top of page

Spectra SP20 RTK GNSS mérőrendszer

SP20 RTK GNSS vevő

2018. októbere több változást is hozott a Spectra Precision életében.

Az egyik ilyen az, hogy 14.-én bemutatták az új SP20 GNSS vevőt, a másik, hogy 16.-án a gyártó neve Spectra Geospatial-re változott. Természetesen, jelen cikkünk az előbbire fókuszál majd.
Szerkesztőségünk talán még sosem volt ennyire up-to-date a piaci megjelenésekben, hiszen a vadiúj eszközt már 19.-én – a vasadi Carlson Találkozón – megkaparinthatta Érsek Ákos úrtól.

Lényegében, mindent belekértem az SP20 menübe Ákostól amit lehetett, így lehetőségem nyílt kipróbálni az eszközt kézi vevőként, „nord walking” megoldásban (bocs, ezt én neveztem el így, a nagykönyv „mono pole”-nak hívja), illetve külső antennával, klasszikus kiépítésben.
Mindháromban az a közös, hogy teljes értékű 2-frekvenciás RTK eszközről beszélünk.

Nézzük át kicsit a külalakot!


Ez a puhafalú táskában érkező eszköz kérem, egy nagyra nőtt okos telefon, terepálló GNSS házazásba zárva. Ami pedig mindjárt egy 240 csatornás, NAVSTAR+GLONASS+GALILEO+BeiDou+QZSS+SBAS képes, integrált GNSS antenna+vevő, kiegészülve L-Band vételi lehetőségekkel.

Hardveresen minden benne van, teljesítménye pénztárca és elvégzendő feladat függvényében szoftveresen skálázható: a gyártó által tagolt méter/szub-méter/deciméter/centiméter lépcsőkben.


Lévén okos telefon az alap, túl sok gombra nem kell számítanunk: 2 hangerőszabályzó az oldalán, bekapcsoló gomb a tetején, két programozható gomb, illetve az Android kezelésénél megszokott érintőgombok az 5.3” kapacitív kijelzőn.
Igen, most kell felkapni a fejét a nyájas olvasónak: az operációs rendszer Android 6.0. Miért jó ez a felhasználónak, szemben egy WinMobile eszközzel? Azon kívül, hogy kezelése a gorilla-glass képernyőn egyszerűbb, telefonnál megszokott és a mancsolás nagyítás, kicsinyítés is hasznos tud lenni, a négy magos, 1.2 GHz-s processzor akadásmentes munkát biztosít. A nagyobb rajzok kezelése is gyors, van lehetőség on-line háttér térképek kezelésére.


Tárolókapacitása egyébként 16 GB, ami (noha hirtelen nem ugrik be, miért is kéne, de) 64 GB-ig microSDHC kártyával tunningolható.

Az SP20 súlyáról szinte illetlen is beszélni, mindössze 850 gramm az egész. Könnyű a bors (sic!), de erős: kézbe fogva érezhető, hogy a felhasznált anyagok minősége újfent a gyártótól elvárt magas színvonalat hozza. Ezt igazolja az IP67-es környezetállósági besorolás is.
Az alján microUSB csatlakozó található, ami az adatkiolvasást és az akkutöltést hivatott kiszolgálni.
Az akku egyébként egy cserélhető 6400mAh-s Li-Ion telep, mely normál körülmények között  >8 óra üzemidőt biztosít. Külső antenna csatlakoztatásához speciális TNC konnektort is találunk.
Van még továbbá elő,- és hátlapi kamerája, ez utóbbiról lesz még szó!

Feltűnés nélkül térjünk át az Spectra Geospatial SP20 belbecseire is!
Persze, a madzagos mellett, kábel nélküli adatkapcsolatból is jól el van eresztve. A GSM modem mellett van WiFi, Bluetooth és NFC. Alapfelszereltség az integrált E-iránytű és G-szenzor is.

Ezeken felül megkapjuk hozzá a valamennyi Spectra GNSS jó tulajdonságot is. Ilyen mindjárt a Z-Blade technológia, mely lehetővé teszi egyrészt valamennyi létező műholdrendszer követését, másrészt azt, hogy ezekre egyesével, külön-külön is történhessen RTK inicializálás (már amire kapunk korrekciót).


Miért emelem ezt ki? Nos, rendszeresen szakmai poénkodás (?) tárgya, hogy mi van, ha kihúzzák a tengerentúlon a dugót s nem lesz többé GPS rendszer.

Tartok tőle, hogy ez esetben nem ez lenne a legnagyobb bajunk (meg azért őseink is elboldogultak valahogy), mindenesetre jó tudni, hogy az SP20 csak GLONASS-ra is képes lenne inicializálni (illetve minden másra is, pl. saját korrekció esetén).
Az L-Band lehetőséget csak érintettük az imént, pedig fontos: a mérőrendszer CenterPoint / RTX szolgáltatás vételére is alkalmas. Tudom, tudom  most erre jön az, hogy itthon erre nincs nagy szükség, hiszen az állami mellett számos hazai CORS szolgáltató is elérhető. Ezzel egyet értek, ám ez a megoldás külföldi munkavégzés esetén, sok esetben rengeteg gondot vehet le az ember válláról.

No, akkor beszéljünk kicsit a felhasználói élményről.

