top of page

Stonex x300 3D-szkenner =>Frissített CIKK

Az alábbiakban közölt műszerteszt meglehetősen rendhagyó a „GPS-t akarok!” leírásainak sorában.

Egyrészt, mert egy 3D lézerszkennerről szól, másrészt mert az olaszországi Monzában került rá sor. Harmadik fontos eltérés a többi cikktől, hogy mivel hű segédemet nem vihettem el oda magammal, így Babi –vagy ahogyan már kollégáktól is visszahallottam: földmérő kutya– nélkül ment le a tesztelés.

Mégis befért a repertoárba? Persze, mivel GPS-ről is szó fog esni a cikkben!

 

No, de csapjunk bele a lecsóba – főhősünk ezúttal a Stonex x300 3D-lézerszkenner!

 

Az olasz Stonex cég nagy vállalkozásba fogott azzal, hogy a GPS-ek és mérőállomások után (ezekből is akad szép számmal a honlapomon) saját 3D-szkenner fejlesztésbe kezdett.
Jó érzékkel látták meg azt a piaci űrt, ami a földmérők és a 3D szkenner között tátong. Elvitathatatlan, hogy erre több nagy gyártónál is született már csattanós válasz, méghozzá a képalkotó-szkenner mérőállomásokkal. Ám látni fogjuk, hogy a kifejezetten geodétáknak fejlesztett Stonex x300 szkenner használhatóságában és árában komoly kihívója lesz azoknak a szakmai piacon.  

 

A meglehetősen érdekes, hasáb alakú szkenner elfér egy majdnem átlagos műszerkofferben. Nem is csoda. Mérete és súlya rögtön az első olyan jó tulajdonsága, ami a munkaterületre való cipekedéskor máris szimpatikussá teszi: a töltött akkuval is csak 7 kg-os eszközt, akár hölgy felhasználók is könnyen a kezükbe kaphatják.

A műszer kezelőszervei nincsenek túlzottan túlbonyolítva. Lényegében egy bekapcsoló gomb van a tetején, aminek a fejlesztők viccesen a „monkey button” nevet adták. Ugyanis a mérőrendszer vezérlését máshonnan oldotta meg a gyártó.
De nem lövöm le a poént, inkább járjuk körbe az eszközt!

 

Az elülső ablakban 90°-os magassági nyílásszöggel figyel a forgótükör. Alatta egy kisebb ablakban két digitális kamera kukucskál. Ezek a szkenneléskor automatikusan készítenek mérőképeket a felmérendő objektumról. A szkenner az állótengelye körül természetesen 360°-ban képes körülfordulni.  A gyártó a „dómszkenhez” speciális kiegészítő kengyelt kínál, amivel az egész szkenner központosan megdönthető az állványon.

 

Nézzük a csatlakozókat! GPS, SMART és USB…
 

A GPS konnektorba – nem túl meglepő módon – NMEA közlésére képes GPS  (igazából GNSS) vevő dugható. A szkenner tetején ugyanis egy központosan elhelyezett csatlakozó található. Az oda méréskor rögzített GNSS vevő – esetünkben a Stonex S9 III Plus – szolgáltatja a mérőműszer georeferenciált pozícióját, amit a szkenner mindjárt bele is ír a szkennelési fájlba. Természetesen, a 3D-szkennelés esetében elsősorban a pontfelhők egymáshoz viszonyított, relatív helyzete a lényeges. Ehhez  nagypontosságú felvételezéskor céltárgyakkal jelöljük a közös pontokat, ám ha ezt transzformációk nélkül mindjárt abszolút értelemben is prezentálni képes egy szkenner, azért az sem egy hátrány!

 

A SMART csatlakozó az „okos” csatlakozó…akár LAN kábel is dugható rá, így távoli eléréssel monitoring feladatokra is alkalmazható a Stonex x300-as.

Az USB slotba Pendrive-ot dughatunk, mely a 32Gb-os belső memória adatkiolvasásának egyik módja.

 

A műszer beépített WiFi-vel rendelkezik – ennek a vezérlésében lesz kulcsfontosságú szerepe!

