top of page

Stonex S800A RTK GNSS vevő

Stonex S800A

2016 idusa fontos változásokat hozott a Stonex cég életében: részévé vált a UniStrong univerzumnak.
Persze, most többen értetlenkedve néznek, ahogy én is tettem a hír hallatán. No, nem a bejelentés globalizációra vonatkozó része miatt, hiszen minden hétre jut egy „a legnagyobb hal felvásárolta a nagyobb halat” sztori.
Bennem inkább az merült fel, hogy mégis mi az a UniStrong?

Nos, kérem az 1994-ben alakult kínai UniStrong a „nagyon” terepálló telefonok és tabletek világából érkezik. A multinacionális társaság a Kínai Értéktőzsdén jegyzett és közel 1 milliárd Eurót realizál.
Most bővítendő GIS portfóliójukat precíziós irányba, szövetségre léptek a Stonex-szel, illetve a Hemisphere-rel. Ezzel a lépéssel egy csapásra az USA-ban és Európában (Olaszországban) is elfoglaltak egy-egy fontos mezőt a nemzetközi sakkjátszmában.

Milyen előnyökkel járt ez a fúzió a „survey” piac, illetve a Stonex felhasználók számára?

Erőteljes fejlesztés indult meg az amúgy is progresszív cég háza táján, úgy humánerőforrás (szerviz és fejlesztés), mint eszközpaletta oldalon.
Az előbbi máris tetten érhető pl. a CUBE szoftverrendszer fejlesztésének dinamikájában: pár hónapja már láthattuk az Android-os és Win10-es terepi megoldásokat. Emellett említhetném az X300 3D-szkennerek terepi funkcióinak átgondolt bővítését – ezekről talán egy másik cikkben értekezem majd.
Ami pedig az eszközöket illeti, ott a Hemisphere GNSS megoldások implementálása hozott újabb innovációs lehetőségeket az olasz gyártónak. Emellett borítékolható, hogy hamarosan, megjelennek a bivalyerős, egyébként katonai felhasználásra kitenyésztett UniStrong tabletek, mint terepi vezérlők.

Veszélyes kombinációknak lehetünk tanúi….veszélyes, mármint a piaci versenytársakra nézve.

A fentiek szellemében, itt az ideje, hogy beszélgessünk kicsit a Stonex S800A szériáról.

2017-ben debütált az Intergeo-n, társával az S800-assal – ez utóbbi a kék színű. Ám, én nem véletlenül szeretnék most a piros „A”-változatról mesélni!
Az „A” jelölés jelentése kettős: egyrészt az ATLAS-képességet, másrészt az aRTK képességet jelöli.

Mi mit jelent?

Az ATLAS a Hemisphere oldalról, az OEM board-okkal került a „családba”.

Ez egy L-Band „égi” korrekciót sugárzó műholdas rendszer.

Több, mint 200 földi állomással bír, globális lefedettségét 75ᵒN-75ᵒS szélességek között értelmezzük. Korrekciót szolgáltat a NAVSTAR, a GLONASS és a BeiDou helymeghatározó műhold rendszerekhez.

Maga a földi pozíció megbízhatósága három szolgáltatási szint között skálázható 30 cm-től 4 cm-ig. Természetesen a geodéziában mi az utóbbit, az un. H10-et szeretjük.

Az ATLAS korrekció elérhető NTRIP szolgáltatásként is, de ahhoz mobilnet kell s akkor pont a földi hálózatfüggetlenségét veszíti el a dolog.
Legyen az égi, vagy földi, a teljes szolgáltatáscsomag éves előfizetés összege nem éri el a 300.000Ft-ot.
 
Természetesen, jogosan merülhet fel a kérdés, hogy kis hazánkban, ahol jól el vagyunk eresztve CORS szolgáltatókkal, miért lenne szükségünk égből kapott korrekciókra is.

Jogos!

Nem véletlen, hogy a hazai forgalmazó „Expedíciós vevőként” aposztrofálja az S800A-t: elsősorban azoknak kínálja, akik huzamosabban vagy ki-kiruccanva külföldön dolgoznak.

Nekik nem kell szolgáltató kereséssel, idegen nyelvű szerződéskötéssel, SIM kártya beszerzéssel, vevő konfigurálással vesződniük odakinn, hiszen az ATLAS mindenhol elérhető s nyomja a geodéziai pontosságot.

Én azért feszegetném a pofonládát ebben az „expedíciós” témában s ennek oka szintén az „A” jelölésben rejlik. Ez pedig a vevő „aRTK” szolgáltatása, ami kiváló kiegészítője a földi korrekcióknak s hazánkban is vastagon van létjogosultsága.

