyákkal, APN beállításokkal, illetve helyi NTRIP szolgáltatók, idegen nyelvű szerződéseivel vívni.

 

A speciális Trimble board másik előnye az xFILL megléte. Ezzel a szolgáltatással az F90 a földi korrekció kiesését követő 5 percig képes még megtartani a FIX megoldást.
Ez sok apróbb, mobilnet szolgáltatás szempontjából fehér folton tud átsegíteni terepen…ha pedig kb. 2-2,5 percnél elkezdünk gyanakodni, hogy a kiesés bizony tartós lehet, még mindig van pár percünk vadul karókat leverni és elővenni a mérőállomást a folytatáshoz. Az xFILL egyébként most benne van az F90 árában!

Beszéljünk a „hagyományos” adatátvitelről is!
Az F90 integrált 4G modemmel és 4-5 km-es hatótávolságú URH adatátviteli rádióval rendelkezik. Így természetesen alkalmazható hálózati RTK vevőként, illetve vevőpár, vagy több vevős megoldás tagjaként is.

…és hát persze, beszélnünk kell a dőlés kompenzátoráról is. Ez az F90 esetében IMU alapú, azaz az elektromágneses zavarokra teljes immunis megoldást használ. Mint a későbbiekben látni fogjuk, ennek használatakor is van azért mire odafigyelni.

A vevő egyébként 8 Gb-os SSD belső memóriával rendelkezik, ahová bőven fér statikus adat….ha pedig hosszú évekig szeretnénk rögzíteni bele törlés nélkül, ezt 32 GB-ig tuningolhatjuk tovább, a fent említett TF kártyával.
Ahogy már lassan minden vevőnél megszokhattuk, a műszer rendelkezik WebUI-val, melyet bármilyen WiFi képes, netböngészővel megszólíthatunk, azon keresztül a vevőt konfigurálhatjuk, frissíthetjük, menedzselhetjük a statikus észleléseket.

Most jöjjön a terepi vezérlő oldal!


A FORGEO F90 műszerhez szabadon választhatunk kezelőt.
A minap hosszan beszélgettünk kollégákkal a kontrollerek operációs rendszereiről. Az a vélemény kezd formálódni a piacon, hogy az Android-os vezérlők lassan, de biztosan ki fogják szorítani a Windows-os (elsősorban a Mobile) megoldásokat. Ennek pedig egyszerűen a terepi sebesség, az alkalmazásokon belüli válaszidők rövidsége ( --- sőt azok szinte teljes hiánya) lesz az oka.

A Szerkesztőség a kipróbálható műszercsomagban most egy H3 Plus-t kapott.


Ez egy klasszikus kinézetű terepi vezérlő, fizikai billentyűzettel, Android 6.0 operációs rendszerrel és 4.3” érintőképernyővel. Ráadásul duálSIM-es kialakítása több mobilnet szolgáltató használatára is lehetőséget ad, illetve a GNSS fejben elhelyezett adatkártyával tulajdonképpen három SIM-essé tehető mérőrendszerünk. A H3 Plus nem először került már bemutatásra itt a blogon: megbízható, strapabíró eszköz.

Rajta fut a SurvX terepi szoftver.
Meg kell mondanom, nálam ez az alkalmazás benne van az első háromban és nem is rossz helyen.
Jól átgondolt fejlesztés, nagyfokú testreszabhatósággal.
Az, pedig hogy egy komplett, akár 3D nézetet mutató CAD szerkesztő is van benne, igazán elegáns megoldás. Akkor különösen hasznos, ha pl. mérés közben kimaradt rajzi elemeket szeretnénk bedolgozni a projektbe terepen. A térképről való kitűzés is innen indítható, ha nem listából, hanem grafikából szeretnénk kijelölni a kitűzendő pontot.

A mérési ablak elérhető funkcióit mindenki saját szájíze szerint állíthatja össze, sőt, menet közben a mérés gombot is oda húzhatjuk a kijelzőn, ahol a legkevésbé takarja a térképet.

On-line háttérként, amennyiben a vezérlőben van mobiladat kapcsolat, munkaterületünk alá Google térkép hívható be.

A SurvX alkalmazásról számos képernyőfénykép található a cikk végi képgalériában. Tessék szépen megnézegetni, lájkolgatni!

A vizsgálódásaim során a GeodétaNET korrekcióit használtam.

Naná, hogy elsőként a dőléskompenzálást próbáltam ki. A mérőrendszer hidegindítását követően
az első FIX 48 másodpercre érkezett meg.


