top of page

Alpha 4i RTK GNSS vevő





Manapság a GNSS technológia már annyira a mindennapi életünk része, pláne a Geodéták esetében, hogy egyre nehezebb igazi újdonságokat találni a témában, sőt azokról izgalmas cikkeket írni.

A néhány éve még nagy dolognak számító műszaki tulajdonságok mára megszokottá váltak.




Emlékszünk még a GLONASS-os, majd később a BeiDou és GALILEO képes vevők megjelenésére, vagy a különféle, feláras felszabadítható funkciókra, esetleg a nagy csatornaháborúra?

Vagy a versenyre, hogy a dőléskompenzálás magnetikus-e, vagy IMU-s?

Nos, az ezekkel járó vélt, vagy valós versenyelőnyök a műholdas technológia, valamint az informatika folyamatos és rohamos fejlődésével lassan a feledés jótékony homályába vesznek, már-már viccesnek mondhatók.

Persze, ma is fut pl. a GNSS-be integrált AR kamerák fejlesztése, meg a képalkotási módszerek kidolgozása, finomítása, de ezek már magára a hagyományos pozicionálás megbízhatóságára nincsenek hatással.

Elvitathatatlanul remek kis megoldások, különösen a cikkírók és a marketinget készítők számára.


Egyébként a „kínaizás”, a „kínai” kifejezés pejoratív használata is sokat szelídült, illetve tűnt el. Nem egy esetben a régen ezek ellen oly’ vehemensen ágálók mostanra egész egzisztenciát építettek kínai termékekre. Kívülről ez is viccesnek mondható – vajon ez a jó szó rá? –, mind amellett alapvetően igazuk van.


Gyakran kérdezik meg tőlem, hogy szerintem melyik a világ legjobb RTK GNSS vevője. Én erre mindig rávágom, hogy a Trimble R12i, illetve most már az R980. Mégis ismerve a hazai piacot, saját kis cégem lehetőségeit jómagam sem ezekből a mérőrendszerekből választottam beszerzéskor. Ugyanakkor nagyvállalati szinten egész flottánk volt ezekből – igaz, hogy ott más ligában is játszottunk.


Hová fut ki ez a hosszú bevezető? A Hazánkban frissen feltűnt Alpha-nak szól, mely egy újabb kínai gyártó Guangzhou-ból.Forgalmazója az az Intelligeo Kft., mely sokak számára a GeoZseni, valamint az új YASC irodai szoftver fejlesztőjeként és terjesztőjeként lehet ismerős.


A ma bemutatott műszer pedig az Alpha 4i RTK GNSS vevő. Nézzük!


A mérőrendszer egy már-már komikusan aprócska, keményfalú piros műszerdobozban érkezett.

Természetesen, így benne a GNSS fejezet is egészen kicsi 9.8 cm x 5.3 cm mérettel és 380 gramm tömeggel bír. Az aluminium ötvözet műszerházban az integrált antenna átmérője mindössze 8 cm. A gyártó állítása szerint jelveszteség nélkül sikerült csökkentenie a tradicionális 11 cm antenna átmérőt erre a méretre. A vevő 1408 csatornán, 24 frekvencián képes 7 műholdrendszer jeleit venni. Persze, ezekből a Világ ezen részén a Geodéták számára elsősorban a GPS/GLO/GAL/BDS fontos. A gyártói prospektus egyébként egy mondatban homályosan utal egy későbbi műholdas korrekció vételi lehetőségre is, díjmentes upgrade-del. Meglátjuk!

Maga az integrált GNSS fejezet tényleg egy tenyérnyi eszköz, a felhasznált anyagok minőségében sincsen hiba. Por,- és vízállósági besorolása IP67. Működési hőmérséklet tartománya -30°C és +70°C között van. Ez utóbbit a teszt alatt tomboló melegben volt is módja bizonyítani.

Érdekes kis tény, hogy az aljában található 5/8”-os furat páncéllemezek és fegyveralkatrészek anyagául is szolgáló un. molibdénacélból készült. Tehát itt nem kell tartani, hogy felborulásakor az antennarúd csavarja szépen kitör egy darabot a vevő aljából.

 

A vevőhöz egyébként kaptam egy nagyon jópofa teleszkópos antennarudat, ami összecsukva mindössze 50 cm-nyi helyet foglal. Viszont teljesen kihúzva is csak 1.60 m-t…ez azért az átlagos hazai Geodéta fejmagasságnál alacsonyabb. Kocsiban tartva viszont jó alternatíva lehet, ha véletlenül a 2.00 m-es normál botunk otthon maradt.

A műszer homlokpanele és felhasználói interfésze nincs túladminisztrálva. Mindösszesen egy nagy piros bekapcsoló gomb, illetve négy státusz LED (műholdvétel, adatátvitel, bluetooth kapcsolat, akkuállapot). Ennek ellenoldalán található gumifül alatt egy USB-C csatlakozó.

Ezen keresztül valósul meg a vevő integrált akkujának töltése. A telep meglehetősen sokáig bírja egy feltöltéssel. Hálózatos RTK-ként akár 18 órányi, rádiós roverként 15 órányi, rádiós bázisként 8 órányi munkavégzésre képes.

Az első szám kicsit beugratós, hiszen a vevő maga nem rendelkezik GPSR modemmel, így az NTRIP-es alkalmazás esetén a korrekcióvételt a terepi vezérlő oldja meg. Fontos műszaki tulajdonság, hogy a beépített rádió Tx-Rx kialakítás, ami a vevőpárként is vonzóvá teheti a mérőrendszert. Persze, ha valamilyen okból mégis megszorulnánk energiaellátás terén a terepen, a műszer egy sima powerbankról is megtáplálható az USB-C konnektoron.

