top of page

Stonex S800A RTK GNSS vevő

Stonex S800A

2016 idusa fontos változásokat hozott a Stonex cég életében: részévé vált a UniStrong univerzumnak.
Persze, most többen értetlenkedve néznek, ahogy én is tettem a hír hallatán. No, nem a bejelentés globalizációra vonatkozó része miatt, hiszen minden hétre jut egy „a legnagyobb hal felvásárolta a nagyobb halat” sztori.
Bennem inkább az merült fel, hogy mégis mi az a UniStrong?

Nos, kérem az 1994-ben alakult kínai UniStrong a „nagyon” terepálló telefonok és tabletek világából érkezik. A multinacionális társaság a Kínai Értéktőzsdén jegyzett és közel 1 milliárd Eurót realizál.
Most bővítendő GIS portfóliójukat precíziós irányba, szövetségre léptek a Stonex-szel, illetve a Hemisphere-rel. Ezzel a lépéssel egy csapásra az USA-ban és Európában (Olaszországban) is elfoglaltak egy-egy fontos mezőt a nemzetközi sakkjátszmában.

Milyen előnyökkel járt ez a fúzió a „survey” piac, illetve a Stonex felhasználók számára?

Erőteljes fejlesztés indult meg az amúgy is progresszív cég háza táján, úgy humánerőforrás (szerviz és fejlesztés), mint eszközpaletta oldalon.
Az előbbi máris tetten érhető pl. a CUBE szoftverrendszer fejlesztésének dinamikájában: pár hónapja már láthattuk az Android-os és Win10-es terepi megoldásokat. Emellett említhetném az X300 3D-szkennerek terepi funkcióinak átgondolt bővítését – ezekről talán egy másik cikkben értekezem majd.
Ami pedig az eszközöket illeti, ott a Hemisphere GNSS megoldások implementálása hozott újabb innovációs lehetőségeket az olasz gyártónak. Emellett borítékolható, hogy hamarosan, megjelennek a bivalyerős, egyébként katonai felhasználásra kitenyésztett UniStrong tabletek, mint terepi vezérlők.

Veszélyes kombinációknak lehetünk tanúi….veszélyes, mármint a piaci versenytársakra nézve.

A fentiek szellemében, itt az ideje, hogy beszélgessünk kicsit a Stonex S800A szériáról.

2017-ben debütált az Intergeo-n, társával az S800-assal – ez utóbbi a kék színű. Ám, én nem véletlenül szeretnék most a piros „A”-változatról mesélni!
Az „A” jelölés jelentése kettős: egyrészt az ATLAS-képességet, másrészt az aRTK képességet jelöli.

Mi mit jelent?

Az ATLAS a Hemisphere oldalról, az OEM board-okkal került a „családba”.

Ez egy L-Band „égi” korrekciót sugárzó műholdas rendszer.

Több, mint 200 földi állomással bír, globális lefedettségét 75ᵒN-75ᵒS szélességek között értelmezzük. Korrekciót szolgáltat a NAVSTAR, a GLONASS és a BeiDou helymeghatározó műhold rendszerekhez.

Maga a földi pozíció megbízhatósága három szolgáltatási szint között skálázható 30 cm-től 4 cm-ig. Természetesen a geodéziában mi az utóbbit, az un. H10-et szeretjük.

Az ATLAS korrekció elérhető NTRIP szolgáltatásként is, de ahhoz mobilnet kell s akkor pont a földi hálózatfüggetlenségét veszíti el a dolog.
Legyen az égi, vagy földi, a teljes szolgáltatáscsomag éves előfizetés összege nem éri el a 300.000Ft-ot.
 
Természetesen, jogosan merülhet fel a kérdés, hogy kis hazánkban, ahol jól el vagyunk eresztve CORS szolgáltatókkal, miért lenne szükségünk égből kapott korrekciókra is.

Jogos!

Nem véletlen, hogy a hazai forgalmazó „Expedíciós vevőként” aposztrofálja az S800A-t: elsősorban azoknak kínálja, akik huzamosabban vagy ki-kiruccanva külföldön dolgoznak.

Nekik nem kell szolgáltató kereséssel, idegen nyelvű szerződéskötéssel, SIM kártya beszerzéssel, vevő konfigurálással vesződniük odakinn, hiszen az ATLAS mindenhol elérhető s nyomja a geodéziai pontosságot.

Én azért feszegetném a pofonládát ebben az „expedíciós” témában s ennek oka szintén az „A” jelölésben rejlik. Ez pedig a vevő „aRTK” szolgáltatása, ami kiváló kiegészítője a földi korrekcióknak s hazánkban is vastagon van létjogosultsága.

Lényege, hogy ha az S800A el is veszíti a kapcsolatot a korábban használt bázissal (pl.: CORS, saját URH bázis), az aRTK-nak köszönhetően a geodéziai megbízhatóságú pozíciót kb. 20 percig tartani tudja. Természetesen, ez idő alatt a pontosság lassacskán „hígulni” fog, ám ha közben visszatér az élet a földi korrekciószolgáltatásba, a vevő újra arra fog támaszkodni…mintha mi se’ történt volna.