A kölcsönkapott műszer triál verzióban teljes RTK megoldást kínált, azaz a skála legmagasabb fokát. Ennek az volt az ára, hogy 20 pontonként újra kellett kezdenem a tesztet.
Mint írtam, az eszköz lehet kizárólag kézben tartott hand-held kiépítésű. Ez persze 2-frekis RTK ide, vagy oda, nem tesz lehetővé igazán pontszerű mérést. Ezt hidalhatja át, az un. mono pole kialakítás, mikor magába a műszer aljába (az antenna fáziscentruma környékén) betekerünk egy 5/8” rudat s mint „sétapálcával” sétálgatunk, még mindig a belső antennát használva. Ennél az első két módszernél ügyelni kell arra, hogy saját magunk minél kevesebb műholdat takarjunk ki.
A harmadik megoldás a külső antenna klasszikus használata a 2 m magas rúd tetején. Ehhez antenna kábelen keresztül csatlakozunk.

Az eszköz háromféle szoftverrel érkezett. Az egyik a korábban már a gyártónál többször bemutatott SPace volt, melyben számos újítás, például a magyar nyelvű kezelőfelület is megjelent. Ezen kívül telepítve volt rá a TopoLynx TopoXpress kimondottan térinformatikai adatgyűjtő alkalmazás. Megmondom őszintén engem leginkább a Survey Mobile program érdekelt, így a másik kettő megnézését elmismásoltam.

A Survey Mobile a munka kezdésekor rákérdez, hogy külső vagy belső antennával kívánunk-e dolgozni, illetve mi annak a magassága, és hová mérjük azt.
Ha menet közben megszakad a külső antennával a kapcsolat, a szoftver automatikusan átáll a belsőre. Ez néhány másodperces inicializálás vesztéssel jár. Hiányoltam egy figyelmeztető üzenetet, hogy ez a váltás megtörtént, illetve az alkalmazás kijelezhetné, hogy éppen melyik van használatban.

Ez most egyébként szőrszálhasogatás a részemről, mivel normál esetben az épeszű felhasználó terepen nem húzogatja ki az antennakábelt, ahogy én tettem a teszt során.
A belső antenna (is) hihetetlenül érzékeny, sokat kínlódtam, mire sikerült alaposan kinyírnom a jelvételét letakarással, a korábbi írásokban már bemutatott szolgálati fémtálcával.

Maga a szoftver nagyon egyszerűen kezelhető, könnyedén konfigurálható, jól szemlélhető és kifejezetten gusztusos. Megtalálhatók benne a legfontosabb alap programok s noha már így is kész terméknek tekinthető, egyértelműen ráférne még némi funkció bővítés. Úgy látszik, ezzel a gyártó is így volt s bejelentése alapján a napokban egy új verzió fog megjelenni!
Érdekessége továbbá a programnak, hogy lekezel a gyártó kebelében lévő mérőállomásokat is: mindössze a használt szenzort kell átállítani egy koppintással.

Az alkalmazás jelenleg angol nyelvű, fordítása folyamatban. Mivel elég új fejlesztésről beszélünk, a hivatalos off-line VITEL is várat még magára, azonban földhivatali leadásokhoz a FÖMI on-line VITEL szolgáltatásával már most is használható.

Szó esett a kamerákról korábban. A Survey Mobile a hátlapit nagyszerűen kihasználja a belső GNSS antenna alkalmazásakor: valós idejű képet biztosít. Méréskor egy karika formájában láthatjuk, hogy hová mutat az antenna fáziscentrum normálisa. Emellett egy kvázi elektronikus libella mutatja, hogy mennyire kell dönteni a műszert a függőlegeshez. A két karikát összejátszva a mérendő pont képével végezhető el a pontszerű mérés antennarúd használata nélkül.
A video stream-en, a felső sarokban egyébként végig látszik a mérési megoldás típusa, illetve az aktuális koordináták is.
Persze, ha valaki külső antennát használ, vagy marad a hagyományos libellánál és a „mono pole-nál”, szemlélheti a klasszikus mérési képernyőt, vagy akár a térképi nézetet is.

A kitűzés hasonlóan letisztult és igényes kinézetű, mint a felmérés. Úgy fest, használja a hardver beépített e-kompaszát is. Itt is váltható a nézet kamerára, mely érdekes, ugyanakkor hasznos vizuális élményt nyújt a kitűzéskor.

A SP20 alkalmas statikus adatrögzítésre is, mely adatokat un. ATOM formátumban tárol le. Ezeket aztán az irodában RINEX-be konvertálva bármilyen szoftverrel fel lehet dolgozni. Természetesen, azért nagy pontosságú statikus mérés esetén már erősen javallt a külső antenna alkalmazása.

Mit lehet elmondani összefoglalásképpen az SP20-ról? Egyértelműen egy alulról, a GIS irányából a geodéziai megbízhatóság felé építkező mérőrendszer, amire skálázható pontossági szintjei is utalnak.

Az mindenképpen látszik, hogy a gyártó nagy hangsúlyt fektet arra, hogy minden szoftveres lépcsőben, minden hardverkiépítésnél biztosítsa a pontszerű mérés lehetőségét. A többi már csak a felhasználó ízlésén, elvégzendő feladatain és nem kis részben pénztárcáján múlik.

Ezúton szeretném megköszönni Érsek Ákos Úrnak és a GPSCOM Kft.-nek, hogy lehetőséget biztosított legújabb, kissé formabontó eszközük kipróbálására!

Képgaléria:

bottom of page