top of page

Stonex S10 RTK GNSS vevő - bemelegítő...

Az alábbi összefoglaló nem tesztleírás...sőt jószerével műszerbemutatónak sem tekinthető.

Azonban az utóbbi időben egyre-másra futunk bele GNSS újdonságokba, különleges megoldásokba...így nem szerettem volna várni a tapasztalatok előzetes megosztásával!

 

Azt hiszem, erősen festené magát a Stonex, ha azt mondaná az S10-ről, semmi köze a Trimble R10-hez. Úgy néz ki? Úgy néz ki! Olyan? Olyan! Kedvezőbb árú? Bizony, hogy kedvezőbb! Volt belőle balhé? Naná... - no, de ezt az utóbbit hagyjuk meg a szakmai bulvár, ha úgy tetszik a szakmai huhogók számára!

Ám mielőtt szemérmesen lesütnénk a szemünket a témában, vessünk átható pillantást az új Stonex S10-re.

 

Megmondom őszintén, az új eszköz kapcsán, úgy jártam "mint az az ember ottan a mesében", azaz hogy vagy vödör volt, vagy víz, vagy ha mindkettő, én nem értem rá. 

 

Szóval az első találkozásom a Stonex S10-zel, 2014. novemberében úgy zajlott le, hogy Egerben szkenneltünk borospincét, egy Stonex X300 3D-szkennerrel és az illesztőpontokat  - a Geotools Kft. jóvoltából - S10-essel mértük fel hozzá.  

 

Akkor láttuk kéz közelből a kicsi és elegáns hardvert, ám lévén eddig a gyártó a háziasított Carlsson SurvCE-t futtatta vevőihez, a fejezet szolgáltatásait csak részben élvezhettük.

Mit jelent ez?

Nos, azt, hogy a Stonex SurvCE messze nem tudja lekezelni az S10 GNSS fejezet "extra" szolgáltatásait.

Ezt persze a hardvergyártó sem hagyhatta szó nélkül, szóval kénytelen volt feleleveníteni a Stonex CUBE sztorit.

 

Akik olvassák rendszeresen a műszerbemutatóimat, emlékezhetnek az S7-G vevő kapcsán, az azon az eszközön fellelt vezérlőszoftverre... igen róla van szó!

A Stonex jó ideje babázik egy saját fejlesztésű vezérlőszoftverrel és most úgy tűnik, az S10 által gerjesztett szituáció miatt, végre piacra is lép vele. 

 

Vezérlő szoftver ide-vagy-oda, ami már a pince illesztőpontjainak mérésekor is nagyon szimpatikus volt az S10-zel kapcsolatban, az a saját web interface, melyet az vevő IP címének ismeretében, bármilyen internet böngészővel, WiFi-n keresztül meghívhatunk. 

Ez azt jelenti, hogy akár egy okostelefonnal, tabbal, operációs rendszertől függetlenül (Windows, Andriod, IOS) belekukucskálhatunk a vevő fejébe, azt konfigurálhatjuk.  

A FÖMI/Geotrade korrekcióval pontosított pozíció szemlélhető, sőt egy statikus mérés például, simán beállítható és elvégezhető ilyen módon.  

Az ottani projektnél az S4H-n, egy SurvCE szolgálta ki a GNSS fejezetet – mértünk rögzítettünk a jól ismert felületen.

 

Szóval, a fenti profán megjegyzés alapján (ne tessen’ félreérteni!!!), volt vödör,  de nem volt víz hozzá…

 

Aztán hamaros a következő szituáció következett be: sorozatos céges teszteket hajtottam végre Stonex S9 III Plus RTK GNSS vevőkkel s az etalon vezérlőn felfedeztem egy CUBE demó verziót.

Természetesen, ki kellett próbálnom! Az alkalmazás jó konfigurálhatóságát dicséri, hogy pillanatokon belül beállítható, kipróbálható és mérés kész volt a rendszer. Ám ebben az esetben az a helyzet állt elő, hogy a vezérlőszoftver az S9 fejezet által nyújtotta szolgáltatásoknál többre lett volna képes… Szóval itt meg víz volt s a vödör hiányzott.

 

Egy teljes, már élesben üzemelő rendszert egyben működni, végül is 2015. februárjában volt szerencsém látni, a PhgSys Kft., illetve az ügyvezető, Lennert József Úr jóvoltából.  

 

Mit illik tudni a teljes kiépítésű rendszerről?

 

A rendszer egy 1.3 kg súlyú, 220 csatornás NAVSTAR+GLONASS+GALILEO+BeiDou képes RTK fejezet, URH+HSDPA adatátviteli megoldással, 4GB-os (SD kártyával bővíthető) belső memóriával.

A WiFi-n elérhető, webinterface-es konfigurálhatóságról már szóltam, az op.rendszer független elérést és a nyílt LINUX-os felület programozhatóságát meghagyom a cég marketingesei számára.

Terepállóságát jól jellemzi az IP67-es besorolás.

Szellemes megoldás az akkumulátorokon a gombnyomást követő töltöttség-kijelzés (lm.: Trimble S6 mérőállomás), illetve a gyorsrögzítéses antennacsatlakozó. 

 

A CUBE egy jól áttekinthető, gusztusos kinézetű terepi vezérlőszoftver – minden bizonnyal nagy jövővel. Mivel az S10 fejezet rendelkezik elektronikus kompenzátorral, folyamatosan jelzi az antenna dőlését és mutatja, merre kell billenteni a függőleges helyzethez… 

Természetesen, a terepi vezérlő kiválasztása a Stonex repertoárjából, a felhasználó ízlésétől, pénztárcájától függ.

Én az S4H-t próbáltam ki munkavégzés közben, mely a képeken is szerepel. Ez a kis eszköz rendelkezik GPRS modemmel és 50 csatornás L1 GPS vevővel, azaz a vele alkotott műszerkonfiguráció duál SIM-es lehet, illetve navigációval/GIS megoldással is kiegészülhet.

 

Nem dolgom egyik gyártó mellett sem lándzsát törnöm, így megmaradnék a piac jókedélyű szemlélőjeként.

Ám azt, így első körben mindenképpen érdekesnek tartom megjegyezni: a vezető gyártók azzal szoktak érvelni konferenciákon, szakmai előadásokon, hogy a rendszerszemlélet az, mikor saját vashoz saját, testreszabott vezérlőszoftver íródik.

Stonex S10 + Stonex CUBE…hmmmm….

 

Sajnos, mikor volt víz is vödör is, nekem volt kevés időm foglalkozni a mérőrendszerrel, így egy baráti bemutatón kívül, nem sikerült mélyebbre hatolnom az S10 sztoriba…remélem, ezt a forgalmazó jóvoltából egy hosszabb hétvégi vizsgálat során, egy raktári konfigurációval, hamarosan sikerül pótolnom! 

 

Addig is egy kis képgaléria:

bottom of page