top of page

Maszek CORS vs. Földhivatali leadás

Sajnos, az utóbbi időben elhanyagoltam az "Érdekességek" rovatot.

 

Lássuk be, a nagy pletykás szakmai élet a Facebook-on, a szakmai csoprtokban folyik, két helyre publikálni pedig ebben a rohanó világban elég nehéz.

 

Éppen ezért a "kis színeseket" én is elsősorban a GPS-t akarok! Facebook oldalán szoktam megosztani.

 

Aztán rájöttem, hogy hogyan van mód összekötni a két médiumot.

Lássuk akkor az alább, a "nem állami" CORS-okból származó korrekciós méréseket, hogyan lehet leadni a Földhivatal felé...egy FB bejegyzésemben leírtak szerint!

A teljes szöveg itt (is) olvasható:

 

 

Szervusztok!

Az utóbbi néhány hétben többen is rákérdeztetek, hogy milyen módon lehet GNSS vevővel végrehajtott 'földhivatali' munkákat leadni, ha az nem a GNSSNET.HU-ra, hanem pl. a Geotrade CORS-ra támaszkodik. A választ a 15/2013 VM Rendelet és a fent említett alternatív szolgáltatónál már jól bevált gyakorlat rejti.

 

Az olyan folyamatosan üzemelő GNSS "referencia" állomás(oka)t, ami(k) nem a központi földmérési és térinformatikai államigazgatási szervezet által fenntartott magyar aktív GNSS hálózat része(i), permanens állomás(ok)nak illik nevezni. A jogszabály szerint ezek ismert alapponton folyamatosan észlelő GNSS vevőberendezés(ek).

 

Amennyiben az alappont vagy részletpont meghatározás a FÖMI GNSSnet.hu hálózattól független, ilyen permanens állomás(ok)ra támaszkodik, akkor az állomás(ok) koordinátáit minden földmérési munkánál ismételten meg kell határozni a hivatalos vonatkoztatási rendszerben, és csatolni kell a leadandó munkarészekhez. A külső permanens állomás(ok) meghatározása és az új alappontok meghatározására irányuló mérések között eltelt idő nem lehet több 7 napnál.

 

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a leadandó munkához csatolni kell a szolgáltató igazolását, melyben nyilatkozik arról, a permanens állomása az adott mérés előtt nem kevesebb mint 7 nappal, a jogszabályban megfelelő módszerrel és pontossággal meg lett határozva. Ha a hivatal mélyebben érdeklődik, azaz a hivatalos igazolás mellé bekéri a permanens állomás meghatározási jegyzőkönyvét, a szolgáltató azt is biztosítani tudja.

 

Ezek alapján úgy gondolom, a földhivatali munkák végrehajtása nem feltételezi kizárólagosan a FÖMI hálózat használatát.

 

A pontos részletekért érdemes a Geotrade CORS üzemeltetőjét Nagy Gézát keresnetek! 
http://www.geotrade.hu/index.php?lang=hu&page=kapcsolat

bottom of page