top of page

Stonex R2 Plus geodéziai mérőállomás

Stonex R2 Plus

Kezdhetném a most következő cikkem is azzal, hogy megint magyarázkodom: mit is keres a "GPS-t akarok!" című oldalamon egy geodéziai mérőállomás tesztje.

Nos, úgy gondolom, a negyedik ilyen földi felméréssel foglalkozó írásom után már elmondható, hogy ezen a honlapon bizony, mindenféle geodéziai eszközről szóló cikk felbukkanhat!

Ezúttal úgy tűnt, nehéz dologom lesz: hogyan írjak újat egy olyan, újdonság címén megjelenő, kipróbálásra kapott mérőállomásról, melynek korábbi verziójáról, -a Stonex R2 mérőállomásról- hosszas cikk született már elektronikus hasábjaimon? 

Mennyire töltenek meg egy teljes anyagot az új információk?
Aztán némi előzetes teszt után, világossá vált: a régi és új Stonex R2 széria között markáns eltérések mutatkoznak.
Fel is merült bennem a kérdés: az új verzió miért nem kapott egy új családnevet?
Mint kiderült a korábbi szériát a gyártó kifuttatta, helyette már csak cikkünkben tárgyalt érhető el!

Úgy tűnik, a Stonex R2 Plus mérőállomás család -a suttogó marketingnek és a korábbi széria jóhírének köszönhetően- nagyobb népszerűségnek örvend, mint az sokan gondolnánk: mind a 2"-es verzióból, mind az 5" kiépítésből is szép eladási számot produkál itthon.

A Stonex R2 és R2 Plus verziót egymás mellé rakva rögtön kiszúrható a különbség: maga a műszerház kinézete is más.
A gyártó szemlátomást szakítani próbált a korábbi, máshonnan már ismerős (nevezzük nevén: Leica) dizájnnal és noha a szürke-kék szinkiosztás nem változott, -számomra- az új mérőállomás valahogy szögletesebb hatást mutat.
Mindenesetre az új Stonex R2 Plus távcsövének saját anyagába mart Stonex embléma is jelzi: valami újdonság tűnt fel a piacon!

A Stonex R2 Plus családból választhatunk 2" és 5"-es, valamint 350m-es és 500 m-es prizma nélküli távmérési hatótávolságút is.

A vezérlőegység billentyűzetkiosztása némileg változott, ám továbbra is az áttekinthetőség jellemzi. Könnyen bevihető róla numerikus, alfanumerikus karakter, illetve kis,- és nagybetű.

A megvilágítható 240x128-as pontmátrix LCD képernyő jól olvasható, felbontása az megjeleníthető adatok kijelzésére megfelel.

A két tasztatúra közül, az I. távcsőállásban lévő jobb oldalán, a gumifül alatt megtalálható az SD kártya hely és a "kis" USB csatlakozó. A gyártó 2GB-os médiát mellékel is a mérőállomáshoz. Átellenben az RS232C konnektor található.
A család "R2-2 Plus 500" tagjánál egyébként Bluetooth-os adatkapcsolat is választható.

A műszer kötőcsavaros, paránycsavarai I. távcsőállásban jobb kézre esnek. Ennek az eszköznek a fogantyúja is leszerelhető, így adva lehetőséget tört okulár alkalmazásakor, meredek irányzásra.

Változások álltak be az energiaellátás terén is. Az új szériához új energiaforrás dukál: a műszercsomag 2db 3.400mAh-s Li-Ion tölthető akkumulátort tartalmaz.
Ez a teljesítmény ebben a mérőállomás kategóriában több, mint elégséges: még ha folyamatos prizma nélküli távmérést alkalmazunk is, a terepi nap végére bottal kell agyonverni a műszert! (Ezt némileg tudományosabban a gyártó úgy fogalmazza meg, hogy ha 30 
másodpercenként végzünk el egy mérési periódust, akkor is egy akkumulátor 9 órányi munkára képes...)

A csomag része még egy "egyes" akkutöltő, USB adaátviteli kábel, magyarnyelvű kézikönyv, vállszíj, szerszámcsomag és egyéb kegyszerek...

Az igazi változásokat azonban a műszer bekapcsolásakor tapasztaljuk: a magyarnyelvű vezérlőszoftver teljes ráncfelvarráson ment keresztül!

A kezdő képernyőről külön léphetünk be a mérési vagy a memóriakezelési területre, a funkcióbillentyűk használatával.
Választhatunk a 60.000 pontos belső memória és a "külső" SD-kártya között - ezek között lehetőség van adatmásolásra is.
A Mérési JOB-hoz, külön un. Koordinátakeresési JOB-ot köthetünk, melyből méréskor az ismert adatokat nyerjük.
A JOB-hoz, amennyiben azt a feladat úgy kívánja, méretarány tényező adható be.

A pontraállást grafikus elektronikus libella, két tengelyű kompenzátor és lézeres vetítő segíti.
A műszer méri a hőmérsékletet és a légnyomást, így ha igényeljük mérésünkhöz folyamatosan szolgáltatja a "naprakész" PPM-adatokat.
(Persze, ebben az esetben a hordládából való kiemelés után érdemes megvárni, hogy a műszer a mérés megkezdése előtt aklimatizálódjon!)

