top of page

Ruide R90i NEO RTK GNSS mérőrendszer

Ruide R90i

Nem tudom, hogy van vele a kedves olvasó, de én egyszerűen nem értem a gyártókat a műszernévadások kapcsán.

 

Nem kis pénzeket költenek el a marketingre, ám mintha elfeledkeznének a legalapvetőbb szabályról: „Adjunk jól megjegyezhető nevet termékünknek!”

 

Vajon melyik megy bele könnyebben a vevő fejébe? Egy rendszámtábla szerű, „betű/betű/szám/szám-kötőjel-szám/szám” vagy egy könnyedén megjegyezhető, frappáns név?

 

Meglátásom, hogy ez utóbbi könnyebben teremt közös nyelvet is a vevővel.

Valahogy rajtam kívül a RUIDE-nek is eszébe jutott a fenti tétel.

Noha ők sem tudnak teljesen elszakadni a frappánsnak gondolt Star Wars droid névszerű (?) előtagoktól, könnyen megjegyezhető fantázianevekkel is illetik GNSS műszereiket: METEOR, NOVA, PULSAR...és a 2019-ben megjelenő NEO.


Kissé vegyes érzelmekkel vettem kézbe az új R90i-t (ugye megmondtam, hogy azért az R2D2-s névválasztás őket is kötelezi).

Aki rendszeres olvasója a honlapnak és nyomon követte a RUIDE portfólió fejlődését, talán egyetért velem. Ugyanis nem arról van szó, hogy a NEO „gyenge” lenne (sőt…), hanem arról, hogy a többi eddig bemutatott RUIDE GNSS volt „erős”! Tény, hogy a gyártó nemrégiben igen csak magasra tette a lécet a PULSAR-ral, így aztán mellette a NEO kissé átlagosnak tűnhet.

Az a vicces, hogy ha azt mondom: multi-konstelláció, integrált URH+LTE modem,WebUI, SSD belső memória, NMEA kimenet, stb... a legtöbb gyártónál máris a „közép-felsőkategóriás” polcon kezd el kotorászni a kereskedő, míg a RUIDE a NEO-t belépő szintű eszközének szánja.

Lássunk neki részletesebben a RUIDE R90i NEO-nak!
Kezdjük mindjárt az alaplappal! Saját.
Miért érdekes ez? Hasonlóan az évekkel ezelőtt nagy gyártóktól elharsogott „saját műszert csak a saját fejlesztésű terepi szoftver szolgál ki hiba- és fagyásmentesen”3rd party alkalmazás ellenes szlogenhez, sláger volt még a „saját műszerbe csak saját board-ot” marketing is. Nos, a RUIDE a SOUTH csoport tagja, a NEO-ban pedig saját fejlesztésű, 440 csatornás NAVSTAR+GLONASS+GALILEO+BeiDou képes SOUTH708 alaplap került. Ennek mindenképpen van egy üzenete a világ és a piac felé.

A műszer fekete homlokpanelén a funkció és bekapcsoló gomb között öt piros háttérfényű piktogram ad tájékoztatást a bekapcsolt állapotról, a műholdakról, a WiFi és Bluetooth helyzetről, valamint az adatátvitelről.

A valósidejű korrekció forgalmat beépített URH és 4G modem biztosítja. Ezeknek közös TNC kimenete van. Hálózatos módban egyébként jó, ha az ember nem felejti betekerni a GSM antennát, ahogy velem az a tesztek során többször is megesett, ugyanis anélkül nem épül fel a mobilnetes kapcsolat.

A kettős adatátviteli egység – hasonlóan a nagyobb, R6 testvérekhez – lehetővé teszi a Rádió Repeater és Rádió Router megoldásokat is.
Az első több vevő együttes használatakor, saját URH bázissal alkalmazható. Ennek sugárzási tartományának szélén mozgó rover képes arra, hogy a bázis korrekcióit továbbítsa távolabb dolgozó vevőknek. Így a Rádió Repeater-ként akár megduplázható a bázisrádió adatátviteli hatótávolsága.

A másik megoldásban a NEO ötvözi az NTRIP és URH technológiákat. A Rádió Router esetében, az egyik roverünk mobilneten keresztül tölti le a korrekciókat a CORS szolgáltatótól, majd URH-n keresztül továbbítja azt a többi rovernek.
Így például ha dombtetőn vagy töltés tetején még van mobilnet lefedettség, a völgyben, vagy a töltés lábánál pedig már nincs, akkor az egyik rover le tudja sugározni a másiknak az RTK korrekciókat URH-n.

 

Ha már a vevő alját szemléljük, látható még két LEMO csatlakozó. Az egyik egy RS232+külső akkumulátor, a másik USB (OTG)+Ethernet.

