top of page

Trimble X12 3D-állószkenner


Trimble X12

A Trimble 2022. július végén jelentette be legújabb állószkennerét, mely hazánkban nagy plénum előtt 2023. március 1.-én, a Duna Aszfalt Zrt. és a Trimble közös „BIM az Infrastruktúrában” c. konferenciáján debütált.


Ezt követően kapott egy egy napos lehetőséget az UVATERV Zrt. 504. Térszkennelési és BIM Szakosztálya tüzetesebben megnézni, kipróbálni az X12-t.

Azt hiszem kollégáim nevében is elmondhatom, hogy belenéztünk a jövőbe és bizony irigykedve képedtünk el azon, amit ott láttunk.


Rendszeres olvasói műszerbemutatóimból már megismerhették a Trimble X7 és Trimble TX8 állószkennereket.

Nos, az új X12 e kettő műszer szerelemgyereke, magában hordozva, továbbfejlesztve szülei összes előnyös tulajdonságát. A robosztusság, a nagy szkennelési hatótávolság, -megbízhatóság és -sebesség a szakosztályunk által napi szinten is használt TX8 alapjain nyugszik.

Míg pl. a saját szoftveres terepi feldolgozást, azaz a relatív- és abszolút illesztést, kiegyenlítést, illetve az azonnali jegyzőkönyvezés lehetőségét az X7-ből hozza magával.


A Trimble X12 normál méretű hordládában érkezett. Méretét tekintve kb. 15 cm x 26 cm x 33 mm, tömege dupla akkumulátorral kb. 7.5 kg.

A korpuszt szögletes, már-már puritán dizájn jellemzi. Meglehet, triviálisnak tűnhet, de személy szerint nagyon fontosnak tartom egy műszeren a jó helyre épített fogantyút, hiszen terepen nap, mint nap át kell adni, emelni kell tudni az eszközt, akár fél kézzel is, ami egy rézsűoldalban kapaszkodva nem kis feladat. Szerencsére a gyártónál a gyakorlatias szemléletű tervezők is hasonlóan gondolkodnak. Így az X12 rendelkezik a tetején fogantyúval, sőt azzal átellenes oldalán, a műszer alján van egy olyan alsó fül, ami pedig a biztonságos kétkezes mozgatást van hivatva támogatni.


A szkenner egyik műszeroszlopát teljes egészében az 5.7” színes, nagy fényerőjű, multi-touch érintőképernyője foglalja el. A „hagyományos” mérésvezérlés és adat betekintés innen is megoldható.

Emellett a műszercsomag része a T10x nagy teljesítményű, Windows10 operációs rendszerű tablet és a rajta futó Perspective alkalmazás. Ebben már nem csupán az alapműveletek végezhetők el, de itt történik meg pontfelhők automatikus terepi relatív regisztrációja, ha van alap- és illesztőpont hálózatunk, akár az abszolút illesztése is. Kiolvasáskor rögtön lefut a tömbzáró kiegyenlítés is, mely során a terepi szoftver minden álláspontot minden állásponttal összevet, illeszt és jegyzőkönyvez.

De a Perspective programban a műszer nagy felbontású kamerájával készült felvételekkel mindjárt helyben színezhetjük is a pontfelhőt. Ha pedig úgy alakul, a georeferált, színezett kész pontfelhőnket általános formátumokba (pl.: LAS, E57, PTX) azonnal ki is írhatjuk és a megrendelőnknek egy pendrive-on átnyújthatjuk.


A szkenner és a tábla PC közötti kommunikáció WiFi-n keresztül valósul meg. A műszerből a kábel nélküli kapcsolaton másodpercek alatt letöltődnek az álláspontokon észlelt adatok. A Perspective miközben dolgozza fel őket (pl.: illeszt, színez), vezérli a szkennert is (pl.: állítja a letapogatási, fényképezési paramétereket), majd tölti le az újabb műszerállásokat. Az egész terepi jelenlétet valami hihetetlen automatizált és hatékony multi-task munkafolyamat jellemzi.

Menet közben van lehetőségünk arra is, hogy az állásponton már elkészült pontfelhőnkből az érintőképernyőn szektorszerűen kiablakoljunk több fontos részletet, majd ezekre új paraméterekkel további szkenneléseket indítsunk (pl.: más felbontással, más fényképezési beállításokkal).


A valódi színes pontfelhőhöz az RGB információkat az X12 HDR kamerája szolgáltatja, mely ˜80 MP felbontású panorámát biztosít. A beépített 700 lm fényerejű, integrált, szúrófényű LED fényképezéskor bevilágítja a sötétebb tereket is. A kamera a forgótükörre merőlegesen, annak tengelyénél van elhelyezve, így a képek kvázi koaxiálisan készülnek, szemben pl. a TX8 külpontos megoldásával.

