top of page

Trimble X9 3D-szkenner



Trimble X9

Korábbi cikkemben úgy jellemeztem a Trimble X12 3D-szkennert, mint a gyártó korábban kifuttatott TX8-ának és jelenleg is forgalomban lévő X7-ének „szerelemgyereke”.


Nos, ezt a címet a 2023 májusában megjelenő X9 is megérdemli, különösen, hogy formavilágában teljesen az utóbbira ütött.



A TX8 „távozásával” az X7 és X12 közé nagyon elkélt már egy állószkenner, mely tudásban is, árban is a kettő között van valahol. Ezt a portfólió rést „tömte be” a Trimble az X9 mérőrendszerrel.

Megjegyzem ideje is volt!


Ennek megfelelően az X9 szkennelési hatótávolsága 150 m, szkennelési sebessége 1 millió pont/mp, tartományi pontossága pedig 2 mm lett.


Mint említettem a műszerkorpusz teljes egészében megegyezik az X7-esével, mindössze a műszeroszlopok sárgája itt szürke színezést kapott. Éppen ezért bosszantó tud lenni, hogy műszerládája jelentősen nagyobb méretű, mint az elődjéé.

Szerencsére azonban csakúgy, mint az elődhöz, alapfelszereltségként itt is jár egy speciális – akár repülőgépre kézipoggyászként is felvihető – hátizsák.


Ez kihívásokkal teli munkakörnyezetben különösen hasznos kiegészítő tud lenni. Maga a műszer mindössze 6 kg akkumulátorral együtt, ami szintén jó hír az igazi terepre járóknak.

A jobb oldali műszeroszlop ergonomikus fogantyúban végződik, melynél a szkenner megragadva biztonságosan hordozható, átadható.


Ha már imént szóba került az akku: a mérőrendszer energiaellátását a Trimble S-szériájánál megszokott, töltöttség visszajelző LED-sorral rendelkező mérőállomás telepek biztosítják. Ezek egyenként kb. 3.5 óra üzemidőre képesek, az alapcsomag pedig 3 db-ot tartalmaz belőlük. Több mint elég egy hosszú műszakra.  


Az X9 a valódi (RGB) színes pontfelhő előállításához három koaxiális 10 MPx-es kamerával rendelkezik. Lehetőség van 15, vagy 30 képes panorámát beállítani, illetve választható a HDR minőség is.

A normál, 15 képes fényképezés műszerállásonként mindössze egy perccel növeli meg az egy állásponton töltött időt.

Igaz, ha azt vesszük, hogy az „Indoor” mérési mód mindössze 50 mp, ez akár jelentősnek is tűnhet. Félretéve a tréfát, az új mérőrendszer tényleg rengeteg szkennelési beállítással rendelkezik.


Ezeket főállásomban, a TSPC Mérnökiroda Kft. Geodéziai Irodájánál volt szerencsém a napi munkavégzésben is kipróbálni, használni. Egyébként a Cégcsoport volt az első Hazánkban, aki tavaly X9 szkennert szerzett be és kezdett dolgozni vele.


A fent írt „Indoor”, mint a neve is mutatja kiválóan alkalmazható beltéri munkákban, illetve szűk helyeken. Ilyenkor a műszer visszafogja a szkennelési hatótávolságot 30 m-re. Éppen ezért, ha külső illesztésre is szükség van és olyan a környezete, az épületből kifelé az ablakokból érdemes valamelyik 150 m-es hatótávolságú szkennelési módban (is) észlelést végezni.

Számunkra a leghatékonyabb módszernek a „Standard” 2 perces program bizonyult.

Ez   ̃7-8 mm-es felbontást jelent, ugyanakkor egy-egy állás fényképezéssel is csak 3-3.5 perc. Az elérhető legnagyobb felbontás ennél a mérőrendszernél 3 mm és ez teljes dómban mindegy 6 percet vesz igénybe.


Az X9, az X7-hez hasonlóan szintén képes az automatikus önbeállásra ± 10° munkatartományon belül. Erre kevesebb, mint 10 mp-re van szüksége.

Ami érdekes, hogy ezek az értékek igazak akkor is, ha a műszer teljesen a feje tetejére van állítva. Ilyenkor ugyanis érzékeli, hogy meg van fordítva és ugyanúgy elvégzi az önszintezést. Ennek a tulajdonságának köszönhetően speciális állványon rögzítve leereszthető pl. függőleges aknákba.

