top of page

Stonex S10 RTK GNSS vevő - bemelegítő...

Az alábbi összefoglaló nem tesztleírás...sőt jószerével műszerbemutatónak sem tekinthető.

Azonban az utóbbi időben egyre-másra futunk bele GNSS újdonságokba, különleges megoldásokba...így nem szerettem volna várni a tapasztalatok előzetes megosztásával!

 

Azt hiszem, erősen festené magát a Stonex, ha azt mondaná az S10-ről, semmi köze a Trimble R10-hez. Úgy néz ki? Úgy néz ki! Olyan? Olyan! Kedvezőbb árú? Bizony, hogy kedvezőbb! Volt belőle balhé? Naná... - no, de ezt az utóbbit hagyjuk meg a szakmai bulvár, ha úgy tetszik a szakmai huhogók számára!

Ám mielőtt szemérmesen lesütnénk a szemünket a témában, vessünk átható pillantást az új Stonex S10-re.

 

Megmondom őszintén, az új eszköz kapcsán, úgy jártam "mint az az ember ottan a mesében", azaz hogy vagy vödör volt, vagy víz, vagy ha mindkettő, én nem értem rá. 

 

Szóval az első találkozásom a Stonex S10-zel, 2014. novemberében úgy zajlott le, hogy Egerben szkenneltünk borospincét, egy Stonex X300 3D-szkennerrel és az illesztőpontokat  - a Geotools Kft. jóvoltából - S10-essel mértük fel hozzá.  

 

Akkor láttuk kéz közelből a kicsi és elegáns hardvert, ám lévén eddig a gyártó a háziasított Carlsson SurvCE-t futtatta vevőihez, a fejezet szolgáltatásait csak részben élvezhettük.

Mit jelent ez?

Nos, azt, hogy a Stonex SurvCE messze nem tudja lekezelni az S10 GNSS fejezet "extra" szolgáltatásait.

Ezt persze a hardvergyártó sem hagyhatta szó nélkül, szóval kénytelen volt feleleveníteni a Stonex CUBE sztorit.

 

Akik olvassák rendszeresen a műszerbemutatóimat, emlékezhetnek az S7-G vevő kapcsán, az azon az eszközön fellelt vezérlőszoftverre... igen róla van szó!

A Stonex jó ideje babázik egy saját fejlesztésű vezérlőszoftverrel és most úgy tűnik, az S10 által gerjesztett szituáció miatt, végre piacra is lép vele. 

 

Vezérlő szoftver ide-vagy-oda, ami már a pince illesztőpontjainak mérésekor is nagyon szimpatikus volt az S10-zel kapcsolatban, az a saját web interface, melyet az vevő IP címének ismeretében, bármilyen internet böngészővel, WiFi-n keresztül meghívhatunk. 

Ez azt jelenti, hogy akár egy okostelefonnal, tabbal, operációs rendszertől függetlenül (Windows, Andriod, IOS) belekukucskálhatunk a vevő fejébe, azt konfigurálhatjuk.  

A FÖMI/Geotrade korrekcióval pontosított pozíció szemlélhető, sőt egy statikus mérés például, simán beállítható és elvégezhető ilyen módon.  

Az ottani projektnél az S4H-n, egy SurvCE szolgálta ki a GNSS fejezetet – mértünk rögzítettünk a jól ismert felületen.

 

Szóval, a fenti profán megjegyzés alapján (ne tessen’ félreérteni!!!), volt vödör,  de nem volt víz hozzá…

 

Aztán hamaros a következő szituáció következett be: sorozatos céges teszteket hajtottam végre Stonex S9 III Plus RTK GNSS vevőkkel s az etalon vezérlőn felfedeztem egy CUBE demó verziót.