A mérési és funkcionális menük jól elkülönülnek egymástól: az előbbiekkel a MENÜ alatt, az utóbbiakkal a CNFG (konfigurálás) gomb megnyomását követően találkozunk. Ez különösen akkor szerencsés, ha a 15 db (!) mérési programból keresgélünk nekünk megfelelőt, vagy gyorsan szeretnénk konfigurálni valamit mérés előtt/alatt. A gombok közé bekerült egy csillag jelölésű (*) billentyű, ahol gyorsfunkciók találhatók.

A mérési programcsomag felöleli a terepen elvárható megoldásokat: a jellemző geodéziai alapfeladatoktól, az Útkitűzésig (itt: vízszintes és magassági vonalvezetéssel).

Mód van mérésünk kódolására, méghozzá olyan adatbázisból, mely nem egyetlen munkaterülethez van hozzákötve; olyan 50 darabos kódlista állítható össze, mely bármely JOB számára elérhető. Azonban a korábbi R2 szériához képest kikerült a "gyorskód" funkció.

Egyszerűsödött a tájékozási program, ám az R2 Plus-ban már az un. Intelligens Szabadálláspont érhető el.
Ez azt jelenti, hogy az iterációt követően a hibás irányok a számításból kivehetők - újramérhetők, majd az álláspont helyzete az új adatokkal újraszámítható.

Leteszteltem házi rendszeremben alkalmazott szokásos módszeremmel (tájékozás egy ismert ponton - pontok felvételezése - azokról másik JOB-ban, az ismert pont meghatározása hátrametszéssel) úgy, hogy elsőként a direkt "elrontott" meghatározó iránnyal futtattam az iterációt - ekkor néhány centis eltérés mutatkozott az ismert ponton-, majd kivéve azt, ténylegesen 1-2 milliméterre visszakaptam a kiinduló koordinátákat.

Ez nagyszerű intelligens szabadálláspont funkció a piacon fellelhető hasonló kategóriájú műszereknél nem éppen elterjedt!

Távcső képe éles és tiszta, a látómezőből -az R2-höz képest- kikerült a végtelen jel. A szálkereszt 10 fokozatban világítható meg, így szürkületben történő mérésre is alkalmas.

Az IP55 terepállósági besorolású műszer egyébként igazi kezesbárányként viselkedett a teszt során: néhány "mellényomás" után, gyorsan össze lehet szokni vele.

Próbálgattam a prizma nélküli távmérő korlátait: a kölcsönkapott mérőállomás 350 jelzésű, azaz 350 méteres PN hatótávolságú volt. A kertvárosi beépítettség sajátosságaiból adódan, a leghosszabb megmérhető távolságom  284 méterre sikeredett. Ennek megmérése nem okozott különösebb problémát az eszköznek.
Felvettem a kapcsolatot egy ilyen, frissen átvett műszerrel nem régen dolgozó kollégával és rákérdeztem tapasztalataira. Ő azt mondta Náluk valamivel több, mint 314 méter volt a maximális hatótávolság - szintén beépített munkakörnyezetben.
Azt gondolom ez bíztató...további eredményeiket, kiegészítendő ezt a cikket szívesen megosztom majd!

A távmérés többféle felületre (szabad felület, prizma, fólia), többféle "pontossági besorolásban" történik, mely lehet "folyamatos", "egyszeri" vagy "átlagoló". Az átlagolást választva megadhatjuk, hogy hány darab mérésünkből számoljon közepet a műszer.

Az adat be- és kiolvasás a fent említett SD kártyás, USB kábeles módokon végezhető el (a nálam megforduló mérőállomások közül egy sem volt Bluetooth-os, így a kábel nélküli technológiát tesztelni nem tudtam).
A műszerhez tartozó Stonex Data Manager, a már előd műszernél is megismert irodai adatcserélő és feldolgozó szoftver. Az ASCII mellett megjeleníti, lekezeli, konvertálja a DXF, SHP, RW5 formátumokat, jegyzőkönyvek előállítására is alkalmas (pl. PDF-ben). 
Kezelése ennek is gyorsan elsajátítható.

Mivel az asztali számítógép önálló meghajtóként látja a vele USB kábellel összekapcsolt mérőállomás rögzítő médiáit, így az adatcsere -hasonlóan a korábbi R2 változathoz- egy sima Windows Intézőben is megtörénhet...vagy választhatjuk az SD kártyás adatmozgatást.

Összességében a Stonex R2 Plus-ról elmondható, hogy egy kedvelhető középkategóriás mérőállomás, mely bármilyen műszerparkban jó kiegészítője lehet egy RTK GNSS vevőnek.

 

Ezúton szeretném megköszönni a lehetőséget Székely Balázs úrnak, a Geotools Kft. ügyvezetőjének, hogy tesztelhettem az általuk forgalmazott, geodéziai mérőállomást!

 

 

Képgaléria (a galéria alján, a "Show More"- ra kattintva további képek érhetők el!):

bottom of page