Mint mondtam, a szkenneren található felhasználói interface eléggé egyszerűsítve van.

 

Ezeket egészíti ki egy – a leszerelhető hordozó fül alatt található – visszajelző LED-sor, ami mindenféle színben pompázik működés közben, információt szolgáltatva a hozzáértő felhasználó számára: világít, majd villog, majd világít - ilyesmi… Őszintén szólva, engem a rendőrautók fényhídjára emlékeztetett – így is jellemeztem a fejlesztőknek. Nekem kifejezetten hivalkodónak tűnt és szívem szerint ezt az opciót kihagynám a hardver repertoárjából.

 

A konnektorok alatt található a kivehető akkumulátor. Eggyel a Stonex x300 4 óráig működőképes. A forgalmazó a csomagban 2 db akkumulátorral szállítja.

No, de miután körbenézegettük a mérőrendszert szólítsuk is meg!

És itt jön az igazi varázslat – az igazi innováció.


Megcsináltam a leckét és így előre készültem: tudtam, hogy a Stonex x300 vezérléshez elég egy okostelefon.
Rá is kérdeztem: a GooglePlay-ről töltsem-e le a vezérlő szoftvert? A válasz: „nem”!

Ugyanis a szkenner egyfajta belső webes rendszerrel rendelkezik, így lényegében a vezérléséhez két dolog kell csupán: egy WiFi képes eszköz (telefontól a laptopig), és egy bármilyen internet browser!

Legyen az Android, Windows Mobile vagy iOS ketyere, kábel nélküli módon csatlakozva a szkennerhez, annak terepi vezérlőjévé válik! Mindegy mivel nézünk bele a szkenner „agyába” és „parancsolunk rá”, a mérési adatok rögzítése a műszer belső memóriájába történik.

Az  - esetemben alkalmazott Android-os okostelefon kijelzőjén megjelenő - szkennermenü egyszerű, gyorsan áttekinthető. Itt állíthatók be a szkennelési paraméterek, sőt ellenőrizhető a műszer kompenzátora, az elektronikus libellával.

 

Irány a tettek mezeje! A jókedélyű olasz kollégával kisétáltunk a felmérendő mintaterületre. Felálltunk a műszerrel egy viszonylag árnyékos helyen – ami nem volt hátrány a 38-40°-os olasz nyárban. Látószög nyílásának megadásával kijelöltük a szkennelési területet, amit a két kamerával készített felvételen, nagyjából ellenőriztünk is. Azt azért mindenképpen fel kell róni a gyártónak, hogy az előzetes szkennelési terület megadása a jelenlegi állapotában „ránézésre” megy, így érdemes (sőt ajánlott) kissé nagyobb területet megadni a mérendő objektumon.

 

A szkennelési mód választható:
A „Preview” egy valóban előzetes, pár másodperces szken, igazából arra alkalmaztuk, hogy a telefon kijelzőjén lássuk a pontfelhő képét, azt fogjuk-e vajon szkennelni, amit szeretnénk.

A „Fast” mód eltart néhány percig. A „Standard” egy átlagosnál jobb felbontás, melynél már csak a valóban „nagy felbontású” részletes felvételezés a jobb.

 

Lássuk a hivatalos műszaki dokumentációt!
A gyári adatok szerint a szkenner felbontása kb. 1,85 x 3,70 cm, 100 méteren. A szkenner maximális hatótávolsága 300 méter. A fejlesztők, akik egyébként – a forró időjárásnak köszönhetően – ottlétemkor éppen a hőségteszteket is végezték elmondták: kb. 250 méterig a szélsőséges hőmérséklet ellenére sem tapasztaltak minőségi romlást a vállalt pontosságban.

 

A tesztmérést két műszerállásból követtük el, majd gyorsan visszahúzódtunk a légkondicionált irodába.

A kiolvasás szintén egyszerű folyamat: a WiFi kapcsolaton keresztül bárhová letölthető a fájl. Mi, a telefonomon keresztüli USB Pendrive-ra történő mentést választottuk.

