top of page

FORGEO ALFA-Y mérőállomás



Legutóbbi cikkemben a méRTéK terepi szoftver kapcsán megemlítettem az ALFA-Y mérőállomást, illetve, hogy bízom benne, minél előbb arról is születhet egy ismertetés.

A FORGEO Kft. képviselője két napra rá a kezembe is nyomta a műszerdobozt. Így nem kérdés, miről fog szólni 2024. év - az én időhiányom miatt sajnos megkéső - második publikációja.


Lássunk is neki!



Kiemelve a hordládából és állványra rögzítve az FORGEO ALFA-Y-t, maga a korpusz ismerős lehet – ami mai globalizált világunkban nem szokatlan jelenség. Itt a szürke-piros-fekete színkombináció dominál.

Ami azonban kissé szúrta a szememet, az a fedélzeti vezérlőt rögzítő rézszínű csavarfejek, melyek körbe a piros vezérlő élein nem éppen nevezhetők diszkrétnek.

Nyilván ez nem von le semmit a mérőrendszer műszaki erényeiből, - meg aztán láttam én már szép dizájnú eszközt gyatrán működni - de nem árt, ha a gyakorlatiasság nem megy a formatervezés kárára.

Persze, „de gustibus non est disputandum”.

Ettől az apróságtól eltekintve a műszeren érződik a felhasznált anyagok igényes megválasztása.


Járjuk most körül tüzetesen!


Rögtön feltűnik a kötőcsavarok hiánya. Igen, itt ugyanis a paránycsavarok végtelenítettek. Az opto-mechanikai mérőállomások piacán ezzel a megoldással a Leica sokáig élen járt. Korai követőinél a nagyon precíz, biztos mikro-mozgatások nem, vagy csak nagyon kevés esetben valósultak meg hibátlanul.

Nos, az ALFA-Y tesztelése során az irányzás közben csúszást, ugrást nem tapasztaltam, a paránycsavarokban forgatás közben nem volt egyáltalán excentricitás.


Az irányzó csavarok egyébként átellenes oldalon helyezkednek el, kétkezes irányzást téve lehetővé. Az egyoldali, illetve kétoldali irányzás mindig élénk vitát tud generálni a Kollégák között. Jómagam az első, az „egykezes” táborhoz tartozom. Egyrészt mert időnként le szoktam kapni a szemüvegem méréskor, amit így fognom kell, másrészt szeretem, ha van egy szabad kezem észleléskor, pl. a rádiózáshoz, telefonáláshoz.


A jobb műszeroszlopon van egy piros felprogramozható, mérés indító gomb.

Használatával nem kell elvennünk a szemünket az okulártól a vezérlőn keresve a mérés indítást, emellett kiejthető, vagy legalábbis csökkenthető vele az interfészen való kopogtatással, gombnyomással járó műszer bemozdulás. Mivel a mérőállomás 2” szögmérési megbízhatóságú, akár nagyobb pontosságigényű feladatokban is alkalmazható. Ezért az ilyen jellegű rezgésmentes mérésindítás a kényelmi funkciója mellett műszakilag is indokolt.


A 45 mm-es szabad optikai átmérőnek köszönhetően a távcsőkép kifejezetten nagy fényerejű, szép éles.

A távcső feletti kis ablak a zöld-piros kitűző fényt rejti. Előzetes híresztelések szerint lehetséges, hogy ide a műszercsalád folytatásában képalkotó kamerát készül beépíteni a gyártó. Érdeklődéssel várjuk!


A műszer saját méreteihez képest jókora, 5.5”-s kétoldali kijelzővel rendelkezik. Ezek alatt szúrós, ujjbegy próbáló 15 gombos billentyűsor kapott helyet.

A nem éppen keskeny képernyők oldalán mindkét távcsőállásban egy-egy gumifül alá rejtett csatlakozóaljzatok találhatók. Az egyik oldalon egy USB 3.0 a külső meghajtós (pl.: pendrive) és egy USB-C a kábeles adatátvitelhez. A másik oldalon egy SIM kártya slot-ot lelünk, mobilnet kapcsolathoz. A kábelnélküli adatátvitelt erősíti továbbá a Bluetooth és a WiFi is.


A mérőállomás bal műszeroszlopában található az akkumulátor kamra. Ide kerül a cserélhető, 5.200 mAh-s Li-Ion telep. Ennek töltése örvendestes módon USB-C csatlakozón valósul meg, tehát, ha otthon is felejtjük a hozzá kapott hálózati töltőt, akár a telefonunkéról is megoldhatjuk a feltöltését.

A leszerelhető műszerfogantyú tetején a mérőállomás állótengelyében, pénzérmével kitekerhető csavar alatt egy kis furat van elrejtve. Ide a műszerládában megtalálható 5/8”-os adapter csavarható be…és igen, arra pl. integrált GNSS vevő rögzíthető.

(Még ugyan nem értünk el a szoftver bemutatásához, de mindenképpen ide kívánkozik: a fedélzeti méRTéK GPS+TS modulja - ami alap az ALFA-Y esetében - szépen lekezeli mindkét szenzort, csak váltani kell köztük.)


Persze, akinek van RTK GNSS vevője az simán kidobálhat maga köré alappontokat is és hátrametszéssel kiejti a pontraállás hibáit, de azért csak játszunk el kicsit a gondolattal! Álláspont meghatározása statikus észleléssel, üzemelő bázisállomás utó-feldolgozásos, vagy RTK UAV méréshez, miközben az alappontról mérőállomással is dolgozunk, stb.


