top of page

Érdekességek: MaSAT1, a magyar műhold

2007-ben a Budapesti Műszaki Egyetem Villamosságtan,- és Elektronikus Eszközök,- és a Szélessávú Hírközlés Tanszéke közösen fogott bele, hazánk első, un. pikoműholdjának megépítésébe. A projekt a MaSAT-1 elnevezést kapta, ami több szempontból is nagyon találó. 

 

A kocka formájú, 435-438 MHz-es frekvenciájú,1U CubeSat szabványnak megfelelő rendszer 1kg tömegű és 10x10x10cm-es méretű.

Önálló meghajtással nem rendelkezik és noha várható élettartama 3-4 hét, nem ritka, hogy akár1-1,5 évig is működőképes!
Optimális esetben 600-800km magasan, napszinkron pályán mozog majd - azaz pályája síkja és a Nap iránya által bezárt szög állandó. Éppen ezért egyazon földi pozíció felett, helyi időben mérve, mindig azonos időpontban halad át, tehát együtt jár a Nappal. Így állandó megvilágítási feltételek és árnyékhatás mellett vizsgálható majd.


A BME „E” épületének tetején elhelyezett új földi állomásról, átlagosan napi kb. 7 percen át lesz követhető.

A rendszer egyes elemei rég túl vannak a termokamrás és vákuumkamrás próbákon és 
tökéletesen megfeleltek a felbocsátó által előírt kvalifikációs teszteken is.

A kis maszat űrbe juttatása komoly és költséges feladat. Első körben a ’90-es években Indiában fejlesztett PSLV (Polar Satellite Launch Vehicle) négy fokozatú hordozórakétával tervezték az indítást, majd –a PSLV startok csúszása miatt– a lehetséges hordozók körét a Soyuzra is bővítették.
Októberben a BME a MaSat-1-gyel tartalékműholdnak jelentkezett az új, Európai űrügynökség (ESA - European Space Agency) által fellövésre váró Vega hordozóra is.
Azóta az ESA jóváhagyta a magyar műhold integrálását, sőt a repülő példányt át is vették. 

A franciaországi Toulouse-ban sértetlenül elhelyezésre került a rakéta, hordozó adaptereinek (un. P-POD - Poly-Picosatellite Orbital Deployer) egyikében. A P-POD-ba szerelve, újabb rázásteszten is jól vizsgázott a magyar szerkezet. Így már csak az utolsó lépés vár a kis műholdra, Francia Guyana-ban, 2012 január végén!

 

A Magyar Posta az esemény tiszteletére bélyegsorozatot, a Magyar Nemzeti Bank emlékérmét bocsát ki 2012-ben!

…és végül még egy jó hír 2012. évben születik döntés arról, hogy Magyarország is teljes jogú tagja lesz az ESA-nak!

Igaza van a Soproni Sör reklámnak: magyarként mindig van mire büszkének lennünk!

bottom of page