top of page

Trimble R12i + TSC5 RTK GNSS vevő

Trimble R12i RTK GNSS

Úgy gondolom, úgy illik kezdeni egy Trimble R12i RTK GNSS vevőről szóló cikket, hogy végigvesszük a csaknem 11 évre visszatekintő családfáját.


Elsőként 2012 őszén jelent meg az R10-1 ezzel a kinézettel és filozófiával.

 

A műszernek már akkor is több markáns különlegessége volt. Ilyen pl. az akkor még újdonságnak számító dőlés kompenzátor.

Emellett követni volt képes valamennyi létező és fejlesztés alatt álló globális és lokális (pl.: QZSS) műholdrendszer jeleit.

L-Band képes, azaz műholdas korrekciók vételére is alkalmas volt, így az un. CenterPoint RTX® szolgáltatás előfizetéssel a Világ bármely pontján képes volt cm-es pozíciót szolgáltatni helyi, földi korrekciók vétele nélkül.

Ennek kiegészítéseként, az xFILL® módszerrel pedig földi korrekcióvesztés esetén is, még 5 percig tartani tudta a FIX megoldást.

Már akkor rendelkezett saját WebUI-val, azaz WiFi kapcsolaton bármilyen böngészővel rendelkező eszközzel (telefon, tablet, laptop) konfigurálhatóvá vált, illetve ezen keresztül vezérlő nélkül is menedzselhető volt rajta a statikus észlelés.

Korrekciós adatcseréhez tartalmazott integrált 3.5 G modemet és Tx/Rx (bázis/rover) adatátviteli rádiót, azaz hálózati és hálózat független megoldásokat.

Igen, nem kell visszalapozni: tényleg 2012-t írunk!

Érdekes gondolatkísérlet lenne összevetni az R10-1-t az akkori kortársaival, sőt akár a mostani egyéb piaci szereplők megjelenéseivel és műszaki paramétereivel.


De ugorjunk egyet az időben: 2018 nyárutójára!

Ekkor jelentette be az amerikai gyártó az R10-2 (2. modell) mérőrendszerét. Ugyan a ráncfelvarrás a műszer kinézetén nem hozott semmi változást, ám másfélszeresével nőtt a csatornaszáma és a belső memória mérete, emellett erősebb interferencia és jelzavarás elleni védelemmel látták el.

Intelligens, cserélhető akkumulátorainak kapacitását pedig harmadával megnövelték.


Másfél évre rá 2019 év végén egy újabb technológiai ugrás szemtanúi lehettünk: megjelent az R12!

 

Ebben a szériában az R10-2-ben használatos Trimble HD-GNSS motort már a forradalmi Trimble ProPoint™ váltotta fel.

A hivatalos kommüniké szerint ez a modern technológia rugalmas műholdjel kezelést tesz lehetővé, mely enyhíti a jelminőség romlást és egyfajta GNSS konstellációs agnosztikai működést biztosít.
A terepi Geodéta számára ez azt jelenti, hogy az R12 FIX megoldást ad kitakart, GNSS észlelés szempontjából olyan zavart munkaterületen is, mint az erdő, vagy városias környezet.


Innen már csak egy lépés volt 2022 májusa. Ekkor jelent meg az R12i.

A fejlesztés egy lényeges elemet tartalmazott: a korábbi magnetikus dőlés kompenzátort, az elektromágneses zavarásra teljesen immunis IMU alapú megoldás váltotta fel.  
 

Vegyük most kézbe az IP67 por,- és vízállósági besorolású R12i-t!

A katonai szabványoknak is megfelelő terep állóságú mérőrendszert a gyártótól megszokott letisztult forma- és színvilág jellemzi.

Homlokpanelén diszkrét háttér-világított ikonok adnak információt a műholdhelyzetről, adatkapcsolatokról, illetve a statikus rögzítésről.

A vevő alján található az integrált Tx-Rx URH rádió antenna csatlakozója, valamint soros és USB LEMO portok. A GSM/GPRS antenna a fejbe van integrálva, így pl. NTRIP méréskor letörésétől a bozótosban nem kell tartanunk.
Rugószárú ajtó mögött rejtőzik az akkumulátorkamra, mely egy intelligens, cserélhető telep fogadására alkalmas. A telepek töltöttsége a „teszter” gomb megnyomásával egy LED soron szemlélhető. Egy töltéssel NTRIP módban kb. 6-6.5 óra üzemidőre képesek.


Az akkukamrában található az LTE adatátviteli modem normálméretű SIM kártya slot-ja is.


A fejezet rendelkezik egy gyorsrögzítővel, mellyel könnyedén egy mozdulattal az 5/8” bot vagy éppen közdarab tetejére applikálhatjuk.

Néhány egyéb műszaki tény, ami az R12i fejezet belbecsét jellemzi és esetleg még nem került említésre: Trimble BD-992 alaplap, 672 csatorna,multi-konstellációs és –frekvenciás jelvétel, 6 GB belső memória, ...


Térjünk hát át a kezelőegységre!


A gyártó mindig is nagy hangsúlyt fektetett a terepi vezérlők fejlesztésére: nevéhez fűződik pl. már a ’90-es évek végén (!) megalkotott, un. Integrated Surveying (IS) megoldás, mely Robot mérőállomás és GPS vevők közös vezérlését tette lehetővé, színes, grafikus CAD-képes érintőképernyős kontrollerrel, a GeoDAT®Win-nel. Igen, nem kell visszalapozni: tényleg 1998-99-t írunk!


