top of page

Stonex S980A RTK GNSS és SH5A vezérlő

Stonex S980A

A Stonex még 2020 áprilisának utolsó napján jelentette be az S990A és S980 vevőit.
Már akkor sem értettem, hogy az utóbbihoz a már meglévő 800 csatornás Hemisphere Phantom 40 board-ja helyett (aRTK, ATLAS, 5 mm + 0.5 PPM HRMS@30 km RTK, stb.), miért választott 555 csatornás NovAtel OEM729 alaplapot.
Aztán úgy tűnik szerencsére a gyártóban is felmerült ez a kérdés és 2020. október végére kijött az "A"-s verzióval is. Honlapján pedig egyelőre egymás mellett szerepelteti a két szériát. 

Ugyan Karl Lagerfeld szerint „az egyéniség ott kezdődik, ahol az összehasonlítás véget ér”, mégis az S980A esetében időnként, az S990A-val fogok párhuzamokat vonni.

Külcsínében, katonai szabványoknak megfelelő házazásában a két vevő nagyon hasonlít egymásra.
A homlokpanel ugyanúgy egy színes érintőképernyő, színes LED-ekkel övezve. A vevőt feje tetejére állítva a gumifülek alatt ugyanúgy megleljük a PPS, LEMO, illetve C-típusú USB konnektorokat.
Ám itt a sor nem az URH rádió antenna kimenetével folytatódik, hanem egy GNSS antenna csatlakozóval egészül ki.
Nos, ez az első markáns különbség a két vevő között. Ugyanis a gyártó az S980A-t, mint beltéri egységet külső passzív geodéziai, sőt akár choke-ring antennával kiegészítve, CORS vevőnek is ajánlja. Ahogy hivatalos anyagaikban fogalmaznak, „az S980A, RTK vevőből CORS állomássá alakítható”.

A fentiek alapján jogosan merül fel a kérdés, hogy akkor ebben a vevőben van-e URH rádió egyáltalán és ha igen, hol van annak az antenna kimenete.
Természetesen, az S980A is tartalmaz Tx-Rx rádiót (azaz RTK URH bázis és rover szerepet is betölthet), kiállása pedig a vevő tetején található. A rádió különlegessége, – és ez a második fontos különbség –  hogy teljesítménye akár 5W-ig is felnyomható, amivel NMHH engedéllyel akár 15 km távolságban is forgalmazhatunk.

A földi valósidejű korrekciós adatátvitelhez a vevő rendelkezik integrált 4G modemmel (nanoSIM), illetve a P40 board-nak köszönhetően képes L-Band (ATLAS) műholdas korrekciók vételére is.

Ahogy minden „A” felségjelű Stonex GNSS vevőnél elmondom, az „A” az aRTK-ra is utal.

 

Ez a technológia lehetővé teszi, hogy földi korrekció szakadás esetén, az inicializált műszer még 20 percig „tartani” tudja a FIX megoldást. Ha közben a földi szolgáltatás visszatér, a mérőrendszer automatikusan visszaáll annak vételére.

Persze, hosszan és jó minőségben csak a jó FIX-et tudja tartani az aRTK is. Azt figyeltem meg, hogy ha ~10 mm volt a HRMS, akkor az egy perc korrekció kiesés után is csak 14 mm-re romlott. Ha azonban direkt sűrű fa alatt bűvészkedtem és 15-16 mm-nél lőttem ki a mobilszolgáltatást alóla, akkor egy perc után már 20-24 mm-re ugrott a HRMS. Látni kell és el kell fogadni, hogy csodák nincsenek és a GNSS észlelési szabályokat illik betartani.

 

A vevőben bekapcsolható a SureFix (szigorú) mód, mely alig észrevehetően nyújtja az inicializálási időt, ugyanakkor biztosabb Fix megoldást ígér. Nekem nem volt olyan szituációm (pl. nagyfokú kitakarás), ami indokolttá tette volna huzamosabb ideig való használatát.   

Az S980A is rendelkezik E-buborékkal, dőlésérzékelővel, és –kompenzátorral. Megnyugtatásul teszem hozzá, hogy ez IMU alapú. Az elektromágneses zavarokra így immunis megoldást tesztelve az látszott, hogy 30-40°-os botdőlésnél a pozíciókban mindössze 2-3 cm-es koordináta eltérések keletkeztek a függőleges rúdtartáshoz képest. Az IMU-t egyébként nagyon gyors inicializálás jellemzi, sokszor elég volt néhány lépést tenni, hogy a kompenzálás bekapcsoljon.