Ami nagyon hasznos kis újdonság, hogy az elkészült felvételeket csempeszerűen megtekinthetjük a kijelzőn, átböngészhetjük azokat és amelyik nem tetszik, mert áthúzó objektumot rögzített (pl.: forgalom), vagy kiégett, esetleg túl sötét, azt újra fotózhatjuk.


Az X12 belső memóriája 128 GB SATA, amit egy szintén 128 GB SD kártya egészít ki. A tabletnek sincs oka szerénykednie, a fentieket 1 TB SSD tárhellyel és 32 GB RAM-mal támogatja meg.


A szkennelés un. dual-face módban, azaz egyidejűleg „előre – hátra” valósul meg. Ennek megfelelően a műszer 180° fordulással tapogat le egy teljes kört. Ezt méréskor a fedélzeti kijelzőjén figyelemmel is kísérhetjük. Itt ugyanis látszik a pontfelhő folyamatos leképződése, mely a kétirányú szkennelés miatt először két átellenes sávként jelenik meg, mely az észlelés végére „összeér”.


Hét (!!!) különböző szkennelési felbontás közül választhatunk. Ez az un. Preview-tól, ami a 10 m-en 5 cm, az extra nagy HighX10-ig terjed, ami viszont 10 m-en 0.6 mm (!!!) jelent. Úgy gondolom, a mindennapokban a High besorolás lehet a legcélravezetőbb, ami 6 mm/10 m pontsűrűség. Persze, ezeket a paramétereket a mindenkori feladat és cél határozza meg. Az említett High felbontással egy állásponton töltött idő, a 2.187.000 pt/mp szkennelési sebességgel mindössze 3 perc.

A szkennelés látómezeje 360° x 320°, ami azt jelenti, hogy a műszer alatti kitakart terület igen csekély. A szkenner hasznos szkennelési távolsága 30 cm – 365 m-ig terjed, megbízhatósága ebben a tartományban ≤ 1mm +10 ppm/m. Igen, utána számolva ez azt jelenti, hogy a legnagyobb hosszon is mindössze 1 mm + 3.65mm.


A Trimble X12 -10 °C - +45 °C hőmérsékleti tartományban is képes dolgozni, por- és vízállósági besorolása IP54. A gyártó az eszközre két év garanciát vállal.


A szkenner kettős akkumulátorkamrával rendelkezik. Egy szettel kb. 5 óra folyamatos munkára képes. Az alapcsomag tartalma egyébként 4 telep, így egy nyújtott napot is végig lehet mérni vele akkumulátor töltés nélkül.


A műszer teszt során Szakosztályunk igyekezett minél többet kihozni a műszerből. Aki szkennerrel dolgozik tudja, hogy egy mérőrendszer teljesítményét és az illesztési pontosságot legjobban a sík felületek ellenőrzésével, illetve azok leképződött „vastagságával” lehet a leginkább jellemezni.

Az X12 eredményei magukért beszéltek a Trimble Real Works feldolgozó szoftverünkben. Az átfedéssel beszkennelt síknak elfogadott burkolaton, házfalon elvétve találtunk 1-3 mm (!!!) zajt, a pontfelhő jellemzően tökéletes volt. A töredezett aszfaltra illesztett keresztmetszetből még a repedés mélységek is kiértékelhetők. A parkoló autók látható részei a nagy pontsűrűség és zajmentes munkamenet miatt szinte felületszerűen képződtek le a pontfelhőben.

Távolságtól függően látszottak a rendszámtáblák is.

Egy raktárépülethez tartozó fém tároló fa tartóbakjainak intenzitásszínezésében vizsgálható, megszámolható és mérhető volt fahasáb erezete. Az szkennelt vasbeton épület első emeletén kirajzolódtak és mérhetők voltak a betonelem csorbulási hibái.


A teszt során 12 álláspontból előálló, közel 300 milliós, színezett, relatív módon illesztett, kiegyenlített pontfelhőt ˜1.9 GB-nyi tömörített adatcsomagban kaptuk meg a munka végeztével, közvetlenül terepen a vezérlőből kiolvasva.


Mit lehet összességében elmondani a Trimble X12 3D-állószkennerről? Megalkotói egyértelműen értik, ismerik a Felhasználók terepi elvárásait, így a mérőrendszer és az egész mellérendelt munkafolyamat nagyon átgondolt és minden porcikájában a célszerűséget szolgálja. Az ebből előálló eredménytermék pedig a legmagasabb pontossági igényeket is maradéktalanul kielégíti.


Ezúton szeretnénk megköszönni a lehetőséget Dömötör Attila úrnak és az AllTerra Hungary Kft.-nek, hogy kipróbálhattunk a legújabb állószkennerüket.




bottom of page