Természetesen, ki kellett próbálnom! Az alkalmazás jó konfigurálhatóságát dicséri, hogy pillanatokon belül beállítható, kipróbálható és mérés kész volt a rendszer. Ám ebben az esetben az a helyzet állt elő, hogy a vezérlőszoftver az S9 fejezet által nyújtotta szolgáltatásoknál többre lett volna képes… Szóval itt meg víz volt s a vödör hiányzott.

 

Egy teljes, már élesben üzemelő rendszert egyben működni, végül is 2015. februárjában volt szerencsém látni, a PhgSys Kft., illetve az ügyvezető, Lennert József Úr jóvoltából.  

 

Mit illik tudni a teljes kiépítésű rendszerről?

 

A rendszer egy 1.3 kg súlyú, 220 csatornás NAVSTAR+GLONASS+GALILEO+BeiDou képes RTK fejezet, URH+HSDPA adatátviteli megoldással, 4GB-os (SD kártyával bővíthető) belső memóriával.

A WiFi-n elérhető, webinterface-es konfigurálhatóságról már szóltam, az op.rendszer független elérést és a nyílt LINUX-os felület programozhatóságát meghagyom a cég marketingesei számára.

Terepállóságát jól jellemzi az IP67-es besorolás.

Szellemes megoldás az akkumulátorokon a gombnyomást követő töltöttség-kijelzés (lm.: Trimble S6 mérőállomás), illetve a gyorsrögzítéses antennacsatlakozó. 

 

A CUBE egy jól áttekinthető, gusztusos kinézetű terepi vezérlőszoftver – minden bizonnyal nagy jövővel. Mivel az S10 fejezet rendelkezik elektronikus kompenzátorral, folyamatosan jelzi az antenna dőlését és mutatja, merre kell billenteni a függőleges helyzethez… 

Természetesen, a terepi vezérlő kiválasztása a Stonex repertoárjából, a felhasználó ízlésétől, pénztárcájától függ.

Én az S4H-t próbáltam ki munkavégzés közben, mely a képeken is szerepel. Ez a kis eszköz rendelkezik GPRS modemmel és 50 csatornás L1 GPS vevővel, azaz a vele alkotott műszerkonfiguráció duál SIM-es lehet, illetve navigációval/GIS megoldással is kiegészülhet.

 

Nem dolgom egyik gyártó mellett sem lándzsát törnöm, így megmaradnék a piac jókedélyű szemlélőjeként.

Ám azt, így első körben mindenképpen érdekesnek tartom megjegyezni: a vezető gyártók azzal szoktak érvelni konferenciákon, szakmai előadásokon, hogy a rendszerszemlélet az, mikor saját vashoz saját, testreszabott vezérlőszoftver íródik.

Stonex S10 + Stonex CUBE…hmmmm….

 

Sajnos, mikor volt víz is vödör is, nekem volt kevés időm foglalkozni a mérőrendszerrel, így egy baráti bemutatón kívül, nem sikerült mélyebbre hatolnom az S10 sztoriba…remélem, ezt a forgalmazó jóvoltából egy hosszabb hétvégi vizsgálat során, egy raktári konfigurációval, hamarosan sikerül pótolnom! 

 

Addig is egy kis képgaléria:

A méret a lényeg - S9 vs. S10 doboz
A méret a lényeg - S9 vs. S10 doboz
press to zoom
Az akku helye az S10-ben
Az akku helye az S10-ben
press to zoom
Így ellenőrizhető a töltöttség
Így ellenőrizhető a töltöttség
press to zoom
Stonex S10 műszerkonfiguráció
Stonex S10 műszerkonfiguráció
press to zoom
Méregetés bipódon
Méregetés bipódon
press to zoom
Stonex S4H és CUBE főmenü
Stonex S4H és CUBE főmenü
press to zoom
E-libella képe...és S9
E-libella képe...és S9
press to zoom
Stonex S4H-val Stonex S4H-t fotózunk
Stonex S4H-val Stonex S4H-t fotózunk
press to zoom
Műhódok a CUBE-ban
Műhódok a CUBE-ban
press to zoom
bottom of page