top of page

Tényleg minden GPS egyforma?

A műszerforgalmazók gyakran hallják az ügyfelektől, hogy „minden GPS egyforma a piacon”. 
Ez –valljuk meg– nem igazán esik jól a márkaképviselőknek, pláne, ha ismerik is a versenytársak eszközeit és van összehasonlítási alapjuk.

Vajon tényleg így van, „minden GPS egyforma a piacon”?

Technológiailag, hardveroldalról megközelítve a kérdést, az állítás mindenképpen elgondolkoztató. Azok a nagy volumenű műszergyártók, akik saját OEM (Original Equipment Manufacturer) board-okat gyártanak, sok esetben nagytételben szállítanak kisebb (pl. kínai) gyártóknak.
(Az OEM azt jelenti, hogy az egyik gyártó a másik, eredeti gyártótól megvesz valamilyen terméket, „alkatrészt”, majd azt, sajátjaként adja tovább, valamilyen kész terméke részeként. Szokták az OEM-et egyszerűen úgy is aposztrofálni, hogy „gyári csomagolás nélküli termék”.)

Így lehet az, hogy a kisebb brand-ek, kisebb befektetést igénylő eszközeiben is a piacvezető gyártók által készített, jó minőségű „szív dobog”! (Sőt létezik olyan kínai gyártó, akinek több nagy cég is OEM beszállítója, így akár a felhasználó döntheti el beszerzéskor, milyen belsővel szeretné kérni vevőjét!)

A mai világban maga a GNSS vevők hozzák a tőlük elvárt szintet. A technológia ezen fejlettségi fokán, a jelenlegi kiélezett piaci versenyben, a nagy brand-ek eszközei között már nem lehetnek kiugró eltérések.
Gondoljunk csak a fázistöbbértelműség feloldásának idejére, bázistávolságra, az internetes kapcsolat felépítésére, a többféle égi jelek vételi lehetőségére, a kitakart helyeken is jól meghatározott pozícióra, stb. Ebben a gyorsuló világban elképzelhetetlen, hogy egy eszköz „ne pöccre induljon” és ne hozza a tőle elvárt maximumot…az a gyártó és forgalmazó, aki ezekben lemarad, egy ilyen telített piacon, könnyedén pórul járhat!

A terepi vezérlők világa is igen színes képet mutat. Majdnem minden gyártónak megvan a saját építésű kontrollere, de egyre inkább megjelennek a „biankó”, OEM jellegű kezelőegységek a piacon. Ugyanaz a hardver, csak a színe más és a felirata – a szállított brand-nek megfelelően. Ezek a „háziasított” vezérlők egyébként jóval kisebb befektetést igényelnek, mint a gyár „eredeti” kontrollerei…

Szoftveroldalról vizsgálva az uniformizálódó GNSS piacot, szintén érdekes következtetésekre juthatunk.
Sok gyártó fejleszt saját kezelőszoftvert, így az egyes hardverek terepi kezelése - kezelhetősége markáns eltéréseket mutathat.
Az igazi finomságok a kezelőfelületen érezhetők, itt ütköznek ki a gyártók filozófiai, fejlesztésminőségi eltérései. Az, hogy kinek melyik vezérlő, vezérlőszoftver áll kézre, melyik menürendszert tartja logikusnak, hol szereti megtalálni a programokat, melyik mérési folyamatot érzi gördülékenynek, bonyolultnak, az már a felhasználó egyéni ízlésétől függ!
A jó kereskedő feladata, hogy a felhasználó számára megvilágítsa terméke előnyeit, megismertesse a felhasználót annak rutinszerű kezelésével.

A kezelői oldalon is megjelentek olyan gyártó független, professzionális terepi szoftverek, melyek bármelyik gyártó GNSS vevőjét vezérelni képesek, bármely kezelőegységen elfutnak. Ezekkel tovább színesedik a szakmai paletta, egyrészt még több választási és variációs lehetőséget biztosítva a felhasználóknak, ugyanakkor még jobban egységesítve a GNSS piacot.

Ezek tükrében, a GNSS beszerzéskor nagyon sokat nyom a latban a forgalmazó szakmai és kommunikációs felkészültsége. A rendszer műszaki paraméterein túl, legalább olyan fontos a biztos terméktámogatás, a jól felkészült szakemberekből álló háttér. Hiába van a legjobb fejlesztésű GNSS vevő a kezünkben, ha a terepen elakadva, nincs kihez fordulnunk, nincs aki segítsen telefonon. A jó kereskedő tudja, egy partneri kapcsolat nem ér véget a műszer kifizetésével, hanem azzal kezdődik!

A fentiek alapján az olvasóra van bízva a döntés: valóban „minden GPS egyforma a piacon?”

A cikkel kapcsolatban kérdés, észrevétel esetén a gpstakarok@gmail.com címre várom a leveleket!

bottom of page