Csapatunk a beszerzéskor ilyen állványhoz is hozzájutott, így lefelé és felfelé egyaránt 4 méterre képesek vagyunk le/feltolni a mérőrendszert. Ilyenkor az önbeállás funkciója mellett a távvezérelhetőség is igen jól jön.


Az állványkapcsolatok témájában érdemes megemlíteni, hogy a szkennerhez alapfelszereltség a kompozit anyagú, könnyű Gitzo állvány.

Erre egy mozdulattal gyors csatlakozóval rögzíthető. Ám annak se kell drága átalakítóért mélyen a zsebébe nyúlnia, aki hagyományos 5/8”-os szívcsavarú stativon, vagy pillérállványon akarja használni az X9-t.

A gyorsoldós talp ugyanis egyszerűen egy imbuszkulccsal leszerelhető a műszer aljáról, ahol – mint minden geodéziai eszközön – megtalálható az 5/8”-os furat. Ügyes!


Különlegesség X9-nél, ám az X7-nél már szintén alkalmazott megoldás az egyébként kissé félreérthető elnevezésű "önkalibráció".

Ez mindenesetre számos olyan automatikus önellenőrzést és -javítást tartalmaz, mint a szög,- illetve távmérési korrekciók, illetve a mérési környezet folyamatos monitorozása. Ennek megfelelően a műszer elvileg nem igényel rendszeres szervizes felülvizsgálatot. Nem véletlen, hogy a Trimble a szkenner rendeltetésszerű használata mellett eleve 2 év gyártói garanciát biztosít rá.

Persze, ehhez bizonyára hozzájárul még a tekintélyes -20 °C és +50 °C közötti működési hőmérsékleti tartománya, illetve az IP55 por- és vízállósági besorolása is.


A nyers adattárolás cserélhető 32 GB-os SD kártyára történik. Mi ezt azonnal egy hasonló írási-olvasási tulajdonságokkal bíró 64 GB-os kártyával meg is fejeltük megrendeléskor. Bizony volt olyan 8.5 ha-os nagyon részletgazdag munkaterület, ahol majdnem igénybe is kellett vennünk ezt a fajta „memóriabővítést”.


Ezzel rá is térhetünk a szkenner terepi kezelésének és adatcseréjének témakörére.

Noha, az X9-nél (is) van lehetőség az egy gombos vezérlésre, az igazi forradalmi megoldásokat a Trimble T10x tablet és a rajta futó Perpective szoftver szolgáltatja.


A T10x egy új generációs, strapabíró, 10”-os multi-touch érintőképernyővel rendelkező terepi eszköz. Intel Core i7-es processzorával, 1 TB-os tárhelyével 32 GB-os memóriájával tulajdonképpen egy törhetetlen házba implementált asztali számítógép, melyet nyugodt szívvel hurcolhatunk magunkkal nehéz terepre is.


A Perspective valamennyi Trimble 3D-szkenner vezérlésére kifejlesztett, közös szoftver.


Egy-egy álláspont végeztével az X9 haladéktalanul áttölti a tabletbe a pontfelhő darabokat, melyeket az alkalmazás elkezdi automatikusan egymáshoz illeszteni. Amennyiben nem sikerül a regisztrációs művelet, osztott képernyőn lehetőségünk van az álláspontok közötti közös pontok megjelölésével segíteni az algoritmusnak.

A kézi illesztés másik módja a két külön színnel megjelenő pontfelhő 3D nézetben történő egymáshoz tolása, forgatása. Bármelyik módszer alkalmazása után a „Refine” parancsra koppintva, a Perspective már nagy biztonsággal és pontossággal végzi el a finom illesztést.


Az adat áttöltés nagyon intelligensen van kialakítva. Ha tehát véletlenül megszakad a kapcsolat a hardverek közt (pl.: az ügybuzgó kolléga adatcsere közben kikapcsolja a szkennert), a következő indításkor a Perspective jelzi, hogy még van restanciája és befejezi a letöltést. Ez igaz az adatáramlás bármelyik szakaszára, akár pontfelhő, akár kép küldésnél tartunk.


Amíg egy állásponton tartózkodunk, lehetőség van az aktuális pontfelhőben kisebb szkennelési ablakok kijelölésére. Ezekre további mérési, fényképezési paramétereket határozhatunk meg.