Bekapcsolva a dőlés kompenzátoros mérési módot megjelenik egy pálcikaember s mutatja, hogyan himbáljuk, illetve döntögessük az antennarudat az IMU inicializálásához. Ez pár másodpercet vesz igénybe, illetve van úgy, hogy a vevő szokásos rutinszerű mozgatásával is beéri a rendszer.

Azt mindenképpen szem előtt kell tartani, hogy az IMU-s kompenzáció csak FIX megoldás mellett, sőt „jó” FIX megoldás mellett működik. Nem kell megijedni, a HRMS/VRMS és DOP érték általunk paraméterezhető, sőt a megbízhatósági korlát is, amit még el tudunk fogadni jónak.
Ha ezek a feltételek mégsem teljesülnek, egyrészt megjelenik a „lándzsarázó” pálcikaemberkénk („inaccurate FIX”), másrészt pirosra vált az addig zöld mérési gomb a kijelzőn. Tehát ha nem éppen a ferde botállásos mérés a cél, egyszerűbb arra a pontra kikapcsolni és függőleges botállással végrehajtani az észlelést.
Szóval tény, hogy szokni kell ezt a fajta harcmodort is.

Az IMU (Inertial Measurement Unit) még egy feltételt támaszt a hatékony működéséhez, ami a nevéből is adódik: az elmozdulást. Tehát ha huzamosabb ideig ácsorgunk egy helyben vevőnkkel, leáll Ő is, s az újabb mérést szintén az IMU „helyrerázásával” kell kezdenünk. Mint írtam van, hogy az egyik pontról a másikra történő sétálással megoldódik a kérdés. Ezt az állásidőt pontosan nem mértem meg, de úgy vettem észre, hogy a cikkhez szükséges fotózással járó kb. egy percen belüli szöszölés még belefért.


Figyeltem egy ponton a függőleges és döntött bothelyzetű mérések koordináta eltéréseit: tényleg meggyőző mert kb. 30°-nál volt 2 cm körüli az eltérés, 45-50° még mindig csak 4 cm-nél jártunk.

Természetesen kipróbáltam az xFILL-t is. Megmértem egy pontot, kikapcsoltam a vezérlőbe helyezett kártyán az adatforgalmat, majd elsétáltam 7-8 m-t és méregettem az xFILL szolgáltatással.
Kb. 4 perc múlva tértem vissza a pontra, s három észlelést végeztem rajta. A vízszintes koordinátákban 2-2 cm volt, a magasságban 3 és 4 cm, illetve a középső mérésnél „kiugrott” 5 cm. Ez a mérés is jól vizsgázott.

A mérési módszereknél még szeretném megemlíteni a kontrollpont mérést. Ilyenkor a vevő három mérési etapban, háromszor újrainicializál és etaponként 10-10 epochát rögzít. (Persze, ezek az értékek is átparaméterezhetők.) A mérésről szép kerek magyar nyelvű jegyzőkönyvet is gyárt.
Ugyanazt a pontot kétszer megmértem ezzel a módszerrel. A vízszintes koordinátákban 2 mm és 4 mm eltérés, a magasságban 16 mm mutatkozott.


Fontos megjegyezni, hogy ez a mérési módszer indításkor jelez, hogy kikapcsolja az IMU-t.

Ezek szerint a precíz méréshez még a mai világban is ismerni kell az analóg libellát.

Ha pedig így van, talán van még remény számunkra, talán még megmarad az a kis szakmai előnyünk a feketén földet mérő és karókat kitűző laikusokkal szemben, hogy mi tudjuk, mit miért csinálunk terepen!

Ezzel a gondolattal zárom be a mai cikket, már csak összefoglalás van vissza.


Két dolog a végére tehát:


Az egyik, hogy a FORGEO F90 RTK GNSS vevőt tudása alapján forgalmazó nyugodt szívvel pozícionálhatja a portfóliója tetejére. 2020 május 17.-ig akciós az eszköz, utána vezérlő választástól függően 2 millió fölé lendülhet kicsivel az ára.

A másik az, hogy míg a FORGEO F90 RTK GNSS vevőt tesztelgettem, a GLONASS-t egyszer sem kellett kikapcsolnom a FIX pozícióhoz. Hogy ez természetes? Ühümm, például a FORGEO-nál az…

Ezúton szeretném megköszönni a tesztlehetőséget a FORGEO Kft.-nek, illetve Forgó Zoltán Úrnak, aki rendelkezésemre bocsátotta az F90-t kipróbálásra.

Képgaléria (erről beszéltem fentebb):

bottom of page