A Linux operációs rendszerű vevő egyébként kifejezetten gyorsan teszi a dolgát, folyamatosan hangos szóval mondva be a státuszjelentéseket.
A RUIDE-nél már megszokott módon a vevő rendelkezik WebUI-val, amit fix IP címén bármilyen WiFi képes és web böngészővel bíró okos eszközzel megszólíthatunk. Ilyen módon statikus mérést menedzselhetünk, frissíthetjük a vevő firmware-t, stb.

Korábbi cikkemben már megismerkedhettünk a gyártó belépőszintű METEOR vevőjével.
Az a GPS Mouse integrált, nem cserélhető akkumulátorokkal rendelkezik, mely többekben válthat ki ellenérzést, hiszen noha a belső telepek nagy kapacitásúak, idővel elöregednek.
Cseréjük pedig akkor szervizigénnyel jár.
A RUIDE nem titkolt célja az R90i-vel, hogy erre kínáljon szintén belépő szinten alternatívát.
A NEO kettős akkumulátor kamrával rendelkezik, ami így dupla, menet közben is cserélhető energiaforrásokat jelent. 
Az akkufedelek a benne lévő teleppel Trimble-szerűen lefelé távolíthatók el. Az egyik alatt található a SIM slot, amibe a hagyományos nagyméretű kártya simán becsúsztatható. Jó, hogy nem kell csavarozgatni, de azért kicsit több védelmet el tudtam volna képzelni neki.
Maga az IP67 környezetállósági besorolású, modern kinézetű GNSS fejezet kimondottan robosztus kialakítás, igaz dupla akkuval 1.3 kg-ot nyom.

A keményfalú hordládában érkező műszerkonfiguráció másik tagja a SOUTH  S720 terepi kontroller volt.
Noha a mai cikk sztárja a NEO, mindenképpen szót kell ejteni erről a Windows Mobile operációs rendszerű vezérlőről is.
Belépő szintű, kis befektetést igénylő kezelőegység, mely kissé műanyag hatást kelt a szemlélőben. Alapvetően mindent tud, amit a nagyok, sőt olyan nyalánkságokat is tartalmaz, mint a hő- és légnyomásmérő, E-iránytű, G-szenzor.
Mivel alapvetően GIS szegmensbe szánják, rendelkezik L1 GPS+GLONASS+BeiDou vevővel, kamerával, SIM kártya slot-tal, sőt RTCM2.3/3.1 I/O protokollal. (Tekintve, hogy kínai, a GPS és a BeiDou jelvétel az alap benne, míg a GLONASS opcionális!)
A billentyűzet viszont nagyon hiányzik róla: összesen négy gomb van rajta, így mindent adatbevitelt a színes érintőképernyőn kell végrehajtanunk.

Természetesen, akinek nem szimpatikus az S720, az választhat a RUIDE kontrollerei közül akár másik Windows Mobile-os vezérlőt, akár terepi tablet PC-t.

A geodéziai szoftverként a jól ismert FieldGenius futott rajta.
Jómagam nagyon kedvelem ezt a terepi alkalmazást. Könnyen kezelhető, áttekinthető és logikus felépítésű. Az egyes funkciók elérhetők a menüből, de sokszor egyszerűbb a térképi nézetben a rajzi elemek kijelölésével közvetlenül indítani azokat.
Nagyon egyszerűen testre szabható program, számos COGO funkcióval.
Nemrég mindegy 70 oldalnyi leírást készítettem a FG-ról, mely innen letölthető: IDE KATTINTVA

Maga a GNSS vevővel való mérés zökkenőmentesen folyt le a teszt során.
Az RTK korrekciókat a ForGeo-féle GEODÉTA-NET-ről töltöttem, a NEO-ba elhelyezett SIM-mel.

Lefordításokat követően az újrainicializálás 7-9 másodpercet vett igénybe, a leghosszabb sem tartott tovább 36 másodpercnél.
Noha a NEO nem tartozik a legkönnyebb vevők közé, a minden-a-boton kialakítás meglepően jól kiegyensúlyozott, hosszabb használatkor sem éreztem, hogy „fej nehéz” lenne.
Tapasztalataim szerint a vevő elég érzékeny arra, hogy be legyen tekerve a GSM antenna méréskor – szóval nem tanácsos azt otthon hagyni.

Mit lehetne zárszóként elmondani a RUIDE R90i NEO-ról?
Annál jóval több van benne, mint ahová a RUIDE „Entry level”-ként pozícionálta, ami igencsak jó hír lehet a szűkebb pénztárcájú földmérőknek.

Hogy mennyire jó hír? A ma bemutatott konfiguráció, forgalmazó által megsúgott bevezető ára: <1.3 m Ft.

Neki, azaz Forgó Zoltánnak és a ForGeo Bt.-nek ezúton köszönöm meg a lehetőséget, hogy kipróbálhattam RUIDE R90i NEO vevőt.

Képgaléria:

bottom of page