Így pl. egy távolabb lévő illesztőpontra nagyobb felbontású szkennelést állíthatunk be, a későbbi jobb azonosíthatósága érdekében irodai georeferáláshoz. Végtelenül hasznos kis funkció volt ez nekünk akkor is, mikor egy pesti Nagykörút-i méréskor az illesztőpontot hol gyalogosok, hol autóforgalom, hol pedig a villamos takarta ki. Addig szkenneltük az aprócska kis szektort, míg a pontfelhő képernyőn meg nem láttuk a fekete-fehér jelünket.


Persze, a pontfelhők abszolút regisztrációját már a terepen is végrehajthatjuk. Amennyiben az illesztőpontok koordinátái a helyszínen rendelkezésünkre állnak, a pontfelhőben rájuk mutatva, illetve a műszer lézer jelölőjével megirányozva, megadhatjuk azokat a szoftvernek. Az illesztőpontok listája előre haladva folyamatosan bővíthető, megadásukkal a szoftver a transzformációt újra és újra iterálja.

Mivel mi a Geodéziai Irodán mindig kiegyenlített alapponthálózatról és illesztőpontokról dolgozunk, így a georeferálást általában utólag az irodában, a Trimble Real Works (TRW) szoftverben hajtjuk végre.


Az X9 - a fent említetthez hasonlóan - lehetőséget biztosít diszkrét pont mérésére is. A mérőjelet ilyenkor is a lézer pointer szolgáltatja, az irányzást a tablet képernyőjén végezhetjük.


A mérésvezérléssel, illesztési folyamatokkal párhuzamosan a fényképek is letöltésre kerülnek a tabletbe. Ezekkel már akár a Perspective szoftverben is generálhatunk valódi színezett (RGB) pontfelhőt.


Eredménytermékek kiírásra számtalan lehetőség kínálkozik. Az alkalmazás minden export előtt komoly és részletes számítási jegyzőkönyvet szolgáltat, mely tartalmaz zárókiegyenlítést. Azonnal kiírhatunk színezett, relatív és abszolút értelemben illesztett pontfelhőt pl. LAS, E57 vagy RCP általános formátumba. Ezek kiírása azonban egyértelműen hosszabb időt – mérettől függően 10-25 percet – vesz igénybe.Amennyiben viszont rendelkezünk TRW irodai szoftverrel, érdemes TDX-et választanunk. Mivel ez a gyártó saját formátuma kiírása mindössze néhány másodpercre redukálódik.


Maguk az elkészült pontfelhők kifejezetten szépek, szkennelési zajként csak az irányvonalban áthúzó objektumok jelennek meg. Mivel az X9 megörökölte az X7 nagy érzékenységű távmérő rendszerét, így a fényes, erősen reflektív, vagy sötét felületeken is kiváló eredményeket hoz.

Így pl. megdöbbentően szép eredményt szolgáltat sínkoronára. Gyakorlatilag a teljes sínprofil jól kiértékelhetően, egészében leképződik a pontfelhőben.


Úgy adódott, hogy télen, hóban folyamatos ködmozgásban is kellett dolgoznunk. A köd nem zavarta, a pontfelhőben nem jelent meg. A hófedés viszont szépen leképződött. Ugyanakkor másik feladatnál a termálvíz felett a nem, vagy alig látható forró gőzpára érdekes rajzolatokat adott.


Mivel lehetne zárni már így is hosszúra nyúlt cikket?


Nálunk a Geodéziai Irodán a Trimble X9 szinte folyamatos „pörög”.

Használjuk épület külső-belső szkenneléshez, mértünk fel vele pincerendszereket alaprajzokhoz, rendszeresen alkalmazzuk részletes, bővített adattartalmú 3D tervezési alaptérkép készítéshez, homlokzatrajz, felszínmodell, hídszerkezet rajzoláshoz, illetve szolgáltatunk vele szilárd test (BIM) modellhez alapanyagot.


Ha már a terepen ügyelünk a relatív illesztésre, egy teljes irodai lépés megspórolható, vagy legalábbis annak csak ellenőrzésére csökkenthető.


Összességében a Trimble X9 egy remek, jól átgondolt, szerethető műszaki konstrukció.


Végezetül, ezúton szeretném megköszönni a lehetőséget a TSPC Cégcsoporton belül a TSPC Mérnökiroda Kft.-nek, hogy hozzájárult a cikk létrejöttéhez. (...és természetesen nagyszerű Kollégáimnak a támogatást, ötleteket, akikkel naponta használjuk a mérőrendszert az Irodán!)


Képgaléria, avagy életképek a TSPC Group Geodéziai Irodájának életéből:



bottom of page