A műszer nagy működési tartománnyal bíró, 100 Hz-es IMU alapú dőléskompenzátoros megoldással rendelkezik, ami a bot 60°-os döntése esetén is 2 cm-es pontosságot ígér. Sőt, az IMU akár 90° és 120° hajlást is kompenzál.  Korábbi cikkemben már írtam erről az új, RTK GNSS vevők kapcsán meglátásom szerint kissé erőltetett marketing jelenségről. Elismerésem az IMU érzékenységének és az ilyen irányú műszaki fejlesztéseknek, de a hagyományos GNSS észlelés ökölszabályainak szem előtt tartásával, személy szerint hibás szakmai megközelítésnek tartom a szinte már fejjel lefelé tartott műholdas műszerrel történő mérést. Úgy gondolom, a szabad égre való kilátás ilyetén drasztikus csökkentése és a multipath jelenség nagyban növelheti a hibás pozícionálás kockázatát. Most térjünk rá a műszercsomag másik tagjára, a gyártó Alfa B55 elnevezésű professzionális vezérlőjére!

A 8 magos, 2.0 GHz-es processzorral bíró eszközön Android 11 operációs rendszer fut. A fizikai billentyűzetes terepi számítógépek kedvelői – amilyen én is vagyok – bizonyára örömmel veszik kézbe. Kifejezetten üdítő és jól használható a navigációs nyilak közepén található nagy piros mérésindító gomb.

Az IP67 por,- és vízállósági besorolású kezelőegység mindent tud, amit manapság egy ilyen eszköztől elvárhatunk: 4 GB memória, 64 GB tárhely, Bluetooth, WiFi, NFC, dualSIM, 7.700 mAh-s akkumulátor, stb.


A rajta futó DIMAP PRO geodéziai szoftverre sem lehet panasz. Szinte válaszidő nélkül teszi a dolgát. Nagy varázslat persze nincsen a geoinformatikában.

Az elegáns kinézettel és visszafogott színekkel operáló terepi alkalmazás teljes kezelése kísértetiesen emlékeztet a szintén Androidra íródott más geodéziai GNSS megoldásokhoz. Ha tehát valaki korábban már dolgozott pl. SurPad-del, az otthonosan fog mozogni az egyes funkciók között.


A menüpontok sorrendje, megjelenítése jól tes(z)tre szabható, számos COGO program segíti a munkát. Jó néhány szerkesztő és számító megoldást találunk a fedélzeti CAD-ben is.

A mérőrendszer egyébként kiválóan kezelhető, tényleg nagyon gyorsan inicializált és újrainicializált. Ebben persze mindenképpen nagy szerepe volt a CORRIGO CORS szolgáltatónak is, melynek valós idejű, multi-konstellációs korrekcióit ennek a tesztnek a során is alkalmaztam.


Mivel leginkább a pozíciómeghatározás pontossága és az IMU érzékenysége érdekelt épület sarkokat és oldalakat mértem.

Azt vizsgáltam, hogy a sarkok között mennyire ülnek a vonalon a közbenső oldalpontok, illetve, hogy az épületsarkokból induló derékszögű falsíkok mennyire 90°-osak.


Az első kellemes meglepetés az volt, hogy kb. 45-50°-ba bedöntött bottal sikerült a belső sarkot is jól megmérni – pedig ez eddig a GNSS tesztek során elég nehezen és ritkán sikerült.


A falsíkok belső szögét a „két vonal szög” funkcióban tudtam lekérdezni. Ezek 91-92°-ra zárták egymás.


Első nekifutásra a vonalpontok vizsgálatára nehezen találtam meg a jó eljárást. Végül a „CAD Mapping” grafikus programrészben leltem rá a megoldásra. Kijelölve a pontot, a „Távolság objektumhoz” parancsra koppintva tudtam megadni a fal vonalát.

A szoftver szolgáltatta a 2D és 3D távolságot a talpponthoz, valamint a magasságkülönbséget.

Elég meggyőző eredmények születtek a 3 vonalra vizsgált 5 vonalpont esetén. A legjobb 2D eltérés mindössze 8 mm volt, míg a legrosszabb 7 cm volt. Igaz, ez utóbbi már elég extrém kitakart helyen volt.

A többi mind 3-4 cm között mozgott.


Természetesen felmértem, majd fizikailag kikényszerített újrainicializálást követően visszatűztem pontokat. Ezek is szépen, 2-4 cm-re ültek a helyükön.


Ugyan a 4i fejezetben nincsen kamera, ám a B55 rendelkezik hátlapival, így annak használatával a DIMAP PRO-ban is ki tudunk tűzni a kiterjesztett valóságban. Ilyenkor a képernyőn a valósidejű kameraképen megjelennek a kitűzési méretek, navigációs nyilak, stb.

Azt kell mondanom, hogy teszt során mind az IMU, mind a pozíciómeghatározás megbízhatóan, megismételhetően és fürgén tette a dolgát.

Összefoglalva a mai ismertetést kijelenthető, hogy noha az Alpha 4i és B55 kombó nem igazán hoz eget rengető szakmai újdonságokat a manapság megszokottakhoz képest, ám amit vállal, azt tényleg maradéktalanul és hatékonyan teljesíti.

Lássuk be azért ez sem kevés! A vevőpárban, vagy akár több vevő beszerzésében gondolkodó szakembereknek pedig kifejezetten jó választás lehet az integrált Tx – Rx rádió miatt is.

Végezetül ezúton szeretném megköszönni Faludi Zoltán úrnak és az IntelliGeo Kft.-nek hogy kipróbálásra rendelkezésemre bocsátotta a bemutatott mérőrendszert.


Képgaléria:




Comments


bottom of page