A tesztek során a már jól bevált és komoly terepi hatékonyságot biztosító, multi-konstellációs GeodétaNET korrekciókat használtam. Így az inicializálási időkre nem lehetett panaszom. A hidegindítással az első FIX 46 másodpercre érkezett, míg az újrainicializálások 3-7 másodpercet vettek igénybe.

A műszer integrált nagy kapacitású teleppel rendelkezik, melynek töltése az említett C-típusú USB csatlakozón keresztül történik. Mondanom sem kell, van belső memóriája statikus észlelés rögzítéséhez, illetve WebUI a WiFi-n keresztüli hatékony konfiguráláshoz.

Térjünk át a terepi kezelőegységre!

A tavaly novemberben megjelent Stonex SH5A-ról már több cikkemben is értekeztem.
Nagyon elegáns, szép kialakítású, Android 9 operációs rendszerű kézi számítógép, mely szintén katonai szabványoknak megfelelően lett megtervezve. Kijelzője álló, 5” multi-touch érintőképernyő, melynek fényerejére igazán nem lehet panasz.

DualSIM kialakítású, ami az S980A fejezet modemével kiegészülve, bőven ad lehetőséget a különböző mobilnet szolgáltatók elérésére. Jómagam a telefonomról hot spot-on keresztül osztottam meg számára a mobilnetet, így a netre csatlakozás módja WiFi volt.

A legutóbbi találkozásunk óta a botra rögzítéshez az SH5A egy új tartó kengyelt kapott, mely a hátulján lévő megerősített fémlemezhez csavarozható, így nem kell félnünk vezérlő leejtésétől. A rúdrögzítőn is újított a gyártó, azt kell mondanom nagyon jó irányba. Az eddig minden, a piacon fellelhető szorítónál megszokott sokfuratos és aprócska nittel a furatokba illeszkedő megoldás helyett (melynél aztán ez a nitt vagy letörik, vagy véglegesen valamelyik lyukba szorul), egy speciális koszorú alakú kialakítást alkalmaz, mely nehezebben elkoptathatónak és időt állóbbnak tűnik. 

Aki a fizikai billentyűzettel rendelkező vezérlőket kedveli, az az SH5A esetében megtalálja számításait: van itt teljes alfa-numerikus gombsor, négyirányú navigációs billenő kapcsoló, külön mérés gomb stb.

Egy korábbi cikken hosszasan mutattam be 13 Mpx-es kameráját, illetve az általa nyújtott képalkotási, pontfelhő előállítás és 3D modellezési lehetőségeket – így erre most nem térnék ki.

Sokkal inkább a Stonex CUBE-A kezelőszoftverről szólnék!

Maga az alkalmazás nem új keletű a gyártónál, régóta folyik ez a saját fejlesztés először WinMobile-ra, majd Win10-re, most pedig Android-ra.


Legújabb v5 verziójának megjelenése tavaly novemberben kissé felemásra sikerült, mivel a beígért újdonságoknak csak egy része valósult meg.

Az 2021. április 1.-i második premierre viszont sikerült kiköszörülni a csorbát és a Felhasználók által nagyon várt CAD funkció is belekerült a programba. Ez a modul tényleg hatalmas előrelépés a versenyben!

Maga a CAD eszköztár elérhető menüből, vagy ikonként a mérési képernyőről. Ugyanazokat az objektumokat tudjuk rajzolni, amiket közvetlen méréssel is elő tudunk állítani, pl. pont, vonal, ív, kör megoldások, négyszög variációk, stb.. 


Az igazi buli az, ahogy a fejlesztők a kurzorvezérlést megoldották. A térképi rámutatás ugyanis nem közvetlenül az ujjbegyünk „alatt” történik (hogy egy sűrű rajzon saját ujjunktól ne lássuk, hová böktünk), hanem egy precíz szálkereszttel, amit egy hozzákapcsolt, változtatható méretű ujjlenyomat szimbólummal mozgatunk. Aszerint, hogy milyen funkcióban vagyunk, a kurzor mellett megjelenik egy plusz jel (pont/elem hozzáadás), zöld pipa (elfogadás), piros X (elvetés).