Mik a mérőszámok? Nos, a gyári tapasztalat (illetve leírt adat), hogy 7 perces teljes földi korrekcióvesztés után már 3-4 cm-re romlik, illetve a 20 perc korrekció nélküli állapotnál 6 cm fölé ugrik a vízszintes pozíciónk megbízhatósága.


Örömömre szolgál, hogy részt vehettem egy olyan teszten, ahol az Élet igazolta, sőt túlszárnyalta a leírtakat. Ezúttal a kísérleti URH bázis egy Stonex S10A volt.

Az S800A szépen leinicializált róla, történtek a szokásos RTK mérések. Ezt követően „levertük” a rádiós bázist. A rover észlelte ezt és elkezdett dolgozni benne az aRTK.
5-6 perc tesztmérés követően a Hz pozíció 41-45 mm RMS között pendlizett, 10 percnél pedig még
mindig <5-6 cm-t mutatott. Ez a bázis visszakapcsolása után természetesen ugrásszerűen megjavult.

No, ha már szóba került a rádió, említsük meg, hogy IGEN!, aprócska GPS-mouse mérete és súlya dacára, a Stonex S800A tartalmaz(hat) RX-TX URH rádiót. Így akár bázisként, akár roverként is beüzemelhető.

Párban történő használatuk esetén (ennek is tanúja lehettem), az S800-asok Beidou-ra és GALILEO-ra is forgalmaznak egymás közt korrekciót.


Ha már rátértünk: NAVSTAR+GLONASS+GALILEO+BeiDou jelvétel. A gyártó kiemeli, hogy ezek a eleve, benne vannak és fel vannak szabadítva a fejezetben, azaz nem kell utólag költeni aktiválásukra.


Az aprócska vevő alja jócskán meg van szórva csatlakozókkal, így külső teleppel is meghajtható (pl.: bázis állomáshoz), illetve képes NMEA mondatok közlésére külső perifériáknak (pl.: szonár, vízi drón, talajradar).  

Hálózati vevőként az S800A-t a terepi vezérlőbe helyezett SIM kártyával használhatjuk.

(A rossznyelvek szerint már kovácsolják a GSM modemmel szerelt változatot is….de psszt, netuddki!)

 

Az "A" betűk bűvöletében el is felejtettem említeni, hogy akárcsak valamennyi újhullámos Stonex vevő, az S800/800A is rendelkezik WebUI-val, melyet bármely WiFi képes eszközzel elérhetünk, azon keresztül konfigurálhatjuk a műszert. Ez igaz a statikus mérés menedzselésére, vagy annak letöltésére a 8Gb-os belső memóriából.

Terepi vezérlőből is jól el van eresztve az S800A és így természetesen az összes Stonex fejezet.

 

Egyrészt láttam hozzá a fent említett UniStrong tabletek egyikét, ami brutálisan jó terepi kivitel, elképesztően jól látható kijelzővel.
Másrészt itt vannak az idei Intergeo-n megjelent Stonex T2, T3 tabok, az előbbi Android, az utóbbi Win10 op.rendszerrel. Ezeken aztán lehet választani a saját, Stonex fejlesztésű CUBE vagy a MicroSurvey FieldGenius-a közül.
Ha pedig valaki idegenkedik a színes, szélesvásznú kistévéktől terepen, az választhatja a klasszikus terepi vezérlőt, az S4HII-t.

Itt szoftveroldalon megint csak dönthet a SurvCE vagy a FieldGenius mellett.

(Persze, az S4HII GIS kézivevőnek szintén alkalmazható, CUBE-GIS alkalmazással, de ebbe nem mennék bele.)
Úgy gondolom, ezek után a legjobb rosszakaró sem mondhatja, hogy "nincs választék Stonex-éknál"!
 
Nos, itt tartunk most.

Az látszik, hogy az egyébként is jól ütemű fejlesztések a Stonex-nél most még komolyabb lendületet kaptak.

Ha jósolnom kellene, azt mondanám, hogy az irány arccal az Android op.rendszer és a törhetetlen tabletek felé mutat. Lesznek itt még csodák!

Ezúton köszönöm a lehetőséget a Stonex hivatalos hazai forgalmazójának a Geotools Europe GNSS Kft.-nek és Csapatának az új eszközük kipróbálására.

Képgaléria:

Stonex S800A derengésben
Stonex S800A derengésben
press to zoom
CUBE-A, megújult funkciók
CUBE-A, megújult funkciók
press to zoom
Mérjünk egy jót!
Mérjünk egy jót!
press to zoom
Többen vannak!
Többen vannak!
press to zoom
Csatlakozók
Csatlakozók
press to zoom
Az ATLAS működése
Az ATLAS működése
press to zoom
Műhódok és a Szerző
Műhódok és a Szerző
press to zoom
Az aRTK átvette a terepet!
Az aRTK átvette a terepet!
press to zoom
aRTK pozíció
aRTK pozíció
press to zoom
bottom of page