Lényege, hogy ha az S800A el is veszíti a kapcsolatot a korábban használt bázissal (pl.: CORS, saját URH bázis), az aRTK-nak köszönhetően a geodéziai megbízhatóságú pozíciót kb. 20 percig tartani tudja. Természetesen, ez idő alatt a pontosság lassacskán „hígulni” fog, ám ha közben visszatér az élet a földi korrekciószolgáltatásba, a vevő újra arra fog támaszkodni…mintha mi se’ történt volna.


Mik a mérőszámok? Nos, a gyári tapasztalat (illetve leírt adat), hogy 7 perces teljes földi korrekcióvesztés után már 3-4 cm-re romlik, illetve a 20 perc korrekció nélküli állapotnál 6 cm fölé ugrik a vízszintes pozíciónk megbízhatósága.


Örömömre szolgál, hogy részt vehettem egy olyan teszten, ahol az Élet igazolta, sőt túlszárnyalta a leírtakat. Ezúttal a kísérleti URH bázis egy Stonex S10A volt.

Az S800A szépen leinicializált róla, történtek a szokásos RTK mérések. Ezt követően „levertük” a rádiós bázist. A rover észlelte ezt és elkezdett dolgozni benne az aRTK.
5-6 perc tesztmérés követően a Hz pozíció 41-45 mm RMS között pendlizett, 10 percnél pedig még
mindig <5-6 cm-t mutatott. Ez a bázis visszakapcsolása után természetesen ugrásszerűen megjavult.

No, ha már szóba került a rádió, említsük meg, hogy IGEN!, aprócska GPS-mouse mérete és súlya dacára, a Stonex S800A tartalmaz(hat) RX-TX URH rádiót. Így akár bázisként, akár roverként is beüzemelhető.

Párban történő használatuk esetén (ennek is tanúja lehettem), az S800-asok Beidou-ra és GALILEO-ra is forgalmaznak egymás közt korrekciót.


Ha már rátértünk: NAVSTAR+GLONASS+GALILEO+BeiDou jelvétel. A gyártó kiemeli, hogy ezek a eleve, benne vannak és fel vannak szabadítva a fejezetben, azaz nem kell utólag költeni aktiválásukra.


Az aprócska vevő alja jócskán meg van szórva csatlakozókkal, így külső teleppel is meghajtható (pl.: bázis állomáshoz), illetve képes NMEA mondatok közlésére külső perifériáknak (pl.: szonár, vízi drón, talajradar).  

Hálózati vevőként az S800A-t a terepi vezérlőbe helyezett SIM kártyával használhatjuk.

(A rossznyelvek szerint már kovácsolják a GSM modemmel szerelt változatot is….de psszt, netuddki!)

 

Az "A" betűk bűvöletében el is felejtettem említeni, hogy akárcsak valamennyi újhullámos Stonex vevő, az S800/800A is rendelkezik WebUI-val, melyet bármely WiFi képes eszközzel elérhetünk, azon keresztül konfigurálhatjuk a műszert. Ez igaz a statikus mérés menedzselésére, vagy annak letöltésére a 8Gb-os belső memóriából.

Terepi vezérlőből is jól el van eresztve az S800A és így természetesen az összes Stonex fejezet.

 

Egyrészt láttam hozzá a fent említett UniStrong tabletek egyikét, ami brutálisan jó terepi kivitel, elképesztően jól látható kijelzővel.
Másrészt itt vannak az idei Intergeo-n megjelent Stonex T2, T3 tabok, az előbbi Android, az utóbbi Win10 op.rendszerrel. Ezeken aztán lehet választani a saját, Stonex fejlesztésű CUBE vagy a MicroSurvey FieldGenius-a közül.
Ha pedig valaki idegenkedik a színes, szélesvásznú kistévéktől terepen, az választhatja a klasszikus terepi vezérlőt, az S4HII-t.

Itt szoftveroldalon megint csak dönthet a SurvCE vagy a FieldGenius mellett.

(Persze, az S4HII GIS kézivevőnek szintén alkalmazható, CUBE-GIS alkalmazással, de ebbe nem mennék bele.)
Úgy gondolom, ezek után a legjobb rosszakaró sem mondhatja, hogy "nincs választék Stonex-éknál"!
 
Nos, itt tartunk most.

Az látszik, hogy az egyébként is jól ütemű fejlesztések a Stonex-nél most még komolyabb lendületet kaptak.

Ha jósolnom kellene, azt mondanám, hogy az irány arccal az Android op.rendszer és a törhetetlen tabletek felé mutat. Lesznek itt még csodák!

Ezúton köszönöm a lehetőséget a Stonex hivatalos hazai forgalmazójának a Geotools Europe GNSS Kft.-nek és Csapatának az új eszközük kipróbálására.

Képgaléria:

bottom of page