Tulajdonképpen majdnem körbe is értünk a külcsín tekintetében.

A műszertalpat illetően annyi kiegészítést még, hogy az ALFA-Y állítható fényerejű lézeres vetítővel rendelkezik.


Térjünk át a mérőállomás belbecseire!

Ahogy írtam, 2” szögpontosságú. Emellé kapunk egy prizmára, szabadfelületre és reflexfóliára egyaránt 2 mm + 2ppm távmérési pontosságot.


A prizma nélküli távmérés hatótávolsága 1.000 m. Városias, takart környezetben én ̃719 m-t tudtam kisajtolni belőle.


Nem csak az integrált lézervetítő, hanem az irányvonal lézerjelölőjének, azaz pointerének intenzitása is fokozatban állítható. Ez nagyon előnyös tud lenni, különösen nagy távolságokra. Geodéziai Irodánkon a szkennelési munkáknál gyakran fordul elő, hogy az illesztőpontok kihelyezésénél a mérőállomásos kolléga távolról a lézerjellel mutatja meg, hová „lát még be” a mérendő objektumnál, hová ragaszthatunk ki fekete-fehér illesztőjeleket. Néhány száz méterről, egy épületbe nyitott ablakon való irányzáskor már sokszor elkelne egy erősebb, jobban látható lézerpötty, különösen napos időben.

A műszer rendelkezik hőmérséklet és légnyomásmérő szenzorokkal, így az atmoszferikus javítást automatikus számítja észlelések alatt.


Térjünk rá a szoftverezettségre!


A mérőállomás operációs rendszere Android 11., ami válaszidő nélküli, korszerű kezelést biztosít. Bekapcsoláskor a belső, alapszoftver indul el. Én nagyon szeretem ezeknek a gyártói alkalmazásoknak a funkcióit is átböngészni. A Felhasználói beállítások széles skálája mellett itt is megtaláljuk az álláspont meghatározási,- felmérési- és kitűzési alapműveleteket.

Az igazi szenzáció mégis a FORGEO méRTéK terepi alkalmazás, mellyel idáig csak a forgalmazó RTK GNSS vevőinél találkozhattunk.

Persze, ezúttal sem okoz csalódást nekünk! A mérőállomás specifikus programrészek mellett itt is megtaláljuk a GNSS-nél megszokott megoldásokat, legyenek azok grafikus CAD szerkesztési funkciók, vagy éppen a gyorskódolás, illetve a térfogatszámítás. Sőt, netkapcsolaton keresztül csakúgy, mint a vevőknél, a CORRIGO CORS on-line i95 index felülete is elérhető.


Éppúgy testre szabhatók a megjeleníteni kívánt adatok, a kényelmi funkciók és az egyes menük tartalmai, mint a GNSS vevőknél. A fedélzeti alkalmazás a koordinátageometriai számítások széles spektrumát kínálja.

Tulajdonképpen, ahogy régen neveztük az ilyet: „full szoftveres” mérőrendszerről beszélünk.

Nem kell utólag belevenni semmit, nincsenek rejtett költségei.


Végig mentem a szokásos, saját mérőállomás teszt folyamatomon: kvázi ismert pontról saját hálózat kialakítása, ebben új álláspontként szabadállás létesítése, álláspont ellenőrzése, majd néhány hálózati pont visszatűzése. Minden lépés logikus, jól áttekinthető, az egyes programrészek kézre állók és pillanatok alatt elsajátíthatók. A szabadálláspont program természetesen intelligens megoldás, azaz szabadon vehetünk ki, tehetünk vissza az iterációba mérési eredményeket.


Ami nagyon tetszett – és járt érte az extra piros pont – az a távoli kitűzés funkció.

Ezzel gyakorlatilag bármilyen telefonunkat, tabletünket terepi kezelővé alakíthatjuk, csak legyen rá telepítve a méRTéK. Ez akár az ingyenes demo változat is lehet!


A kitűzési programba lépve, egy gombnyomásra QR-kódot generálhatunk, ami megjelenik a fedélzeti kijelzőn. Telefonunkon futtatva a méRTéK-et a „Szken” funkcóval olvassuk be azt!


Néhány pillanaton belül telefonunk képernyőjén megjelennek a prizma felőli kitűzési adatok, grafikus támogatással. Ezek folyamatosan frissülnek minden egyes méréssel. Az egyetlen titok, hogy az észlelések alatt mind a telefonunk, mind a mérőállomás rendelkezzen netkapcsolattal! Tehát nem csak gyors adattovábbításra, hanem a kitűzés támogatására is kiváló műszaki opció műszeroldalon az LTE modem, illetve a WiFi (amennyiben elér hotspotot)!


Jöjjön az összefoglalás!


Noha, régen nem az első közülük, az ALFA-Y folytatja és megerősíti az Android operációs rendszerű mérőállomások sorát és létjogosultságát a piacon. A méRTéK terepi szoftver háziasítása tökéletesen sikerült. Nyilván, aki már GNSS beszerzéssel indult el a FORGEO univerzum irányába, annak tökéletes folytatás a közös platform, kezelés, formátumok, stb. a mérőállomáson is.


A net alapú „távoli kitűzés” funkció pedig egy szellemes és hasznos megoldás, mely végre nem a Long Range Bluetooth-szal akarja megoldani a kapcsolatot vezérlő és műszer között, így az nincs kb. 300 m-re bekorlátozva!


Végezetül, ezúton szeretném megköszönni a FORGEO Kft.-nek és Forgó Zoltán Úrnak, hogy kipróbálásra biztosította a mérőállomást számomra.


Képgaléria:



bottom of page