A Trimble terepi számítógépeinek innen számított – egyébként roppant izgalmas – negyed évszázados evolúcióját most nem mutatnám be, így ugorjunk egyből a műszercsomag másik főszereplőjére, a TSC5-re!


A 2021-es eszköz megalkotása előtt a gyártó komoly nemzetközi közvélemény kutatást tartott a Szakma körében a vezérlőkről, illetve a korábban (2018) megjelent TSC7-ről – jómagam is kitöltöttem a kérdőívet – és az ott leszűrt tapasztalatokat építette bele újdonságába.

Így tényleg egy kézre álló, teljes billentyűzettel bíró, nagy akkumulátor kapacitású, jól szemlélhető 5” képernyő méretű, ugyanakkor meglepően kis tömegű kezelőegység született. Olyan ma már általában terepen elvárt tulajdonságok jellemzik, mint a 4 GB RAM/64 GB ROM, GPS+GLO+GAL+BDS vevő, e-Iránytű, 13 MPx kamera, BT+WiFi, stb.


Persze, ezek mellé kapjuk a Trimble kezelőknél már megszokott un. EMPOWER modult is. Ide csatlakoztathatunk olyan kiegészítőket, mint pl. a Robot távvezérléshez alkalmazott szórt spektrumú rádiós egység, mellyel mérőállomás távoli kezelőjeként használhatjuk a TSC5-t, vagy megvalósíthatjuk a fent már említett integrált felmérést. De EMPOWER modulra rögzíthető pl. precíziós GNSS modul is, speciális GIS célú felmérésekhez.


A vezérlő operációs rendszere Android10,  bár ezzel tulajdonságával már régen nem a gyártó első ilyen platformú kezelőegysége. Gondoljunk csak a Robot mérőállomáson használatos, arról leemelhető TCU5-re, vagy a TDC600 phabletre!


Ami viszont nagyon érdekes, hogy az Androidon futó gyári Trimble Access terepi szoftver megjelenése, funkcionalitása, kezelése teljes egészében azonos a Windows10-es kezelőkön használttal. 

 

Maga az Access egy jól átgondolt, letisztult kinézettel rendelkező, professzionális terepi alkalmazás. A hagyományos felmérés, kitűzés, (gyors)kódolás mellett igényes COGO és CAD eszköztárat kapunk, illetve a térképi megjelenítésben olyan interaktív lehulló menüt, mely a kijelölt rajzi elemek jellege szerint változik és ajánl fel funkciókat.


Elérhető benne egy képalkotási funkció is, mely a vezérlő élővideós kameraképén helyezi el a GNSS-szel már megmért pontokat, így segít láttatni, mit mértünk már meg a terepen. Ez azonban tényleg rutinos műszerkezelést igényel, így a teszt alatt különösebben nem merültem el benne.

Az IMU érzékenységét is ellenőriztem. Ésszerű botdőlésnél (40-45°), amit a napi rutinban el tudok képzelni (pl.: csatorna fedlap mérése parkoló autó alatt, sarokmérés), a koordinátaszórás nem haladta meg a 2.5-3 cm-t.

Érdekes, hogy míg az R12-nél a dőlés kompenzátoros észlelés egy mérési módszerként jelent meg az Access legördülő felmérési menüjében, addig az R12i-nél már egy bárhonnan elérhető ki/bekapcsolható lehetőség a Trimble funkciók közt. Bekapcsolva természetesen, nem elég, hogy FIX megoldásunk legyen, „jó” IMU FIX megoldásnak kell lennie a méréshez terepen!

Ami még nagyon érdekelt – bár 2020-ban az R12-vel már kipróbáltam – , az a ProPoint™ megoldás, illetve a tényleges zavart munkaterületen mért pozíciók megismételhetősége.

A teszt során egy magas tujasor alá – melyet vasszerkezetű napfénytető szegélyezett – tettem ki pontot. Szeretném leszögezni, hogy ilyen helyszínen történő GNSS használat szakmailag teljesen indokolatlan és talán elfogadhatatlan is.

Segítségül most is az általam valamennyi NTRIP teszthez használt CORRIGO CORS hálózatot hívtam, mely maga is Trimble szoftver+hardverelemekből épül fel. Így az országos lefedettségű 4-konstellációs VRS rendszer a legkiválóbb megoldást biztosította a vizsgálódáskor.


Az észlelések során az R12i mérőrendszer többször is elveszítette a FIX megoldást, ami lássuk be abszolút érthető. Ezekkel együtt, többszöri kikényszerített újrainicializálással végeztem el a mérést.


Az eredmények a teszt „nonszensz” jellege ellenére is nagyon meggyőzőnek mondhatók.

A legnagyobb koordináta eltérés – úgy, hogy a szélső értékeket nem vágtam le – ugyanabban a pontban
Y: 37 (mm), X: 25 (mm), Mag: 62 (mm).
A koordináta középhez való eltérés (mely a legnagyobb „kiugrásokat” szintén tartalmazta):
Y: -19 (mm), X: +15 (mm), Mag: -32 (mm).

Én ezeket az eredményeket a teszt során kifejezetten jónak értékeltem.


Összességében a Trimble R12i+TSC5 műszerkonfiguráció mindent hoz, sőt magasan felülteljesíti, azt amit műszakilag, szakmailag, ergonómiailag 2023-ban elvárunk egy professzionális GNSS mérőrendszertől.

Ezúton szeretném megköszönni Dömötör Attilának és az AllTerra-Hungary Kft.-nek, hogy a mérőrendszert kipróbálásra a rendelkezésemre bocsátotta.

Képgaléria:

bottom of page