A szerkesztő menüben feltűnik néhány érdekesség, pl. a párhuzamos eltolás, tükrözések, méretarány váltás, illetve a térképi mérés eszközökben is találkozunk néhány jól ismert mérési funkcióval.


Az igazi varázslat azonban akkor indul be, mikor behívjuk az „OSNAP” menüsort. Itt tudjuk ugyanis állítani, hogy a kurzort a rajzunkon húzva mit jelenítsen meg, mire snap-eljen rá.

Ha például beklikkeljük a vonalfelezőt, akkor a rajzon, a kurzor környékén található összes egyenesen kijelöli és „leszúrhatóvá” teszi a felezőpontokat.

Ha bekapcsoljuk a vonalkihosszabbítást, a vonalak mentén haladva a jelölővel, a szoftver elkezdi lilával meghúzni a környező vonalak folytatását. A különféle snap módszerek variálhatók is.

Ha például együtt kapcsoljuk be a vonalkihosszabbítási és a metszési funkciót, akkor a kihosszabbított vonalak metszései is láthatóvá és menthetővé válnak. Az új pontot az ujjlenyomat melletti plusz jellel rögzíthetjük, a felugró koordináta értékek elfogadásával, vagy módosításával.

Sok esetben jó segítség az információs buborék, mely akkor jelenik meg, ha valamelyik entitásra bökünk a térképen.

Szóval ez az egész CAD egy érdekes, látványos és nagyon jól vizualizált megoldás a gyártótól, melynek alkalmazhatósága szerintem még nagyobb, pl. tabletnyi képernyőn még jobban kijön.

Említettem a párhuzamos húzást. Ez is hihetetlen módon le van egyszerűsítve: ki kell jelölni az egyenest, polyline-t, vagy polygont. Ezután, meg kell mutatni, hogy melyik oldalára szeretnénk a párhuzamost, amit a CUBE-A azonnal rajzolni és a kurzort követve mozgatni kezd. Rányomva a plusz jelre felugrik egy ablak, ahol megadhatjuk az eltolás pontos mértékét….és készen is vagyunk.


Egy trükk van a dologban – amire idő volt rájönnöm – hogy a művelet végeztével az eredeti elem kijelölve marad, így amíg a kijelölést a menüben le nem vesszük róla, a párhuzamosokat mindig onnan számolja a program.

Természetesen, a CUBE-A nem csak a CAD-ből áll, rengeteg egyéb jó tulajdonsága is van.

Mindig szívesen mesélek a Fotó&Vázlat funkcióról, amiben az adott ponthoz megjegyzésekkel, nyilakkal, vagy éppen pozícióinformációval ellátott szabadkézi vázlatot vagy helyszíni fotót csatolhatunk.

Lehetőségünk van gyorskódolásra mérés közben, a képernyő aljánál megjeleníthető, 2x3 rácsba rendezett kódleírások valamelyikére bökve.

Ügyesen van megoldva benne a kitűzés is, többféle megjelenítéssel (térkép, nyíl), illetve navigációs módszerrel (pl.: Északhoz, Naphoz, Árnyékhoz).

Szimpatikus számomra, hogy választható pontlista megjelenítés. Apróságnak tűnhet, de a sima soronkénti listázás mellett,  - mikor folyton jobbra-balra kell húzogatni a scroll bar-t, hogy egyben lássuk a koordinátákat - külön blokkokba rendezhetjük a pontok adatait, a jobb áttekintés kedvéért.

Szóval sok kis ügyes leleménnyel találkozhatunk az eszközvezérlés kapcsán.

Mivel is zárjam a mai műszerleírást?


Az S980A egy nagyon komoly mérőrendszer.

Az általánosságban alkalmazott hálózati rover szerepkör mellett szélső pontossága, nagy teljesítményű rádiója, PPS és GNSS antennakimenete számos kifejezetten speciális feladat elvégzésére is alkalmassá teszi. Ennek megfelelően a ma bemutatott alany nem a legkisebb befektetést igénylő műszer kombináció a Stonex portfóliójában, ár 2.3 m Ft nettó környékére tehető.

Ezúton szeretném megköszönni a Geotools Europe GNSS Kft.-nek és Nagy Géza úrnak, hogy biztosították számomra a Stonex S980A+SH5A kipróbálási lehetőségét.

Képgaléria:

bottom of page