 

A fájl kitömörítése után, a feldolgozás eszköze a Stonex Reconstructor szoftver. A programcsomag három modult tartalmaz, a Survey-t,  Consturction-t és a Mining-ot. Földmérőknek első körben a legelső szolgáltatásai ajánlhatók.

 

A szoftver kezelése, csak úgy, mint a szkenneré egyszerű és kényelmes. A szkennelési fájlok beolvasása után ráeresztettünk az állományra egy előzetes feldolgozást.

Ilyenkor a szoftver maga keresi meg a közös pontokat és próbálja összeforgatni az álláspontok adatait. Ha nem boldogul, a felhasználó rásegíthet illesztőpontok manuális kijelölésével. A képekből színezett pontfelhők durva egyesítése gyorsan megtörténik. Ezt követően különböző szűrökkel tovább finomítható a pontfelhők merge-lése. Mi is addig iterálgattunk, míg a megfeleltetés megbízhatósága néhány milliméterre redukálódott. Persze, ez  a folyamat egy-két kattintás, ha a terepen jeltárcsákat alkalmazunk!

 

A színezett, egyesített pontfelhőre ráfeszíthetők a mérőképek, azokból tetszőlegesen ortofotók generálhatók – amik aztán AutoCAD-be további feldolgozásra exportálhatók. A mérési állomány itt is  3D-ben felüldigitalizálható, mérhető, arra kerület – terület – térfogat számítható.

 

A pontfelhőre intelligens DTM húzható, a TIN háló háromszögeinek mérete, a felület bonyolultsága szerint szabadon variálható.

Véleményem szerint a a Stonex Reconstructor egy kifejezetten okos alkalmazás, melynek kezelése gyorsan elsajátítható.

 

Azt hiszem a végére is értem…kézközelben, marketing-frázisoktól mentesen láttam a teljes folyamatot a gyártónál és tetszett!

 

Mi mindent lehet írni konklúzióként?
Nekem úgy tűnik, végre tényleg egy földmérő szkenner született. Kicsi és könnyű. Mind a hardver, mind a szoftver egyszerűen, kézreállóan kezelhető.  A terepi vezérlés kábel nélkül (legyen az pártízezres telefon, laptop vagy komoly vezérlő) jól megoldott egy belső, eszköz független, saját platformon.

Most az igazi kihívás nem is a felhasználó oldalán van, hanem a gyártóén és a forgalmazóén: a termék pozícionálása és a kommunikálása a szakmai piacon!


A „nagynevű” szkennerekkel kár lenne versenybe szállni: a hatótáv, pontosság – szóval a műszaki adatok – összehasonlításában jelenleg nehéz lenne felvenni velük a kesztyűt! Ezt marketing oldalon felismerve sok versenybéli fanyalgás elkerülhető!


Ám ha azt vesszük, hogy, ez az általános, geodéziai célokra szánt szkenner, egy kiváló irodai feldolgozó szoftverrel
kb. 7,5 millió forint – ami jelenleg a profi képalkotó-szkenner, Robot mérőállomások töredéke a piacon, akkor azért a
Stonex x300 izgalmas pezsgést hozhat a szakma számára!


Nagy kedvenceim a képalkotó-szkenner Robot mérőállomások, de most magunk között szólva: gondoljunk csak bele!

Egy ilyen árú és tudású szkennercsomag mellé bármilyen mérőállomás beszerzésével is komoly versenyelőnyre tesz szert bárki a szakmában! Árban még így is jól jár, ráadásul a mérőállomásos és a szkenneres mérést akár külön is választhatja terepen!

És akkor még bele sem vettük a GNSS eszközök variálhatóságát!

 

Ezúton szeretném megköszönni a Geotools Kft.-nek és Székely Balázs Úrnak, hogy részt vehettem a tesztelési folyamatban és külön köszönöm a Stonex Positioning stábjának azt a vendégszeretet, amivel fogadtak!

 

Képgaléria (a galéria alján, a "Show More"- ra kattintva további képek érhetők el!):

bottom of page